31 Οκτωβρίου 2013

«ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ» ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Η μπουάτ «ΟΡΦΕΑΣ» ξεκίνησε τον Φεβράρη του 1991 με παρουσίαση εκλεχτών καλλιτεχνών και ποιοτική μουσική. Με χαμηλό φωτισμό, χαμηλά καθίσματα  και χαμηλό  ήχο. Στους τοίχους υπήρχε καλλιτεχνική εικονογράφηση και στους θαμώνες  περίσσια διάθεση για  τραγούδι. Ήταν μια περίοδος προσφοράς έντεχνης μουσικής που έμεινε αξέχαστη και έκαμε την ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ πασίγνωστη σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Φέτος το χειμώνα θα επιχειρηθεί και πάλιν το ίδιο δύσκολο εγχείρημα. Με τους ίδιους καταξιωμένους μουσικούς που με το πέρασμα τους από το χώρο σφράγισαν και καθιέρωσαν παντοτινά το στίγμα της «ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ» επαναπροσδιορίζοντας ταυτόχρονα το νόημα και την έννοια της πραγματικής ποιοτικής μουσικής, με τα ίδια ακριβώς παλαιά πρότυπα που όλοι γνώρισαν και μέσα σε μουσικούς δρόμους του έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού, θα αναβιώσουν οι παλιές καλές μέρες της δεκαετίας του 1990 σε μια μοναδική προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο μουσικός Ορφέας και με τη λύρα του, το τραγούδι του και τη δύναμη της μουσικής του, να ημερέψει τους ανθρώπους.

Φέτος το χειμώνα λοιπόν, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Ανδρέας Αρτέμης μαζί με τον επίσης γνωστό τραγουδιστή, χορογράφο και δημοσιογράφο Γιώργο Σαξατέ, (με φίλους τους..), θα εμφανίζονται στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα σε μουσικές βραδιές Έντεχνης Ελληνικής μουσικής.
Από 15 Νοεμβρίου 2013, Ανδρέας Αρτέμης και Γιώργος Σαξατέ, σας περιμένουν στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα.
Ώρα έναρξης 10.00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 99435899 (ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ)

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Μ.Α Παπαδάκης στο βιβλίο του «Βιογραφία Ε Βενιζέλου»  έχει την δική του θέση σχετικά τόσο με την καταγωγή του Βενιζέλου όσο και με την προέλευση του ονόματός του. Μας αφηγείται ότι στις αρχές του 19ου αιώνα μια ορφανή Εβραία από την Κεφαλλονιά έρχεται στην Θεσσαλονίκη , προκειμένου να γνωρίσει τους εκεί κατοικούντες συγγενείς της . Μεταξύ των διαφόρων συγγενών της, ζεί εκεί και ο  Μπενύ Σελόν ( μικρέμπορος γυρολόγος ), δεύτερος εξάδερφος  της Εβραιοπούλας .Τα δύο εξαδέρφια παντρεύονται  το 1810 και το 1816 απέκτησαν έναν γιο, που  κατά τα εβραϊκά έθιμα πήρε το όνομα   του πατρός του. Το 1818 ο Μπενύ Σελόν πεθαίνει . Η μητέρα τα φέρνει δύσκολα. Ο γιος μόλις μεγάλωσε λίγο, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην,  ασκεί το επάγγελμα του πατέρα του. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από τον θάνατο του πατρός του πεθαίνει και η μητέρα του .Ο νεαρός Μπενύ Σελόν  ζεί από το μικρεμπόριο. Ο καιρός περνάει και πλησιάζει ο χρόνος της στρατεύσεώς του στον τουρκικό στρατό, γεγονός που ο νέος ήθελε να αποφύγει.
  Την ευκαιρία της φυγής του  από την Θεσσαλονίκη την έδωσε ο αιφνίδιος θάνατος ενός ναυτικού, που ήταν μούτσος σε ένα βατικιώτικο καΐκι .Τον θανόντα μούτσο τον έλεγαν Κυριάκο. Το πλήρωμα του καϊκιού από συνήθεια προσφωνούσε τον νεαρό με το όνομα του προκατόχου του.
  Το καΐκι φόρτωνε από διάφορα μέρη και ξεφόρτωνε σε κάποια άλλα Έφθασε κάποτε και μετά αρκετό καιρό στον Πειραιά. Εκεί, στο Λιμεναρχείο, ο καπετάνιος έπρεπε  να δηλώσει τον θάνατο του μούτσου και να δηλώσει ακόμη τον αντικαταστάτη του. Τότε δήλωσε τον νεαρό Μπενύ Σελόν ως Κυριάκο Μπενυσέλο.
   Ο νεαρός πλέον Κυριάκος Μπενυσέλος  εξακολούθησε να εργάζεται στο καΐκι . Όταν πλησίασε τα είκοσι, μετακινήθηκε ως ναύτης πλέον αλλά σε μικρό καράβι  αυτή τη φορά. Για την προαγωγή και μετακίνησή  του χρειάσθηκε  και πήρε πιστοποιητικό προϋπηρεσίας  από το Λιμεναρχείο Πειραιώς ως Κυριάκος Μπενυσέλος .  Το καράβι βούλιαξε έξω από τα Χανιά από μεγάλη θαλασσοταραχή (είχε πάει να φορτώσει πορτοκάλια ).Ο Κυριάκος βγήκε στη στεριά άνεργος . Τότε  θυμήθηκε την παλιά του τέχνη . Πήρε τα απαιτούμενα και έκανε τον γυρολόγο. Προκειμένου να μπορεί να πηγαίνει σε χριστιανικά χωριά ( οι Εβραίοι γυρολόγοι δεν προτιμώντο), έκρυψε την εβραϊκή καταγωγή του και με την λιμενική βεβαίωση αναγνωρίστηκε από το τότε Ελληνικό Προξενείο ως « Έλλην υπήκοος».
 Από το εμπόριο εκείνα τα χρόνια οι μικροέμποροι εισέπρατταν εκτός από χρήματα, και είδη. Αυτά τα είδη ο Ελλην Κυριάκος πλέον  τα έδιδε στον μεγαλέμπορο Μαρκαντωνάκη ,ο οποίος με την σειρά του τον πίστωνε, ώσπου  να συγκεντρωθεί κάποιο ποσό ικανό να μετατραπεί σε κατάστημα. Ο γυρολόγος Ελλην Κυριάκος  επροτιμάτο σε όλα τα χριστιανικά ελληνικά χωριά έναντι των Εβραίων ανταγωνιστών του λόγω θρησκεύματος (κανείς δεν γνώριζε το πραγματικό του  όνομα  και την καταγωγή του ), αλλά και λόγω του ότι ήτο ο μοναδικός ίσως Έλληνας γυρολόγος. Αυτό βοήθησε πολύ στην οικονομική του εξέλιξη.
  Σε ένα από τα εν λόγω χωριά, το Θέρισο, γνώρισε την Στυλιανή, η οποία προήρχετο από τον πρώτο γάμο του πατρός της Βασιλείου Χαλή. Ο πατέρας της είχε τελέσει δεύτερο γάμο με μία χήρα που είχε δύο γιους και από τον τωρινό του γάμο είχε άλλα τρία παιδιά. Έδωσε την κόρη του Στυλιανή   στον μικρέμπορο Κυριάκο.
 Η Στυλιανή του χάρισε δύο γιους και τρεις κόρες. Την μια κόρη πήρε για γυναίκα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης , γεννήτορας των σημερινών κ. κ Μητσοτάκηδων  (κατά συνέπεια και η οικογένεια Μητσοτάκη έχει κοινή καταγωγή με τον Βενιζέλο). Ο ένας αδελφός έπασχε από υδροκεφαλία και πέθανε σχετικά ενωρίς .Ο Ελευθέριος, κατά φήμες, πήρε το όνομά του από την δυσκολία γεννήσεως που είχε η μητέρα του κατά τον τοκετό.  Λέγεται ότι επιστρατεύθηκαν ο ηγούμενος της μονής, για να διαβάσει της ελευθερωτικές ευχές, αλλά και ο μουφτής, προκειμένου να διαβάσει τις λεγόμενες ψείρες .Και οι δύο μαζί δύο μερόνυχτα προσπαθούσαν  με τον τότε τρόπο να βοηθήσουν την Στυλιανή, η οποία κάποια στιγμή γέννησε. Το παιδί μετά καιρό το βάφτισε ο ηγούμενος Ελευθέριο από την λευτεριά της μητρός του. Λέγεται ότι κατά την βάπτιση κόπρισε μέσα στην κολυμπήθρα, οπότε ο ηγούμενος  ως χριστιανός και δεισιδαίμων έντρομος προφήτεψε ότι «το παιδί είναι ο ίδιος ο σατανάς και θα κάνει μεγάλο κακό στην εκκλησία. 

Την μη ελληνική καταγωγή του Βενιζέλου υποστηρίζει και  ο Άγγλος ναύαρχος σερ Τζον Μάικλ ντε Ρόμπεκ.  Σε επιστολή του προς  τον υπουργό Εξωτερικών  λόρδο Κόρζον τονίζει μεταξύ  άλλων:  «Με άλλα λόγια ο Βενιζέλος δεν είναι η Ελλάδα, στην κυριολεξία δεν είναι καν Έλληνας».    Ο Γ Βλάχος στην Καθημερινή στις 19-3-36 γράφει: «Δεν γνωρίζομεν ποιοι υπήρξαν οι γονείς αυτού του ανθρώπου κλπ», Μπαρμπής(2001). 

