21 Αυγούστου 2013

Στον Ακρίτα Χλώρακας θα συνεχίσει την καριέρα του ο αμυντικός Χρίστος Πέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι πέρασε απ' τα γραφεία του σωματείου και υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με την πρώην ομάδα του. 
Θυμίζουμε ότι ο Χ. Πέτρου είχε πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ Κουκλιών, αλλά ζήτησε όπως αποχωρήσει από το ρόστερ, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση. Έτσι, ο Πέτρου επέστρεψε στον Ακρίτα Χλώρακας.

Πηγή: Μάριος Ευριπίδου – «Σέντρα»

Απεβίωσε η Έλλη Χρ. Πενταρά

Η Έλλη Χρ. Πενταρά ηλικίας 60 ετών από τη Χλώρακα, απεβίωσε αιφνιδίως στις 21 Αυγούστου κατά τις πρωινές ώρες.Κατά τις τρεις η ώρα το πρωί ξύπνησε από αφόρητους πόνους στο στομάχι, και ενώ οι οικείοι της την μετέφεραν στο νοσοκομείο, άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο αυτοκίνητο. Οι λόγοι του θανάτου της θα εξακριβωθούν μετά την νενομισμένη νεκροψία.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πολλοί πιστεύουν ότι αίτιοι για τη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία ευρισκόμαστε, βαριές ευθύνες φέρουν τόσο οι πολιτικοί που την προκάλεσαν, όσο και οι ψηφοφόροι που τους ανέδειξαν στην εξουσία.

Εγώ λέω ότι οι ευθύνες και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσιογράφων είναι εξίσου μεγάλες ή μεγαλύτερες, διότι είναι αυτοί που βοήθησαν τους πολιτικούς προβάλλοντας τους και εγκωμιάζοντας τους υπέρμετρα, σε βαθμό που τους επέβαλαν δια της αυθυποβολής στον απλό λαό που αντί να τους απαξιώσει για όσα κακά προκάλεσαν δια της πολιτικής τους, τους ξαναψήφισε με αποτέλεσμα να μας διοικούν και πάλιν οι ίδιοι, ως να μην υπάρχουν άλλοι.
Οι δημοσιογράφοι ασκούν λειτούργημα και πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί, διότι από την πληροφόρηση και την αμερόληπτη κρίση τους με την οποία παρουσιάζουν τα γεγονότα και τα θέματα, εξαρτώνται οι αποφάσεις και οι ενέργειες των πολιτών. Είναι μια ευθύνη πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των ακαδημαϊκών, διότι μπορούν να επηρεάσουν ταυτόχρονα επίσης τις αποφάσεις της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, καθιστώντας έτσι τους εαυτούς τους –όχι τυχαία-, την λεγόμενη τέταρτη εξουσία.
Δυστηχώς όμως παρακολουθούμε τους καλανάρχες και τους δημοσιογράφους να έχουν καταντήσει συνένοχοι, κατευθυνόμενοι και προσκυνημένοι των μεγάλων συμφερόντων, και τιμητές των υπόδουλων στην ιδεοληψία τους πολιτικών.
Κατάντησαν σήμερα οι δημοσιογράφοι να θεωρούνται εξ ίσου μεγάλοι υπαίτιοι για τη σημερινή κρίση, γιατί στην πλειοψηφια τους δια της γραφής τους όχι μόνο δεν υποστήριξαν και δεν βοήθησαν στη βελτίωση των θεσμών, αλλά υπέθαλψαν τον λαϊκισμό και δεν αντιτάχθηκαν ούτε πολέμησαν τις κακές εκείνες συμπεριφορές των κρατούντων, με αποτέλεσμα η σιωπή τους να επιτρέψει σε όλους εκείνους τους παγαπόντες μιζαδόρους πολιτικούς, τραπεζίτες και ξεπουλημένους δημόσιους υπαλλήλους, ως λαμόγια να κατασπαράξουν τον Εθνικό μας πλούτο και να επιφέρουν την σημερινή οικονομική καταστροφή.
Οι παρετρεχάμανοι της εξουσίας  επαγγελματίες εκδότες και δημοσιογράφοι υπηρέτες των οικονομικών συμφερόντων και της διαπλοκής που προσδοκώντας ευνοϊκή μεταχείριση από την εξουσία με σκοπό το προσωπικό όφελος, όλοι οι γνωστοί που παρελαύνουν στις συγκεντρώσεις και δεξιώσεις ίδιοι και αυτοί, ως άθλιοι κονδυλοφόροι παρουσιάστηκαν σαν οι ειδικοί που με τις αναλύσεις και τα σχόλια τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πλέκοντας με εγκώμια τους πολιτικούς εκείνους που με την ανάδειξη τους θα τους επέφεραν κέρδη, ως αιώνιοι συμφεροντολόγοι κατάφεραν και χειραγώγησαν και έσυραν την κοινή γνώμη στην κατεύθυνση που εκείνοι ήθελαν.
Οι γνωστοί εκείνοι μεγάλοι δημοσιογράφοι που δεν είδαν ούτε άκουσαν τον πόνο και την δυστυχία των χιλιάδων δυσπραγουντων πολιτών, εκείνοι που αποσιώπησαν τα σκάνδαλα για να προστατεύσουν τους προστάτες τους με αποτέλεσμα να δράσουν ανενόχλητοι, εκείνοι οι δημοσιογράφοι που περιφέρονται στα πολιτικά γραφεία με σκοπό να έχουν την εύνοια της εξουσίας, εκείνοι κατά τη γνώμη μου φέρουν εξ ίσου μεγάλη ευθύνη με τους πολιτικούς για την κατάντια τους τόπου μας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ (δημοσιογράφος)

