21 Οκτωβρίου 2012

Στη Χλώρακα τοπικοί φορείς εγκρίνουν κονδύλια για εκδρομές

Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα: ppoxch (ΠΠΟΧ) - Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας


Ανεπίτρεπτες αποφάσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης
Περιέπεσε στην αντίληψή μας ότι προγραμματίζεται να γίνει φθινοπωρινή εκδρομή στο εξωτερικό στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όσοι από την κοινότητα Χλώρακας επιθυμούν να εκδράμουν μετά την καλοκαιρινή περίοδο.  Η εκδρομή θα επιχορηγηθεί γενναία  τόσο από την Τοπική Συνεργατική Πιστωτική Εταιρία (ΣΠΕ) όσο και από το Κοινοτικό Συμβούλιο (ΚΣΧ). Το ολικό ποσό της επιχορήγησης λέγεται ότι θα είναι 10000 ευρώ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια είναι τελείως λανθασμένη για τους εξής τρεις βασικούς λόγους:
1. Η επιχορήγηση είναι μεροληπτική και ωφελεί μόνο αυτούς που αρέσκονται να πηγαίνουν εκδρομές ενώ αδικούν αυτούς που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκδρομή. Τέτοιες ομάδες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν είναι οι ηλικιωμένοι, αυτοί που δεν μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους, οι ασθενείς, εκείνοι που δεν μπορούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους και πολλές άλλες ομάδες τού πληθυσμού τής κοινότητας που αδυνατούν να επωφεληθούν της ευκαιρίας αυτής. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αδικία είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί στο ποσό των χρημάτων που θα παραχωρηθεί από τους φορείς  για την πιο πάνω εκδρομή συμβάλλουν και αυτές οι ομάδες  που δεν θα επωφεληθούν με τις φορολογίες που πληρώνουν. Αν όμως οι τοπικοί φορείς προγραμμάτιζαν κάθε χρόνο πολλές και διάφορες τέτοιες ενέργειες που να κάλυπταν όλο τα φάσμα των κοινωνικών ομάδων τότε τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν μεροληπτική, υπό άλλες όμως περιστάσεις και σε καιρούς που δεν θα υπήρχε οικονομική κρίση.
2. Εν καιρώ οικονομικής κρίσης όπου συνάνθρωποί μας είναι άνεργοι, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν τα βασικά είδη διαβίωσής τους, παιδιά που δεν σιτίζονται κανονικά και τόσα άλλα παρεπόμενα της κρίσης αυτής, η σπατάλη τέτοιου ποσού χρημάτων για εκδρομές και ψυχαγωγία είναι αψυχολόγητη ενέργεια, αποτελεί ύβρη και δακτυλοδείχνει με τον πλέον ασύστολο, σκανδαλώδη και έντονο τρόπο την ασυδοσία που μπορεί να παρεισφρήσει σε τέτοιου είδους οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Αν η εκδρομή ήταν στοχευμένη για δεινοπαθούσα ομάδα πληθυσμού, η οποία αδυνατεί να κάνει διακοπές, τότε η απόφαση αυτή θα ήταν καλοδεχούμενη αν και δεν θα ήταν πρέπον να γίνει ειδικά σήμερα που προέχουν τόσες άλλες προτεραιότητες για αυτούς.  Εν καιρώ οικονομικής περισυλλογής  και αναγκαιότητας νοικοκυρέματος των εσόδων και εξόδων τού κάθε φορέα, εν όψει και της καθόδου τής περιβόητης Τρόικας, είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται οποιεσδήποτε αχρείαστες δαπάνες  υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, δωρεών κλπ.
 3. απόφαση να παραχωρηθεί τέτοιο μεγάλο ποσό χρημάτων μέσα σε μια έντονη προεκλογική περίοδο  δημιουργεί δικαιολογημένα την  υποψία κομματικής εκμετάλλευσης  είτε άμεσα είτε έμμεσα, δεδομένου της κομματικής σύνθεσης των Συμβουλίων των πιο πάνω φορέων.
Οι τοπικοί φορείς που εμπλέκονται στην πιο πάνω απόφαση θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις και τα χρήματα που έχουν σκοπό να ξοδεύσουν σε αχρείαστες περιηγήσεις που μόνο μερικούς ωφελούν, να τα αφιερώσουν σε ουσιαστικούς αναπτυξιακούς ή άλλους κοινοφελείς σκοπούς έχοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας και το οικονομικό χάος που επέρχεται οσονούπω…