30 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ ΑΠΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι παρέες παλιών μουσικών που σμίγουν στους μικρούς χώρους και γίνονται μεγάλες..., ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς έχουν “μερίδιo” στην ιστορία της ελληνικής έντεχνης μουσικής είτε ως ερμηνευτές ή συνθέτες ή ακόμα και ως δάσκαλοι ή που έχουν αφομοιώσει τα ακούσματα του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη, θα κουβαλούν πάντα το πνεύμα της διαχρονικής εποχής που σημάδεψε την Ελληνική τραγουδοποιϊα. Αυτό το χειμώνα λοιπόν, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Ανδρέας Αρτέμης μαζί με τον επίσης γνωστό τραγουδιστή, χορογράφο και δημοσιογράφο Γιώργο Σαξατέ,(με φίλους τους..), θα εμφανίζονται στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα σε μουσικές βραδιές Έντεχνης Ελληνικής μουσικής.
Από 15 Νοεμβρίου 2013, Ανδρέας Αρτέμης και Γιώργος Σαξιατέ, σας περιμένουν στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα. Ώρα έναρξης 10.00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 99435899 (ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ)

27 Οκτωβρίου 2013

ΑΠOΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, Χλωρακιώτες αγωνιστές.

Από τις Κοινοτικές αρχές της Χλώρακας σε διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις κατά καιρούς, τιμούνται διάφοροι ήρωες και άλλοι που πρόσφεραν στον τόπο και στην πατρίδα ορισμένοι λιγότερο και ορισμένοι περισσότερο. Αυτό που δεν είδαμε ποτέ να συμβαίνει είναι η απόδοση τιμών στους 30 παλιούς εθελοντές πολεμιστές που αψηφώντας τους κινδύνους έτρεξαν να πολεμήσουν τον Γερμανικό φασισμό και να προασπίσουν την πατρίδα τους και ολόκληρο τον κοσμο.
Αυτους τους Έλληνες πολεμιστές από τη Χλώρακα που θα έπρεπε η κοινότητα να ενθυμείται κάθε χρόνο, οι οποίοι αντί να τιμηθούν με όλες εκείνες τις τιμές που πρέπει σαν ήρωες και να αναφέρονται σήμερα ως παράδειγμα προς μίμηση στους μαθητές και στους νέους της Χλώρακας, τους άφησαν ξεχασμένους και θαμμένους στη λήθη του παρελθόντος.
Η εφημερίδα της Χλώρακας πιστή στην ιδεολογία της προσφοράς αυτών των ανθρώπων, επιχειρεί και φέτος όπως κάθε χρόνο από την ίδρυση της, έστω μικρή μνεία της μεγάλης ιστορίας που άφησαν πλέον ως παγκόσμια παρακαταθήκη για όλους τους Δημοκρατικούς λαούς του κόσμου και ιδιαίτερα των υπόδουλων και καταπιεσμένων:
Τον Οκτώβριο του 1939 με τη συγκρότηση του Κυπριακού Συντάγματος υπό των Άγγλων, πολλοι Κύπριοι έσπευσαν με πολλήν προθυμία και εντάχτηκαν εθελοντικά στις τάξεις του και έλαβαν μέρος στον Β παγκόσμιο πόλεμο εναντίον των φασιστών Γερμανών σε διάφορα μέτωπα. Ο πληθυσμός της Χλώρακας την εποχή εκείνη ανήρχετο περίπου σε 800 κατοίκους. Εξ αυτών κατετάγησαν 30 χωριανοί, εκ των οποίων οι 12 υπηρέτησαν στην Κύπρο, ενώ οι υπόλοιποι σε διάφορες χώρες όπως Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Λιβύη Ιταλία. Μερικοί έλαβαν μέρος σε μάχες, και ορισμένοι πληγώθηκαν. Στην Κύπρο υπηρέτησαν οι Νίκος Γέρος, Κώστας Όθωνος, Ανδρέας Γεωργίου Σοφοκλέους, Αντωνής Χ. Πάφιος, Νικόλας Σοφοκλέους, Αντωνάκης Χατζιούδης, Νεόφυτος Καρεκλάς Μαυρέσιης, Νικόλας Αναξαγόρα, Χαράλαμπος Βασιλείου, Κώστας Ευσταθίου Κυρηναίας, Σάββας Αχιλλέας, Ανδρέας Γεωργίου. Στην Ιταλία έλαβαν μέρος οι Χαρίλαος Χαραλάμπους Μάντης, Νικόλας Παναγιώτου Αλακάτης, Ανδρέας Κούρσαρος, Κυριάκος Αλέξη, Χαράλαμπος Χ’ Αχιλλέας, Γεώργιος Σιέλης, Κώστας Αλέξη, Γεώργιος Σεργίου, Γεώργιος Πολεμίτης και Χρίστος Γεωργίου Πεγειώτης. Στην Αίγυπτο υπηρετήσαν οι Αντώνης Γεωργίου, Νικόλας Ιωάννου, Χριστόδουλος Βασιλείου και Κώστας Δημητρίου Ασπρος. Υπηρέτησε επίσης στην Αίγυπτο και Ιταλία ο Μενέλαος Αριστείδου, στην Αίγυπτο και Παλαιστίνη ο Θεόδωρος Σοφόκλη, στην Ιταλία και Αίγυπτο ο Ιωάννης Χ. Αζίνας, και τέλος σε Λιβύη και Αίγυπτο υπηρέτησε ο Χαράλαμπος Κ. Ταπακούδης.
Όλοι σχεδόν οι Χλωρακιώτες αγωνιστές του Β Παγκοσμίου πολέμου εχουν πεθάνει, στη ζωή ευρίσκονται οι Νίκος Γέρος, Κώστας Όθωνος, Νεόφυτος Καρεκλάς Μαυρέσης, Κυριάκος Αλέξη, Αντώνης Γεωργίου, Χριστόδουλος Βασιλείου, Θεόδωρος Σοφόκλη.
Είναι καιρός ελπίζουμε, για αυτούς που έμειναν αλλά και για αυτούς που έφυγαν, η κοινότητα της Χλώρακας να προβεί έστω σε απλή πράξη τιμής, σημάδι για αναγνώριση της μεγάλης των προσφοράς.

Πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι να αποδίδουν τα δέοντα σε αυτούς που πρέπει και να μην καθυστερούν.

Μενέλαος Αριστείδου, ένα μικρό ιστορικό μνημης και τιμής

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Επετειακό - 28 Οκτωβρίου Β΄Παγκόσμιος πόλεμος

Όταν η Ελλάς μπήκε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία, παραλήρημα ενθουσιασμού εξαπλώθη στην Κύπρο, και νέοι απ όλο το νησί έτρεξαν να στρατευθούν. Περισσότεροι από 30.000 Κύπριοι κατετάγησαν στο Κυπριακό σύνταγμα υπό την διοίκηση  Άγγλων ως εθελοντές για να πολεμήσουν τούς Γερμανούς. Εξ αυτών 30 ήσαν Χλωρακιώτες, και ένας, ο Μενέλαος Αριστείδης από το 1939 πρώτος απ όλους κατετάγει και μετεφέρθει πρώτα στην Αίγυπτο για εκπαίδευση και ύστερα στην Ελλάδα όπου έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Με αγάπη και ενθουσιασμό, μαζί με τους άλλους Έλληνες προσέτρεξε για να πράξει το καθήκον του απέναντι των ανθρώπων.  Σε ατμόσφαιρα ηρωική και με αναβαπτισμένο το  πνεύμα, μέσα στο μεθύσι των μαχών, χωρίς να λογαριάζει τις ταλαιπωρίες του πολέμου έπραξε ακέραια το καθήκον του, πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στον Φασισμό πρώτα του Μουσολίνι, και ύστερα του Χίτλερ. 
Όταν η Ελλάς ηττήθει από τους Γερμανούς, όσοι Κύπριοι δεν αιχμαλωτίστηκαν από τον εχθρό, πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης και στην Αίγυπτο, ή παρέμειναν στην Ελλάδα και πήραν μέρος στην Αντίσταση. Η Κύπρος έγινε εκείνη την εποχή καταφύγιο χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων και Άγγλων στρατιωτών. Ο Μενέλαος Αριστείδου τις τραγικές ήμερες του 1941 της παράδοσης της Ελλάδος στους Γερμανούς, υπηρετούσε στην Καλαμάτα. Μαζί με άλλους πατριώτες επιβιβάσθει σε Αγγλικό πολεμικό πλοίο και μετεφέρθησαν στην Αίγυπτο όπου εκεί εσυνέχισαν την αντίσταση τους ενάντια στον Χιτλερικό φασισμό.
Το καλοκαίρι του 1942 ο Άξονας υπό την αρχηγία του Ρόμελ εισέβαλε στην Αίγυπτο με σκοπό την κατάληψη της διώρυγας του Σουέζ. Οι Βρετανοί στη προσπάθεια τους να σταματήσουν την επέλαση, ανεπτύχθησαν και οχύρωσαν τη περιοχή γύρω από το Ελ Αλαμέιν. Εκεί διεξήχθησαν δύο μεγάλες μάχες, η πρώτη τον Ιούλιο, και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 1942. Στην πρώτη μάχη σταμάτησε προσωρινά η επέλαση των δυνάμεων του Άξονα στην Αίγυπτο, ωστόσο με μεγάλες απώλειες καθώς σκοτώθηκαν πάνω από 13.000 στρατιώτες των Συμμάχων και 17.000 στρατιώτες του Άξονα, Ιταλοί κυρίως.  Στη Δεύτερη μάχη μετά από πολλές συγκρούσεις και μεγάλες απώλειες, 13.500 για τους Συμμάχους, 30.000 για τον Άξονα, οι δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν στην Τυνησία όπου και οι εναπομείναντες στρατιώτες παρεδόθησαν στους συμμάχους στις αρχές του 1943.
Οι μάχες της Ερήμου ήταν πολύ δύσκολες, περπατούσαν μέσα στην Έρημο τεράστιες αποστάσεις, οι μάχες αδυσώπητες, πολλοί ήσαν που άφησαν την ζωή τους μέσα στην καυτή έρημο ειτε γιατί είχαν χαθεί, ή σκοτωθεί. Ήταν πορείες αναγνώρισης και διείσδυσης στις περιοχές του εχθρού που διαρκούσαν πολλές ημέρες και εβδομάδες. Σε δυο πορείες αναγνώρισης, μια στην πρώτη μάχη και άλλη στην δεύτερη, η διμοιρία του Μελή Αριστείδου χάθηκε,  πέρασε ένας μήνας περίπου την κάθε φορά χωρίς σημεία αναφοράς, όλοι υπολόγισαν ότι σκοτώθηκαν ή πέθαναν χαμένοι στην αχανή έρημο. Κηρύχτηκαν ως απολεσθέντες, εστάλει δε επίσημος επιστολή στις οικογένειες τους ότι ήσαν αγνοούμενοι. Και τις δυο φορές η διμοιρία επέστρεψε στη βάση της και στο τάγμα όπου ανήκε, αλλά ήταν ένα τεράστιο βάσανο για τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων όπου κατά την διάρκεια λίγων μηνών, πληροφορήθηκαν δύο φόρες ότι οι άνθρωποι τους ήσαν αγνοούμενοι πολέμου, κάτι που ήταν απολύτως σίγουρο για όλους ότι αυτό σήμαινε δεν ευρίσκονταν εν ζωή. Τέλειωσε ο πόλεμος, επέστρεψαν οι αγωνιστές ήρωες στα σπίτια τους με μονο κέρδος αμέτρητα παράσημα και μνείες γενναίου πολεμιστή, χωρίς άλλο κέρδος, είχαν μέσα τους όμως καμάρι ότι έλαβαν μέρος σε ένα Επικό αγώνα που όμοιος του δεν ξανάγινε στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Δεν ήταν μόνο η φιλοπατρία και ο ηρωισμός της φυλής η κινητήρια δύναμη που τους έκαμε να συντρέξουν στα πολεμικά μέτωπα της μητρόπολης πατρίδας, ήταν και ο πόθος μαζί με την ελπίδα να συμπορευθούν σε μια κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες, να πάψουν να είναι οι αποκομμένοι αδελφοί, να ενωθούν με τον εθνικό κορμό.

