2 Απριλίου 2014

ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

-Άρθρο-


Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως η τηλεόραση επηρεάζουν σχεδόν απόλυτα τους περισσότερους ανθρώπους, την εξέλιξη της κοινωνίας και τη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής.
Οι πολλές σαπουνόπερες και τα ανούσια σήριαλ με τα οποία οι τηλεοράσεις βομβαρδίζουν καθημερινώς τους τηλεθεατές, συντείνουν να δημιουργούν πολίτες κουρδισμένους που σκέπτονται λιγότερο και αγοράζουν περισσότερο. Ομαδοποιούν τους ανθρώπους και τους καθιστούν μιμητές και τηλεοπτικούς ακόλουθους χωρίς πνευματικές αντιστάσεις για αντίδραση και δράση.
Η φιλοσοφία των ΜΜΕ είναι ότι όσο οι άνθρωποι γίνονται αγέλες και μάζες, τόσο ευκολότερα αγοράζουν τα προϊόντα που τους πλασάρουν, και ευχερέστερα περνούν σε αυτούς τα πολιτικά, ιδεολογικά και καταναλωτικά μηνύματά τους. Οι παρουσιαστές των ειδήσεων με τον έντεχνο τρόπο παρουσίασης της επικαιρότητας, παίζουν σημαίνοντα ρόλο στον επηρεασμό και στο χειρισμό της κοινής γνώμης, αν και δεν είναι εκείνοι που επιλέγουν και ιεραρχούν τις ειδήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί αν και είναι έμπειροι δημοσιογράφοι με μεγάλη θητεία στον γραπτό τύπο οι περισσότεροι, παρουσιάζουν τις πληροφορίες που πήραν σε πακέτο από το ειδησεογραφικό τμήμα ώστε τοιουτοτρόπως να βγαίνουν στη δημοσιότητα ότι μόνο οι καναλάρχες επιθυμούν και διατάζουν.
Τα πάντα είναι γραμμένα και ελεγχόμενα ώστε να ευνοούνται οι ημέτεροι χρηματοδότες πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Για να συναρπάσει και να προϊδεάσει το κοινό του ο παρουσιαστής, αρχίζει την εκπομπή του με σειρά εντυπωσιακών φράσεων, σαν να διαβάζει τίτλους από την πρώτη σελίδα εφημερίδας. Με λίγες φράσεις δίνει το πανόραμα της ειδησεογραφίας που θέλει να προτάξει και ακολούθως με το βλέμμα, τις χειρονομίες, την έκφραση του προσώπου, και τον τόνο της φωνής του, όσα λέγει τα εμπεδώνει στη σκέψη των ακροατών που ανυποψίαστοι για την αλήθεια ή το ψέμα, τα παίρνουν σαν δεδομένα και αληθή.
Είναι εκφωνητές των ειδήσεων κατάλληλα εκπαιδευμένοι με ταλέντο και ταπεραμέντο που με επιδεξιότητα γλιστρούν πίσω από γεγονότα που δεν επιθυμούν και τα επισκιάζουν, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν και επιδεικνύον όσα αυτοί επιθυμούν. Δια της προσωπικότητας τους προσπαθούν να δημιουργούν δεσμούς φιλικούς με το ακροατήριό τους ώστε με εμπιστοσύνη να τους ακούουν. Προσπαθούν να είναι συζητήσιμοι και ανεπίσημοι. Μιλούν πράα και φιλικά, χρησιμοποιούν ενεργητική φωνή, χρόνο ενεστώτα, απλή σύνταξη, και τρέχουσα γλώσσα. Αποφεύγουν τους ιδιωματισμούς και προσπαθούν να μην φαίνονται εξυπνότεροι από τους καλεσμένους τους, διότι όσοι το παίζουν εξυπνότεροι, εντυπωσιάζουν κατ αρχάς, αλλά η διάρκεια της επιτυχίας του έχει σύντομη λήξη.
Την άμεση αυτή ενημέρωση λοιπόν, και την εξάρτηση που τοιουτοτρόπως δημιουργούν στους ακροατές, οι καναλάρχες τελικά την χρησιμοποιούν ως βήμα ελέγχου της εξουσίας και της κοινωνίας κατ επέκταση.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