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, και Χλωρακιώτες αγωνιστές

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2010

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Χλώρακα εκτός των εθελοντών στρατιωτών προσέφερε και χρήματα τα οποία εμαζεύοντο από εράνους και στους οποίους οι κάτοικοι έδιναν απλόχερα από το υστέρημα τους, τόσο, ώστε η εφημερίδα «Πάφος» στις 29 Αυγούστου 1940 έγραψε πολύ εγκωμιαστικά σχόλια για την Χλώρακα. Οι έρανοι διενεργούντο για να ναυπηγηθεί μια νέα «Έλλη» στη θέση του αντιτορπιλικού «Έλλη» που βύθισαν οι Ιταλοί για να προκαλέσουν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Και μπαίνοντας η Ελλάδα στον πόλεμο, ήταν όπως να εδόθη σύνθημα και μαζικά οι Κύπριοι, περί τις 33.000 προσέτρεξαν να καταταγούν. Έτσι όταν τον Οκτώβριο του 1939 άρχισε η συγκρότηση του Κυπριακού Συντάγματος υπό τη διοίκηση των Άγγλων, εντάχθηκε σε αυτό αριθμός Κυπρίων μετά απο παρότρυνση του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Πολλοι ήσαν οι Κύπριοι που συνέρρευσαν μαζικά και πύκνωσαν εθελοντικά τις τάξεις του Κυπριακού Συντάγματος, και έλαβαν μέρος στον πόλεμο σε διάφορα μέτωπα. Άλλος ένας σοβαρός λόγος για αυτή την αθρόα ένταξη στο Κυπριακό σύνταγμα ήταν η υπόσχεση που έδωσαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες ότι με τη λήξη του πολέμου θα έδιναν ελευθερία στην Κύπρο. Την εποχή εκείνη ο πληθυσμός της Χλώρακας ήταν περιπου 800 κάτοικοι. Εξ αυτών κατετάγησαν 30 χωριανοί, εκ των οποίων οι 12 υπηρέτησαν στην Κύπρο, ενώ οι υπόλοιποι σε διάφορες χώρες όπως Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Λιβύη Ιταλία. Μερικοί έλαβαν μέρος σε μάχες, και ορισμένοι πληγώθηκαν. Στην Κύπρο υπηρέτησαν οι Νίκος Γέρος, Κώστας Όθωνος, Ανδρέας Γεωργίου Σοφοκλέους, Αντώνης Χ. Πάφιος, Νικόλας Σοφοκλέους, Αντωνάκης Χατζιούδης, Νεόφυτος Χρ. Μαυρέσιης, Νικόλας Αναξαγόρα, Χαράλαμπος Βασιλείου, Κώστας Ευσταθίου Κυρηναίας, Σάββας Αχιλλέας, Ανδρέας Γεωργίου. Στην Ιταλία έλαβαν μέρος οι Χαρίλαος Χαραλάμπους Μάντης, Νικόλας Παναγιώτου Αλακάτης, Ανδρέας Κουρσάρος, Κυριάκος Αλέξη, Χαράλαμπος Χ’ Αχιλλέας, Γεώργιος Σιέλης, Κώστας Αλέξη, Γεώργιος Σεργίου, Γεώργιος Πολεμίτης και Χρίστος Γεωργίου Πεγειώτης. Στην Αίγυπτο υπηρετήσαν οι Αντώνης Γεωργίου, Νικόλας Ιωάννου, Χριστόδουλος Βασιλείου και Κώστας Δημητρίου Ασπρος. Υπηρέτησε επίσης στην Αίγυπτο και Ιταλία ο Μενέλαος Αριστείδου, στην Αίγυπτο και Παλαιστίνη ο Θεόδωρος Σοφόκλη, στην Ιταλία και Αίγυπτο ο Ιωάννης Χ. Αζίνας, και τέλος σε Λιβύη και Αίγυπτο υπηρέτησε ο Χαράλαμπος Κ. Ταπακούδης. Κύριο σύνθημα για τη συστράτευση των Κυπρίων από τους ίδιους τους Βρετανούς, ήταν το «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης», καθώς και το σύνθημα «πολεμώντας για την ελευθερία των λαών, πολεμάτε για τη δική σας ελευθερία». Αυτή βεβαίως ήταν και η μεγάλη προσδοκία των Κυπρίων. Με τη λήξη του πολέμου όμως οι Βρετανοί, αγνοώντας τις υποσχέσεις τους, απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ ο οποίος μετά την επιτυχή του έκβαση επέφερε τις Συμφωνίες της Ζυρίχης. Όλοι σχεδόν αυτοί οι αγωνιστές του Β Παγκοσμίου πολέμου εχουν πεθάνει, και στη ζωή ευρίσκονται μόνο οι Νίκος Γέρος, Κώστας Όθωνος, Νεόφυτος Καρεκλάς, Χαράλαμπος Βασιλείου, Κυριάκος Αλέξη, Κώστας Αλέξη, Αντώνης Γεωργίου, Χριστόδουλος Βασιλείου, Θεόδωρος Σοφόκλη. Είναι καιρός ελπίζουμε, για αυτούς που έμειναν αλλά και για αυτούς που έφυγαν, η κοινότητα Χλώρακας να προβεί έστω σε απλή πράξη τιμής, σημάδι για αναγνώριση της μεγάλης των προσφοράς. Πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι να αποδίδουν τα δέοντα σε αυτούς που πρέπει και να μην καθυστερούν. 

(Πηγή πληροφοριών, από το βιβλίο του Χρίστου Μ. Μαυρέση «Χλώρακα, ιστορική και λαογραφική μελέτη»).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ 

Την χρυσή δεκαετία του 1990 όταν η «Μπουάτ Ορφέας» μεσουρανούσε στην μεγαλη της επιτυχία και είχε επισκέψεις από όλο τον Κυπριακό και Ελλαδικό χώρο, ήταν εξ υπαιτιοτήτος του Ανδρέα Αρτέμη, που ειτε ως ιδιοκτήτης, ή ως διευθυντής, ή πρώτα και κύρια ως καλλιτέχνης στη σκηνή, που με την δυνατή, γλυκιά, και ψιθυριστή του φωνη, ως ενας καινουργιος Στέντωρας, 
μάγευε τον κόσμο, με την ποιοτική του Μουσική προσφέροντας διασκέδαση, αλλά κυρίως μουσική μόρφωση δημιουργώντας κουλτούρα και καθιστώντας την Χλώρακα πασίγνωστη ανά το Πανελλήνιο.
Όλο το διάστημα τω καιρό εκείνο, υπήρξε ο σπουδαίος καλλιτέχνης κάτοικος Χλώρακας, και κατόρθωσε να κρατήσει τον χώρο της Μπουάτ ζωντανό για πολλά χρόνια. 
Μπόρεσε να δημιουργήσει μια εσωτερική επικοινωνία αναμεταξύ των θαμώνων μόνο με απλή μελωδία, χωρίς πολλά όργανα και τραγουδιστές, παρά μόνο με δυο κιθάρες και δυο φωνές. Κατάφερε να αποδώσει το μεγαλείο της μουσικής απλά και απέριττα, αποδεικνύοντας έτσι ότι το είδος της Μπουάτ είναι χρήσιμο και ίσως περισσότερο αποδοτικό παρά μια συμφωνική ορχήστρα.

26 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΑΡΤΕΜΗΣ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ 
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ Α.ΑΡΤΕΜΗ

Ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Ανδρέας  Αρτέμης  μπήκε στη δισκογραφία το 2000. Είχαν προηγηθεί μέχρι τότε εικοσιπέντε παραγωγικά χρόνια συγκομιδής υπηρετώντας και παρουσιάζοντας μελοποιημένη ποίηση στην Αθήνα αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.
Το 1990 ταξίδεψε στη Β. Κορέα κι αμέσως μετά Ουγγαρία, Ιταλία, Γερμανία, μελετώντας πάντα μουσική και ερμηνεία.
Μελοποιεί  ποιήματα που ίδιος πάντα αυστηρά επιλέγει. Μέχρι σήμερα απαριθμεί ένα μεγάλο αριθμό εμφανίσεων σε δημόσιους κι ιδιωτικούς χώρους προβάλλοντας δικές του συνθετικές εργασίες μέσα από παραστάσεις αλλά δεν διστάζει να ερμηνεύσει κι έργα άλλων αξιόλογων συνθετών. Μαθήτευσε κοντά σε  εμπνευσμένους δασκάλους όπως ο Λαρνακέας  μουσικός και συνθέτης Γιώργος Πυλιώτης (και σε άλλους κύπριους μουσικούς της δεκαετίας του 1970). Η εξαίρετη πριμαντόνα της Λυρικής σκηνής και σπουδαία δασκάλα φωνητικής Γιολάντα Ντι Τάσσο, (που του έδωσε την καθοριστική πλεύση στην ερμηνεία) και που έγινε αφορμή βέβαια να γνωρίσει ο ίδιος μια άλλη μεγάλη μορφή της έντεχνης ελληνικής μουσικής, τον Μάνο Χατζιδάκι. Κι αργότερα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους από το χώρο του πνεύματος και της Τέχνης. Με τους περισσότερους ποιητές που μελοποίησε γνωρίστηκε στις δεκαετίες 1980 και 1990. Μελοποίησε έργα πολλών δημιουργών Ελλήνων και ξένων. Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συνθετικής και ποιητικής δραστηριότητας ξεκινώντας από την Σαπφώ μέχρι και τους Μεσοπολεμικούς ποιητές του 1930, ενώ μετά θα συνδέσει τους ποιητές του 1950 με τους δημιουργούς της αμφισβήτησης 1970 μελοποιώντας και μη ομοιοκαταληκτικά ποιήματα  δικά του.
Η  ενασχόληση του με την μελοποιημένη ποίηση είναι συνδεδεμένη με τη φόρμα των φωνητικών ερμηνευτικών δυνατοτήτων του που προσφέρονται λόγω ηχοχρώματος της ίδιας της φωνής του.
 Επεξηγηματικά να πούμε ότι σε όλο το φάσμα της συνθετικής δραστηριότητας του Ανδρέα  Αρτέμη, κυριαρχεί  η ερμηνεία της ποίησης μαζί με τη μουσική της. Το 2000 με την επιστροφή του στην Κύπρο δημιούργησε τη δική του προσωπική "Ερμηνευτική  Σχολή" διδάσκοντας Αγωγή του Λόγου και Τραγούδι,δίνοντας παράλληλα και ευκαιρίες σε αρκετούς ταλαντούχους νέους και μη να επιδείξουν τις φωνητικές τους δυνατότητες. Ο μουσικοσυνθέτης Α. Αρτέμης δημιουργεί  "Μυστικούς Μονολόγους ψυχής" με ηλεκτρονικούς ήχους. Αυτό βέβαια δεν τον εμποδίζει  να προσθέτει και φυσικά (κλασικά) όργανα συνοδευτικού χαρακτήρα. Σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας του σε παραστάσεις που ο ίδιος σκηνοθετεί κι ενίοτε τις δισκογραφεί σε cd's, (σε δικές του παραγωγές), συνεργάζεται με σπουδαίους κύπριους δασκάλους μουσικής.
Αν εξετάσει κάποιος σε βάθος το σύστημα μουσικής σύνθεσης  που ακολουθεί θα διαπιστώσει ότι οι ήχοι που επιλέγει έχουν άλλες οπτικοακουστικές παραμέτρους, σε χώρους που ο ανθρώπινος νους δύσκολα κάποτε μπορεί να εννοήσει…
Υπάρχει  η Τέχνη στο άκουσμα της μουσικής του. Ο προικισμένος ακροατής είναι ασφαλώς ο αποδέκτης. Απορροφά, ακούει…, όχι μόνο με το αυτί... Κρατάει ίσως ο δημιουργός όλων αυτών, την αρμονία της Πύλης τ’ Ουρανού... Γνωρίζει το οριακό σημείο που το φυσικό σώμα συναντά τη γη και επιτρέπει στην ενέργεια να εισέλθει εντός του σώματος.
Ειναι οι ήχοι του δημιουργού Αρτέμη συνεχόμενοι κυματισμοί προς τα μέσα, πηγή δημιουργίας και ανάπτυξης. Μάλλον έτσι, καθώς εναλλάσσονται οι παλμοί με καθαρή ενέργεια ζωής, στη δίνη μιας άλλης «μουσικής πρότασης»

25 Οκτωβρίου 2013

ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Ορφέας ήταν η κύρια εκπροσώπηση της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας, γι αυτό οι άνθρωποι τον είπαν Θεό της Μουσικής. Είχε επίσης ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας. Τα Ορφικά Μυστήρια τελετουργικά αγνώστου περιεχομένου, πήραν το όνομά τους από τον Ορφέα.
Ο Πίνδαρος τον τοποθετεί μεταξύ των αρχαιότερων ηρώων, αφού συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία. Οι Αργοναύτες σώθηκαν δύο φορές από τους κινδύνους στη θάλασσα χάρη στον Ορφέα που ήταν μυημένος στα μυστήρια της Σαμοθράκης.
Ο Ορφέας πήρε ως δώρο από τον Απόλλωνα τη λύρα και μυήθηκε από τις Μούσες στην τέχνη του τραγουδιού και της ποίησης. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε τα θηρία και έκανε τα δέντρα και τις πέτρες να χορεύουν. Από μικρός ενδιαφερόταν για τους θεούς, τους μύθους, τις ιεροτελεστίες και σε νεαρή ηλικία πραγματοποίησε ταξίδι στην Αίγυπτο, από το οποίο επέστρεψε σοφότατος και μυημένος σε ανώτερες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Ερατοσθένη, όταν για χάρη της γυναίκας του Ευριδίκης κατέβηκε στον Άδη και καθώς είδε τι ήταν εκεί κάτω, έπαψε να τιμά τον Διόνυσο, θεώρησε τον Ήλιο ως τον σημαντικότερο από όλους τους θεούς και σηκωνόταν τη νύχτα νωρίς το πρωί, ανέβαινε στο βουνό Παγγαίον για να δει πρώτος τον Ήλιο όταν ανέτελλε. Οργισμένος ο Διόνυσος έστειλε τις Βασσαρίδες που τον διαμέλισαν και σκόρπισαν τα κομμάτια του. Οι Μούσες τα συναρμολόγησαν και τον έθαψαν.
Σύμφωνα με τον Οβίδιο, οι Θρακικές Μαινάδες ακόλουθοι του Διονύσου, περιφρονημένες από τον Ορφέα, αρχικά του έριξαν ραβδιά και πέτρες ενώ έπαιζε, αλλά η μουσική του ήταν τόσο όμορφη που ακόμα και οι πέτρες και τα κλαδιά αρνιόντουσαν να τον χτυπήσουν. Εξαγριωμένες οι Μαινάδες τον έσκισαν σε κομμάτια κατά τη φρενίτιδα των Βακχικών τους οργίων. Όμως μεσαιωνικές παραδόσεις αποκαλούν τον Ορφέα ως πρώτο σοδομίτη.
Το κεφάλι και η λύρα του τα πήραν οι άνεμοι και τα κύματα και τα μετέφεραν στη Λεσβιακή ακτή, όπου οι Μούσες μετέφεραν τη λύρα ανάμεσα στα αστέρια, και τα κομμάτια του κορμιού του  τα έθαψαν κάτω από τον Όλυμπο όπου τα αηδόνια κελαηδούσαν πάνω από τον τάφο του. Η ψυχή του επέστρεψε στον κάτω κόσμο όπου επανενώθηκε τελικά με την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Όσο για την λύρα του, έγινε αστερισμός στον ουράνιο θόλο.


Στην Πάφο ωστόσο, η παράδοση θέλει τον Ορφέα μετά από πολλές περιπλανήσεις να  εγκαθίσταται στην Μπουάτ Ορφέας στη Χλώρακα τραγουδώντας θρηνητικά τραγούδια για την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

24 Οκτωβρίου 2013

«ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ» ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Η μπουάτ «ΟΡΦΕΑΣ» ξεκίνησε τον Φεβράρη του 1991 με παρουσίαση εκλεχτών καλλιτεχνών και ποιοτική μουσική. Με χαμηλό φωτισμό, χαμηλά καθίσματα  και χαμηλό  ήχο. Στους τοίχους υπήρχε καλλιτεχνική εικονογράφηση και στους θαμώνες  περίσσια διάθεση για  τραγούδι. Ήταν μια περίοδος προσφοράς έντεχνης μουσικής που έμεινε αξέχαστη και έκαμε την ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ πασίγνωστη σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Φέτος το χειμώνα θα επιχειρηθεί και πάλιν το ίδιο δύσκολο εγχείρημα. Με τους ίδιους καταξιωμένους μουσικούς που με το πέρασμα τους από το χώρο σφράγισαν και καθιέρωσαν παντοτινά το στίγμα της «ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ» επαναπροσδιορίζοντας ταυτόχρονα το νόημα και την έννοια της πραγματικής ποιοτικής μουσικής, με τα ίδια ακριβώς παλαιά πρότυπα που όλοι γνώρισαν και μέσα σε μουσικούς δρόμους του έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού, θα αναβιώσουν οι παλιές καλές μέρες της δεκαετίας του 1990 σε μια μοναδική προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο μουσικός Ορφέας και με τη λύρα του, το τραγούδι του και τη δύναμη της μουσικής του, να ημερέψει τους ανθρώπους.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

23 Οκτωβρίου 2013

ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ… ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ


Οι παρέες παλιών μουσικών που σμίγουν στους μικρούς χώρους και γίνονται μεγάλες... ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς έχουν “μερίδιo” στην ιστορία της ελληνικής έντεχνης μουσικής είτε ως ερμηνευτές ή συνθέτες ή ακόμα κι ως δάσκαλοι ή που έχουν αφομοιώσει τα ακούσματα του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη, θα κουβαλούν πάντα το πνεύμα της διαχρονικής εποχής που σημάδεψε την Ελληνική τραγουδοποιϊα. Αυτό το χειμώνα λοιπόν, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Ανδρέας Αρτέμης μαζί με τον επίσης γνωστό τραγουδιστή, χορογράφο και δημοσιογράφο Γιώργο Σαξατέ, (με φίλους τους..), θα εμφανίζονται στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα σε μουσικές βραδιές Έντεχνης Ελληνικής μουσικής. Από 15 Νοεμβρίου 2013, Ανδρέας Αρτέμης και Γιώργος Σαξιατέ, σας περιμένουν στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα. Ώρα έναρξης 10.00 μ.μ Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 99435899

19 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ, ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ

Γραμμένο για τους νέους που χάνουν τη ζωή τους σε δυστηχήματα στους δρόμους όλο και περισσότεροι κάθε χρόνο.

Ήταν παιδιά τη μια στιγμή ζωντανά, την άλλη πεθαμένα, σκοτωμένα, αδικοχαμένα. Μόλις λίγο πριν, χαρούμενα κουβέντιαζαν για τα μεγάλα όνειρα της μικρής ζωής τους. Εκείνο το βράδυ θα  πήγαιναν βόλτα, πήγαν, μα δεν γύρισαν.
Και άφησαν τις χαροκαμένες μανάδες τους να κλαίνε αβάσταχτα, και να νιώθουν τον πόνο και σήμερα και αύριο και πάντα, έναν πόνο που θα τρώει τα σωθικά τους για όλη την υπόλοιπη μαύρη ζωή που θα τους μείνει.
Και στο κοιμητήριο κάθε σούρουπο γυναίκες, θυγατέρες, αδελφές, γιαγιάδες, αλλά κυρίως χαροκαμένες μανάδες, μαυροφορεμένες ανάβουν τα καντήλια, κλαίνε τον καημό τους και προσπαθούν να  ξαλαφρώσουν την ψυχή τους.
Το χρώμα του θανάτου που έχει απλωθεί παντού και τα μοιρολόγια που λένε θυμωμένες για το Χάρο που πήρε τα παιδιά τους, συνθέτουν μαύρο και άραχνο πονεμένο σκηνικό, εφιάλτη τρομερό που φέρνει βαθιά στις καρδιές τους έναν πόνο φοβερό, βαθύ και αδιάκοπο που αλαφιάζει το νού και κόβει την ανάσα.…
Και λέμε στους υπόλοιπους νέους που είναι ακόμα ζωντανοί, δέστε αυτές τις μάνες. Ο θάνατος είναι στιγμιαίος, έρχεται φεύγει, και γι αυτόν που φεύγει δεν μένει τίποτα. Ούτε πόνος, ούτε μαράζι. Ο πόνος ο μεγάλος ο αφόρητος και ο αβάσταχτος, είναι γι αυτούς που μένουν. Τους φίλους, τους συγγενείς, και τους αγαπημένους.
Αλλά κυρίως για τις μανάδες που ένας ανίκητος πόνος εφιάλτης τις κυριεύει χωρίς να τους επιτρέπει ανάσα ανακούφισης, και που συνθλίβει τη καθημερινότητα τους, παγιδεύει το μυαλό τους, λυγίζει το ηθικό τους και τους σκοτώνει τη ψυχή κάθε στιγμή.
Πρέπει λοιπόν οι νέοι να σκεφτούν αυτές τις μανάδες που τα όνειρα, οι ελπίδες και οι προσδοκίες που είχαν γι αυτούς, συνθλίβονται και κατακρημνίζονται εν μία στιγμή.

Διότι να ξέρουν, τα παιδιά πεθαίνουν μια φορά, οι μανάδες όταν χάνουν τα παιδιά τους πεθαίνουν κάθε μέρα…


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

16 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ

 Τα ενοίκια στη πλείστη Κύπρο έχουν μειωθεί σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ τα περισσότερα υποστατικά που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες παραμένουν ξενοίκιαστα.
Όταν σε μια παράλογη εποχή λίγα χρόνια πριν από τώρα, οι τραπεζίτες και τα φερέφωνα τους τεχνηέντως παράσερναν τον απλό λαό σε μεγάλο δανεισμό για να κατασκευάσουν ακίνητα νομίζοντας πως τοιουτοτρόπως θα γίνονταν εισοδηματίες, αυτή τη στιγμή έχοντας υποθηκευμένες τις περιουσίες τους αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις στις τράπεζες, και κινδυνεύουν να χάσουν ότι έχουν.
Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ορισμένα κόμματα με έξαρχο το ΑΚΕΛ, επιμένουν δια νόμου να μειώσουν τα ενοίκια.
Πρέπει να σκεφτούν ότι τα πλείστα διαμερίσματα κατέχονται από απλούς φτωχούς ανθρώπους που παρασύρθηκαν σε μεγάλα δάνεια για να τα χτίσουν. Πρέπει να σκεφτούν πως η μεγάλη πλειονότης των διαμερισμάτων και των καταστημάτων ενοικιάζονται σε εξευτελιστικές τιμές. Πρέπει να ερευνήσουν καλά το όλο ζήτημα, πρεπει ακόμα το ΑΚΕΛ να σκεφτεί πως εξαναγκάζει τους οπαδούς του να απομακρύνονται από το κόμμα, καθώς το 30% των ιδιοκτητών, είναι Ακελιστές.
Πρέπει τέλος να γνωρίζουν πως στα περισσότερα υποστατικά, τα ενοίκια δεν υπερβαίνουν τα δυο έως τρία ευρώ ανά μέτρο.
Άρα γιατι να θέλουν να μειώσουν τα ενοίκια, ίσως για χατίρι ορισμένων καταστηματαρχών που ενοικιάζουν σε πολύ κεντρικούς τόπους οπού εκεί τα ενοίκια είναι ακριβά; Θέλουν δηλαδή για χατίρι των ολίγων να καταστρέψουν τους πολλούς;
Πιστεύω καλά κάνουν να μην προχωρήσουν στη ψήφιση νόμου για μείωση των ενοικίων. Θα έπρεπε να ψηφίζουν νόμους περί αυξήσεως του εισοδήματος του απλού λαού, και όχι νόμους για τη συρρίκνωση του.
Πιστεύω αν ψάξει το ΑΚΕΛ στα χαμηλά στρώματα κυρίως των Ακελιστών, θα γνωρίσει τον αναβρασμό που επικρατεί, καθώς οι πλείστοι Ακελιστές έχουν επενδύσει στα ακίνητα περισσότερο από άλλους καθώς αυτοί είχαν εύκολη πρόσβαση στον Ακελοκρατούμενο Συνεργατισμο.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ

Ο Αλέξανδρος γεννηθείς το 355 πρό Χριστού, εσπούδαξε την φιλοσοφίαν εις τον Αριστοτέλη, έκαμε τα πρώτα δείγματα της ανδρείας και της πολεμικής αξιότητός του εις την μάχην της Χαιρωνείας υπό την διοίκησιν του πατρός του, και διεδέχθη τον θρόνον της Μακεδωνίας 21 χρόνου, γνωρισθείς αρχηγός των Ελλήνων εις το 333, διεύθυνε τας δυνάμεις των κατά των Περσών, εχάλασε την αυτοκρατορίαν των εις την Ασίαν και Αφρικήν, και την ήνωσε με την εδικήν του. Πολλαί αξιόλογοι πόλεις, σχεδόν και την σήμερον ακόμη, του χρεωστούν την ύπαρξίν τους. Απέθανεν 32 χρόνων, βασιλεύσας 12 έτη.

Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου
Στον Μέγα Αλέξανδρο έχουν αποδοθεί ιδιότητες που αγγίζουν τα όρια του θρύλου. Θεϊκές δυνάμεις, μάχες με παράξενα πλάσματα, αναμετρήσεις με γίγαντες και τέρατα από τα οποία έβγαινε πάντα νικητής εξαιτίας της ρώμης και της εξυπνάδας του.
Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου μια πεζή διασκευή της ιστορίας του μεγάλου ανδρός που κυκλοφορούσε σε φτηνές λαϊκές εκδόσεις από το 1680 και ως τις μέρες μας, είναι εξαιρετικά αγαπητό λαϊκό ανάγνωσμα όπου δια αυτού αποτυπώνεται η λαϊκή διασκευή της ιστορίας του ήρωος εν μέσω συνονθυλεύματος ελληνικών πολιτισμικών παραδόσεων από τη στιγμή της δημιουργίας του έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Με συγχωνευμένα ειδωλολατρικά, ιστορικά και μυθικά στοιχεία, συναντά ο αναγνώστης τον Αλέξανδρο ως μέγα αρχαίο βασιλέα στρατηλάτη, καθώς και ως χριστιανό ιππότη υπέρμαχο της βυζαντινής αυτοκρατορικής ιδεολογίας
Η διήγηση ως ένα συνονθύλευμα πραγματικών ιστορικών γεγονότων, δοξασιών, μύθων, διαλόγων, θρήνων και άλλων απίστευτων ιστοριών, εξιστορεί πώς ο Θεός έστειλε τον μέγαν Αλέξανδρο να τιμωρήσει τους κακούς. Πώς οταν ενίκησε τον Βασιλέα Πώρο, τον έπιασε και τον εφυλάκισε μέσα στα σκοτεινά κοιλώματα μιας λοφοσειράς που έκλεινε τους σκυλοκέφαλους, και από εκεί ο Πώρος δεν ημπορεί να βγεί παρά στον κατοπινό καιρό. Πάνω από τους λόφους αυτούς ο Μέγας Αλέξανδρος έμπηξε ένα δίκρανο και του έβαλε μια καμπάνα που κτυπά μονάχη της με το φύσημα του αέρα. Οι σκυλοκέφαλοι όταν ακούνε την καμπάνα ξέρουν πως ο Αλέξανδρος είναι εκεί και τους φυλάει. Αυτοί θα βγουν στον κατοπινό καιρό και θα αρχίσουν τη δουλειά που γι’ αυτούς τους προώρισε ο θεός. Οι σκυλοκέφαλοι έχουν ένα μάτι στο μέτωπο κι ένα στον τράχηλο. Είναι βίαιοι και υπερβολικά κακοί. Η ομιλία τους είναι άσχημη. Πιάνουν τους ανθρώπους και αφού τους λιπαίνουν, τους ψήνουν στο φούρνο και τους τρώνε».
Στη φυλλάδα εξιστιρείται πώς ο Αλέξανδρος δεν καταλαμβάνει απλώς την Ασία, αλλά εκστρατεύει και στη δύση, φτάνει στη γη των μακάρων, συναντά Αμαζόνες, τέρατα, ποτάμια που αντί για νερό ρέει άμμος, χώρες δίχως φως ηλίου, φιλοσόφους σοφιστές, γίγαντες, σκυλοκέφαλους ανθρώπους με έξι πόδια και τρία μάτια, μονόποδα ανθρωπάκια με προβατένια ουρά, Ινδούς, Τούρκους, Αρμένιους  και μύριες άλλες φυλές, τον συναντοάμε ακόμα να πετά στους ουρανούς και να μπαίνει στα βάθη της θάλασσας με υποβρύχιο.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΛΑΔΑ

Διήγησις εξαίρετος και όντως θαυμασία του κοσμοκράτορος Αλεξάνδρου του βασιλέως,
περί της γεννήσεως και της ζωής του, της ανατροφής του και της ανδρείας του. Ήτον από τον θεόν ορισμένος και ήτον φρόνιμος και έμορφος και χαροποιός εις τους αυθεντάδες και εις την στρατείαν και είχεν χέρι καλό να φιλοδωρή και να στέκη εις τον λόγον του, να μηδέν σφάλη τους όρκους του. Και μετά ταύτα εβασίλευσεν όλον τον κόσμον.

Μετά από πολλές περιπέτειες ο Αλέξανδρος φτάνει σε μέρη άγνωστα και παράξενα.
Από εκεί δε εσηκώθη και εισήλθεν εις ένα τόπον πετρώδη, εις τον οποίον εκατοικούσαν άνθρωποι μιαροί, δεκαεπτά φυλές. Και κάθε φυλή ομιλούσε την γλώσσαν της και ονομάζονταν αι Μιαραί Γλώσσαι των οποίων τα ονόματα είναι τοιαύτα: Γότθοι, Μαγγόθοι, Ανάγες, Αγώκοι, Εξαύθειοι, Ανθρωποφάγοι, Κυνοκέφαλοι, Φάρδειοι, Αλενέοι, Φυσονίκαιοι, Ασίνεοι, Δραραίοι, Δεφαρείς, Φυτηναίοι, Θελματαίοι, Μαρμύθαιοι και Αγριμανθέοι.

Και άλλα έθνη ήτανε, τους λέγουν Τρωγλοδύτας, και κατοικούν στα σπήλαια κ' είχαν μακρς τας μύτας. Λίαν ηγριωμένοι ήτανε, άλλοι δασείς, τα πρόσωπα δεικνύντες ως λεόντων, ήσαν δε και τα σώματα παρόμοια των τράγων, θηρία τε παμποίκιλα, διάφορα πρς βλέψιν.

Και ευρήκεν ανθρώπους παράξενους με χέρια εξ και ποδάρια εξ. Και ήλθαν να πολεμήσουν τον Αλέξανδρον. Και εσκότωσαν εξ αυτών πολλούς και επίασε και ζωντανούς πολλούς και ήθελε να τους εβγάλη εις τον κόσμον δια θαύμα. Και δια να μην ηξεύρη τι είναι το φαγητόν τους, απόθαναν όλοι από την πείναν.

Και απ’ αυτού εδιάβη ημέρας δέκα και ήλθεν εις ένα τόπον οπού ήτον οι Σκυλοκέφαλοι. Ανθρωποφάγοι οι λεγόμενοι Κυνοκέφαλοι, Θαρβαίοι, Άλανες, Φισολονικαίοι, Αλκηναίοι, Σαλτάριοι. Ήσανε κακά θεριά κ’ είχαν κακά τα ήθη, στόμα είχαν εις τα στήθη. Και το κορμί τους ήτον ανθρωπινόν και το κεφάλι τους ήτον σκύλινον και η φωνή τους ανθρωπινή και επεριπατούσαν ωσάν σκυλία. Και εσκότωσεν ο Αλέξανδρος πολλούς από εκείνους.

Και μετά βίας εδιάβη δια δέκα ημέρας από τον τόπον τους και επήγεν εις έναν τόπον κοντά εις την θάλασσαν. Και έπεσαν να κοιμηθούν και να αναπαυθούν εκεί. Και εκεί εψόφησεν ενός στρατιώτου το άλογον, και έσυράν το κοντά εις την θάλασσαν, και την νύκτα εκείνην εξέβη μία καραβίδα και το έφαγεν. Και έμαθαν και οι άλλες και εξέβησαν μίαν νύκτα και επήραν άλογα πολλά και ανθρώπους και εσέβασάν τους εις την θάλασσαν και εχάλασαν πολύ φουσάτον.

Και απ’ εκεί ήλθαν εις άλλην λίμνην και έπεσαν να αναπαυθούν. Και όταν εβραδίασεν, εξέβησαν από εκείνην την λίμνην γυναίκες και έλεγαν τραγούδια πολλά εύμορφα, εις τόσον οπού ο νους του ανθρώπου επαίρνετο. Και ως ομοιάζει, εκείνες ήτον αι αναράϊδες, οπού λέγουν την σήμερον.

Και ηύραν ανθρώπους μονοπόδαρους και είχαν ουράν ωσάν πρόβατα. Και επίασαν πολλούς απ’ αυτούς και ήφεράν τους εις τον Αλέξανδρον. Και ο Αλέξανδρος τους ερώτησε λέγων: Πώς είστε αυτού; Και αυτοί του είπαν: Αλέξανδρε βασιλεύ, ελεημονήσου και άφες μας, ότι δια αδυναμίαν μας ήλθαμεν εδώ και εκρύφθημεν. Και ακούοντας ταύτα τα λόγια ο Αλέξανδρος τους άφησε δια να πηγαίνουν. Και επηδούσαν από λιθάρι εις λιθάρι και άρχισαν να περιγελούν τον Αλέξανδρον και έλεγαν: Ο Αλέξανδρος όλον τον κόσμον επήρε τον με την φρονιμάδα του και ημείς τον εγελάσαμεν και μας άφηκεν, οπού το κρέας μας είναι νοστιμώτερον από όλα τα πετούμενα και τετράποδα και το κουφάρι μας γέμει πολύτιμα λιθαρόπουλα και χοντρό μαργαριτάρι και το πετσί μας σίδερον δεν το απερνά. Και ως ήκουσεν ο Αλέξανδρος, εγέλασεν και είπε: Ο άνθρωπος από την γλώσσαν του χάνει το κεφάλι του. Και ευθύς όρισε και αρματώθηκαν διακόσιες χιλιάδες καβαλλαραίοι… και τους έγδαραν και εστέγνωσαν τα πετσία τους και ευρήκαν εις το σκάφος τους πλούτον αναρίθμητον από πολύτιμα λιθαρόπουλα και μαργαριτάρια. Και όρισε τους Πέρσας και έφαγαν το κρέας τους. Και έλεγαν ότι να ήτον νοστιμώτερον από όλα τα πετεινά και τετράποδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Μισεύοντας δε από το νησί των Μακάρων επερπατούσαν ημέρες δέκα. Και ηύραν έναν κάμπον πλατύν και μέγαν και εις την μέσην του ήτον ένα χάος βαθύ και πλατύ, οπού εκρατούσεν από μίαν άκραν έως την άλλην, και δεν ημπορούσαν να απεράσουν. Και επρόσταξεν ο Αλέξανδρος και έκαμεν ένα γεφύρι πολλά μεγάλον και εδιάβηκεν με τα φουσάτα του, εις την μέσην δε του γεφυριού έγραψεν τα παρόντα γράμματα: «Διά προσταγής Αλεξάνδρου του βασιλέως εκτίσθη το παρόν, και εδιάβη με τα φουσάτα του, όντας εξήλθεν εκ της γης των Μακάρων».
Ύστερον δε από εκεί επεριπατούσαν ημέρες τέσσαρες και ήλθαν εις την σκοτεινήν γην. Και εκεί όρισεν ο Αλέξανδρος και ήφεραν φοράδες οπού είχαν πουλάρια μικρά. Και άφηκαν τα πουλάρια έξω και εσέβησαν εις το σκότος και επεριπάτησαν έως είκοσι τέσσαρες ώρες. Και εκεί εδιαλάλησαν εις όλον το φουσάτον ότι πας εις να πεζεύσει να πάρει από το χώμα της γης εκείνης. Και όσοι επήραν όταν εξέβησαν έξω, είδαν το χώμα και ήτον όλον χρυσάφι. Και επικράνθηκαν πως δεν επήραν περισσόν. Και απ' αυτού επεριπάτησεν ημέρας τεσσάρας. Και εσυναπάντησεν ο Αλέξανδρος δύο πουλία ανθρωποπρόσωπα, κατά πολλά εύμορφα, τα οποία του εμίλησαν με ανθρωπίνην φωνήν και είπαν: Αλέξανδρε, διατί πειράζεις τον Θεόν; Και θέλει σε οργισθεί εις τον έρημον τόπον να χαθείς και εσύ και το φουσάτον σου όλον. Μόνον κάμε ετούτο οπού σου λέγομεν και γύρισε οπίσω δεξιά και σύρε πάλιν να ακολουθήσεις τους συνηθισμένους σου πολέμους, ότι καρτερεί σε και ο βασιλεύς της Ινδίας να πολεμήσετε. Και εγύρισε δεξιά ο Αλέξανδρος και επεριπάτησεν ημέρας οκτώ. Και φθάνοντας εις μίαν λίμνην ετέντωσε να αναπαυθεί. Και οι μάγειροι άρχισαν διά να μαγειρεύσουν και επήραν και έβαλαν στεγνά οψάρια πολλά εις την λίμνην και άφηκάν τα ολίγον να βραχούν και αυτά ανέζησαν και έφυγαν εις την λίμνην.
Και ως ήκουσεν ο Αλέξανδρος πως ανέζησαν τα οψάρια, εθαύμασε και εξεπλάγη. Και όρισε και εκολύμβησαν όλα τα φουσάτα του με τα άλογα τους μέσα εις την λίμνην και εδυναμώθησαν από τον κόπον τον πολύν. Και απ' αυτού επεριπάτησεν ημέρας δύο και ήλθεν εις άλλην λίμνην, οπού είχε το νερόν γλυκύ ωσάν ζάχαρη. Και εσέβη ο Αλέξανδρος να κολυμβήσει και ήλθεν επάνω του ένα ψάρι μέγα. Και αυτός έφυγεν έξω και το οψάριον κυνηγώντας τον εξέβη έξω. Και αυτός το εκαβαλίκευσε και εσκότωσέ το. Και είπε και έσχισάν το και ευρήκεν μέσα του ένα λιθάρι πολύτιμον· και ήτον ωσάν χηνάριον αυγό και έλαμπεν ώσπερ τον ήλιον. Και όρισε και έβαλάν το εις το φλάμπουρόν του και εβαστούσαν το εις τον Αλέξανδρον ομπροστά ωσάν φανάρι. Και απ' εκεί ήλθαν εις άλλην λίμνην και έπεσαν να αναπαυθούν. Και όταν εβραδίασεν  εξέβησαν απο εκείνην την λίμνην γυναίκες και έλεγαν τραγούδια πολλά εύμορφα, εις τόσον οπού ο νους του ανθρώπου επαίρνετο. Και ως ομοιάζει, εκείνες ήτον οι αναράιδες, οπού λέγουν την σήμερον. Και απ' αυτού επεριπάτησαν ημέρας εξ και ήλθον εις έναν τόπον οπού ήτον λόγκος μέγας. Και εκεί εξέβησαν αλογάνθρωποι πολλοί κατεπάνω του φουσάτου, οι οποίοι από την μέσην και απάνω ήτον άνθρωποι, από δε την μέσην και κάτω ήτον άλογα. Και ήτον όλοι τοξότες και το ξιφάρι της σαϊτας ήτον από λίθον αδαμάντινον. Και σίδερον δεν είχαν παντελώς και ήτον πολλά ογλήγοροι ωσάν πετούμενα. Και ως τους είδεν ο Αλέξανδρος, είπε των Μακεδόνων: Ας κάμομεν μίαν πονηρίαν, να πιάσομεν απ' αυτούς να τους πάρομεν εις την Μακεδονίαν δια θαύμα. Και επρόσταξε να κάμουν λάκκους, να τους σκεπάσουν με καλάμι χοντρό. Και απέστειλεν ανθρώπους να τους παρακινήσουν εις πόλεμον, και αυτοί μην ηξεύροντες την πονηρίαν των ανθρώπων έπεσαν εις τους λάκκους. Και εσκότωσαν δώδεκα χιλιάδες και επήραν και ζωντανούς και τους ημέρωσαν άλλες έξι χιλιάδες. Και ηθέλησαν να τους εβγάλουν εις τον κόσμον. Και τόσον ήτον ογλήγοροι, ότι δεν τους εγλίτωνε τίποτας. Και όπου και αν ετόξευαν, δεν αστοχούσαν. Και τους έδωκεν ολωνών άρματα ο Αλέξανδρος και τους ετοίμαζεν, διά να τους έχει βοηθούς εις τους ερχόμενους πολέμους. Οπόταν δε εξέβησαν εις τον κόσμον, κατά τύχην εφύσησεν άνεμος κρύος και απόθαναν όλοι. Μετά δε εξήντα ημέρας ήλθαν εις την Ηλιούπολιν και εσέβηκαν εις ένα ναόν και επροσκύνησαν εις τον οποίον ευρήκεν ο Αλέξανδρος γράμματα οπού έδειχναν τον θάνατον του και ελυπήθη πολλά. Και απ' αυτού εσηκώθησαν και επεριπάτησαν ημέρας δέκα. Και ηύραν ανθρώπους μονοπόδαρους και είχαν ουράν ωσάν πρόβατα. Και επίασαν πολλούς απ' αυτούς και ήφεράν τους εις τον Αλέξανδρον. Και ο Αλέξανδρος τους ερώτησε λέγων: Πώς είστε αυτού; Και αυτοί του είπαν: Αλέξανδρε βασιλεύ, ελεημονήσου και άφες μας, ότι διά αδυναμίαν μας ήλθαμεν εδώ και εκρύφθημεν. Και ακούοντας ταύτα τα λόγια ο Αλέξανδρος τους άφησε διά να πηγαίνουν. Και επηδούσαν από λιθάρι εις λιθάρι και άρχισαν να περιγελούν τον Αλέξανδρον και έλεγαν: Ο Αλέξανδρος όλον τον κόσμον επήρε τον με την φρονιμάδα του και ημείς τον εγελάσαμεν και μας άφηκεν, οπού το κρέας μας είναι νοστιμότερον από όλα τα πετούμενα και τετράποδα και το κουφάρι μας γέμει πολύτιμα λιθαρόπουλα και χοντρό μαργαριτάρι και το πετζί μας σίδερον δεν το απερνά. Και ως ήκουσεν ο Αλέξανδρος, εγέλασεν και είπε: Ο άνθρωπος από την γλώσσαν του χάνει το κεφάλι του. Και ευθύς όρισε και αρματώθηκαν διακόσιες χιλιάδες καβαλαραίοι με λαγωνικά και πάρδους και ζαγάρια. Και ετριγύρισαν όλον το βουνί και απόλυσαν τα ζαγάρια και τους πάρδους και τα λαγωνικά και επίασάν τους και τους ήφεραν όλους εις τον Αλέξανδρον. Και όρισε και έσφαξαν τους. Και τους έγδαραν και εστέγνωσαν τα πετζία τους και ευρήκαν εις το σκάφος τους πλούτον αναρίθμητον από πολύτιμα λιθαρόπουλα και μαργαριτάρι. Και όρισε τους Πέρσας και έφαγαν το κρέας τους. Και έλεγαν ότι να ήτον νοστιμότερον από όλα τα πετεινά και τετράποδα. Και απ' αυτού επεριπάτησεν ημέρας εξ και ήλθεν εις το σύνορον της Ινδίας και εξέβη εις τον κόσμον. Είχε δε μήνας εξ αφού είδεν τα γράμματα εις την Ηλιούπολιν οπού έδειχναν διά τον θάνατον του, και πάντοτε ήτον λυπημένος. Και εκεί εθυμήθη τους μονοποδάρους και εγέλασε. Και είδαν οι Μακεδόνες και εχάρησαν και εγέλασαν και αυτοί. Και την πίκραν οπού είχεν ο Αλέξανδρος δεν την ήξευραν. 'Εμαθεν δε ο Πώρος, ο βασιλεύς της Ινδίας, ότι ήλθεν ο Αλέξανδρος εις το σύνορόν του και του έγραψεν επιστολήν.

Ηθικόν της ιστορίας Αλεξάνδρου του Μακεδόνος.
Η ζωή ετούτη είναι ως περ το λουλούδι του λειβαδιού, οπού ή το δρεπάνι το κόπτει, ή ο Ήλιος το ξηραίνει και το φθείρει, και εις ολίγον διάστημα χάνεται. Ούτως είναι η ζωή μας, οπού σήμερον είμεσθεν εις τον Κόσμον με πλούτη, με δόξες και τιμές, αύριον δε είμεσθεν από το δρεπάνι του θανάτου θερισμένοι. 

11 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του... 


Αυτές ήταν :

1] Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.

2]Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.

3] Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.

Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.

Ο Αλέξανδρος του εξήγησε: 

1] Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!

2] Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!

3] Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!

8 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Εν Χλώρακα 8 Οκτωβρίου 2013

Προς αξιότιμους
Πρόεδρο Κοινοτικής αρχής και μέλη Κοινοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμα μέλη του Κοινοτικού συμβουλίου, δια της παρούσης θα ήθελα να σας πληροφορήσω πως έχω κυκλοφορήσει το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο «Περί αξιοθέατων της κωμοπόλεως», που αναφέρεται στα αξιοθέατα της Χλώρακας. Είναι ένα μικρό βιβλίο 56 σελίδων, καθώς η Χλώρακα δεν έχει δυστυχώς περισσότερα αξιοθέατα από αυτά που αναφέρονται στο έργο μου. Σε αυτό περιέχονται 20 αναφορές που με λογοτεχνική επίνοια ώστε να συνεπαίρνουν και να πείθουν τον αναγνώστη, περιγράφουν 20 άξια θέασης τοπία όπως μνημεία, παραλίες, αρχαίες ή ιστορικές εκκλησίες κλπ.
Είναι ένα πνευματικό έργο περί της κοινότητας το οποίο σε κάποια χρονική στιγμή, εσείς ως εκ καθηκόντως θα χρειαζόταν να ενσκήψετε και να αναθέσετε σε κάποιον  συγγραφέα να προσπαθήσει να γράψει, ώστε τοιουτοτρόπως να αναδείξετε και να προβάλετε τον τόπο τον οποίο έχετε ταχτεί να υπηρετείτε μετά την εκλογή σας ως Κοινοτικοί άρχοντες. 
Είναι ένα βιβλίο που με αυτό οι ξένοι επισκέπτες που φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της κοινότητας θα μπορούσαν οπωσδήποτε να δείξουν ενδιαφέρον και να τα επισκεφτούν, ανακόπτοντας μ αυτό τον τρόπο την αδιαφορία που δείχνουν μέχρι σήμερα να επισκέπτονται το χωριό μας, ίσως από άγνοια.
Δια της παρούσης μου επιστολής, σας αναφέρω πως εάν θελήσετε και αποφασίσετε, με ευχαρίστηση μπορώ να σας εφοδιάσω όσα τεύχη αυτού του βιβλίου θέλετε, στην τιμή των 10 ευρώ έκαστον.

Με εκτίμηση
Κυριάκος Ταπακούδης


*Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα http://chlorakas-aksiotheata.blogspot.com/

7 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Στόχος τής μόρφωσης πρέπει να είναι πως ο μικρός μαθητής θα μάθει να αντιλαμβάνεται, να εννοεί, να αναρωτιέται, να ψάχνει, να θαυμάζει και να δημιουργεί από νεαρή ηλικία, καθώς τα πρώτα γράμματα και οι πρώτες διδαχές τον ακολουθούν και επηρεάζουν την επιθυμία του για περισσότερη γνώση στην υπόλοιπη του ζωή.
Οι διαδικασίες και οι αναζητήσεις μεθόδων για τη μετάδοση των γνώσεων οφείλονται σε όσους δασκάλους κατάφεραν να κινήσουν τον θαυμασμό και την περιέργεια των μαθητών τους. Γι αυτό η διαδικασία της εκπαίδευσης παίζει ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση και στη δημιουργία του χαρακτήρα των μικρών μαθητών, ιδιαίτερα όταν καταφέρνουν να τους προκαλούν την επιθυμία για περισσότερη μόρφωση και γνώση.
Όσοι λοιπόν δάσκαλοι γνωρίζουν ότι από την πνευματική ευχαρίστηση προκαλείται η όρεξη για μάθηση, προσπαθούν να διδάξουν δια της σκηνής και δια του έργου στην πράξη αντί μόνο της θεωρίας, εφόσον καλά γνωρίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα δια του τρόπου αυτού. Γι αυτό όταν δάσκαλοι μαθαίνουν στους μικρούς μαθητές να εκφράζονται μέσα από κατάλληλες θεατρικές παραστάσεις, πολλές είναι οι γνώσεις που αποχτούν, καθώς έτσι ανοίγονται παράθυρα  πνευματικής ευχαρίστησης και κριτικής σκέψης.
Στις παραστάσεις και στα θέατρα λοιπόν, η τέχνη μεταδίδεται δια της υποκριτικής, της μουσικής και του χορού, με τρόπο που συμβάλλει στην προώθηση αυτής της θεωρίας.
Στο θέατρο της Χλώρακας τα τελευταια δυο χρόνια αυτή η διαδικασία συμβαίνει επί τακτικής βάσεως, εφόσον το θέατρο του Ανδρέα Μαυρέση ευρίσκεται εν πλήρη λειτουργία παρέχοντας όλες τις διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν για να αναδείξουν τις τέχνες και να προωθήσουν τη μάθηση μεταδίδοντας ταυτόχρονα τη ψυχαγωγία στο κοινό, καθώς καλά γνωρίζουν ότι τοιουτοτρόπως οι μικροί μαθητές προοδεύουν και αποχτούν τις πρώτες εκείνες γνώσεις που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον καλό χαρακτήρα στον υπόλοιπο τους βίο. 


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

4 Οκτωβρίου 2013

ΠΝΙΓΗΚΕ ΡΩΣΣΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ

Τραγωδία το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Χλώρακας στην Πάφο. Άντρας ρωσικής καταγωγής πνίγηκε μπροστά στα μάτια της συζύγου του. Το ζεύγος ήρθε μόλις χθες στην Κύπρο για διακοπές.
Στην προσπάθεια διάσωσής του, τρεις άντρες της λιμενικής αστυνομίας τραυματίστηκαν.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες που αφορούν την επικινδυνότητα της θάλασσας, αφού στο παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια τραγικά περιστατικά.

3 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΗ.ΣΥ ΠΑΦΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1)    ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 (ΔΕΚΑ ΕΥΡΩ).ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑ.
2)    ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΗΓΟΥΝ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΡΞΗ.
3)    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΤΕ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΔΗ.ΣΥ ΠΑΦΟΥ


ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΤΟΠΙΚΗ
ΩΡΑ
ΤΟΠΟΣ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ
6.30ΜΜ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΗ.ΣΥ
Λ.ΤΣΟΚΚΑΣ 99621897
Θ.ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ 99519815
Ε.ΖΩΝΙΑ 99655685
ΕΜΠΑ
6.30ΜΜ
ΑΙΘ.ΚΟΙΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΜΠΑΣ
Χ.ΠΑΖΑΡΟΣ 99205232
Χ.ΤΣΙΟΛΗΣ 99633011
Γ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 99677980
ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ
6.30ΜΜ
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ.ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ
Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ 99425291
Γ.ΠΑΠΑΔΑΥΙΔ 99329351
Ν.ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ 99494039
ΠΕΓΕΙΑ
6.30ΜΜ
ΟΙΚΗΜΑ ΔΗΣΥ ΠΕΓΕΙΑΣ
Χ.ΤΣΟΚΚΑΣ 99632169
Ν.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 99544849
Ε.ΚΟΝΤΟΥ 99772036
ΚΙΣΣΟΝΕΡΓΑ
6.30ΜΜ
ΚΑΦΕ NEW HORISON
Α.ΠΙΤΡΟΥ 96401280
Ν.ΧΑΡΠΙΔΗΣ 99878529
Μ.ΜΙΤΑΣ 99370999
ΛΕΜΠΑ
6.30ΜΜ
ΑΙΘ.ΚΟΙΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΛΕΜΠΑΣ
Μ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 99542560
Μ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 99628195
ΤΑΛΑ
6.30ΜΜ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΛΕΞΗ
Κ.ΖΑΜΠΥΡΙΝΗΣ 99632686
Α.ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 99655235





ΠΕΜΠΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΤΟΠΙΚΗ
ΩΡΑ
ΤΟΠΟΣ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΑΠ.ΠΑΥΛΟΣ
6.30ΜΜ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΗΣΥ
Χ.ΠΑΖΑΡΟΣ 99205232
Γ.ΠΑΠΑΔΑΥΙΔ 99329351
Μ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 99628195
ΧΛΩΡΑΚΑ
6.30ΜΜ
ΑΙΘ.ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Λ.ΤΣΟΚΚΑΣ 99621897
Ε.ΖΩΝΙΑ 99655685
Μ.ΜΙΤΑΣ 99370999
ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ
6.30ΜΜ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
MAYFAIR
Κ.ΖΑΜΠΥΡΙΝΗΣ 99632686
Χ.ΤΣΟΚΚΑΣ 99632169
Ν.ΧΑΡΠΙΔΗΣ 99878529
ΑΧΕΛΕΙΑ -ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
6.00ΜΜ
ΑΙΘ.Κ.Σ.ΑΧΕΛΕΙΑΣ
Χ.ΤΣΙΟΛΗΣ 99633011
Ν.ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ 99494039
ΑΓ.ΜΑΡΙΝΟΥΔΑ
6.00ΜΜ
Κ.Σ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΟΥΔΑΣ
Α.ΠΙΤΡΟΥ 96401280
Μ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 99542560
ΛΕΤΥΜΠΟΥ
6.00ΜΜ
ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΝΤΩΝΗ
Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ 99425291
Α.ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 99655235
ΚΑΛΛΕΠΕΙΑ
7.00ΜΜ
ΚΑΦ.ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ 99425291
Α.ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 99655235


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΤΟΠΙΚΗ
ΩΡΑ
ΤΟΠΟΣ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΑΓ.ΚΕΝΔΕΑΣ
6.30ΜΜ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΗΣΥ
Κ.ΖΑΜΠΥΡΙΝΗΣ 99632686
Α.ΠΙΤΡΟΥ 96401280
Α.ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ 99655235
ΤΡΕΜΙΘΟΥΣΑ
6.00ΜΜ
ΚΑΦ.ΟΘΩΝΑ
Χ.ΠΑΖΑΡΟΣ 99205232
Ε.ΖΩΝΙΑ 99655685
ΜΕΣΟΓΗ
ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΟ
7.00ΜΜ
ΚΑΦ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Χ.ΠΑΖΑΡΟΣ 99205232
Ε.ΖΩΝΙΑ 99655685
ΑΝΑΒΑΡΓΟΣ
6.30ΜΜ
ΚΑΦ.ΠΕΝΤΑΡΑ
Μ.ΜΙΤΑΣ 99370999
Γ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 99677980
ΚΟΝΙΑ
6.00ΜΜ
ΚΑΦ.ΘΟΥΚΗ
Χ.ΤΣΟΚΚΑΣ 99632169
Μ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 99542560
ΕΠΙΣΚΟΠΗ
7.00ΜΜ
Κ.Σ ΕΠΙΣΚΟΠΗ
Χ.ΤΣΟΚΚΑΣ 99632169
Μ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 99542560
ΜΑΡΑΘΟΥΝΤΑ ΑΡΜΟΥ
7.00ΜΜ
ΚΑΦ.ΑΡΜΟΥΣ
Γ.ΠΑΠΑΔΑΥΙΔ 99329351
Ν.ΧΑΡΠΙΔΗΣ 99878529
ΛΕΜΟΝΑ
6.00ΜΜ
ΑΙΘ.ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Χ.ΤΣΙΟΛΗΣ 99633011
Ν.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 99544849
ΧΟΥΛΟΥ
7.00ΜΜ
ΚΑΦ.ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Χ.ΤΣΙΟΛΗΣ 99633011
Ν.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 99544849
ΠΟΛΕΜΙ
6.30ΜΜ
ΑΙΘ.ΚΟΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ 99425291
Μ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 99628195
Θ.ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ 99519815