ΑΝΘΙΣΑΝ ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ

ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Τα θαλασσινά κρίνα είναι τα σύμβολα  της Θεϊκής δημιουργίας και της επιθυμίας των ανθρώπων για την τελειότητα. Είναι λευκά μεγάλα λουλούδια που ξεφυτρώνουν ανθοβολώντας μεσα από τη στεγνή έρημη γη, με ένα μοναδικό μεθυστικό άρωμα, κυρίως όταν βραδιάζει. Τα γνωρίζουν όσοι έχουν τύχει να περάσουν από τις ελάχιστες αμμουδιές στις οποίες σήμερα ευδοκιμούν δίπλα στη θάλασσα, σε τόπους κυρίως δύσβατους που βλαστούν αυτά τα μοναδικά φυτά του γένους τους που απόμειναν και που πρεπει να αγαπούμε οι άνθρωποι και να προστατεύουμε.
Κάποτε τα κρίνα βλάσταιναν μυριάδες στις παραλίες της Χλώρακας και της Κισσόνεργας που ήταν σκεπασμένες από άμμο που ξέβραζε η οργή των κυμάτων και εναπόθετε στις σχισμάδες των βράχων κατασκευάζοντας τοπίο ίδιο κατασκευασμένο ίσως από Θεούς, που από μια κατάξερη ηλιοκαμένη γη, τον μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβρη άλλαζε όψη, βαφόταν με άσπρο χρώμα από τα άνθη του γιαλού.
Κάποιες μέρες όμως οι άνθρωποι όταν χρειάστηκαν τους τόπους για την ανάπτυξη και την πρόοδο τους και έπρεπε να χτίσουν τα πολυτελή ξενοδοχεία τους, δεν συλλογίστηκαν την ομορφιά και τη σπανιότητα τους. Χάλασαν τις παραλίες, τις άλλαξαν και τις μεταμόρφωσαν σε τουριστικά θέρετρα. Εξαφάνισαν τα κρίνα και έμεινε τώρα μόνο η ανάμνηση των ανθών του γιαλού, και τη θέση τους πήραν τσιμεντένια ξενοδοχεία με κήπους φυτεμένους με ξενόφερτα άνθη και λουλούδια.
Φέτος λοιπόν, σ αυτές τις παραλίες βλάστησαν τα λίγα από τα εναπομείναντα πλέον κρίνα του γιαλού που τους μήνες του καλοκαιριού γεννούν και ανθίζουν τα πανέμορφα άνθη τους
ολόλευκα και μοναχικά, στο διάβα εκεί που σκάει το κύμα. Τα άνθη του γιαλού που μέσα στη ξερή γη προβάλλουν από την καυτή και στεγνή άμμο δυνατά και ανθεκτικά, όμορφα και μοναδικά. Είναι τα δώρα της θάλασσας, κρίνα σπάνια μοσχομύριστα και πανέμορφα που στην κάψα του καλοκαιριού όλη μέρα κλείνουν και μαραίνουν, ενώ τις νύχτες μες τη θαλασσινή δροσιά και στο αεράκι του πελάους, ανοίγουν και σκορπούν την ευωδία τους σε όλη την πλάση.
Τα φύλλα τους που είναι σαρκώδη και γκριζοπράσινα σε σχήμα λουρίδας, βγαίνουν το χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται, ενώ από τα ξερά τους φύλλα γεννιέται το άνθος του γιαλού, το πανέμορφο λουλούδι που ενέπνευσε τον Παπαδιαμάντη στο ομώνυμο του διήγημα.
Οι καρποί του λουλουδιού είναι μεγάλοι σε σχήμα βολβού. Τα άνθη του που εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχει το καθένα έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα κατά τον τρόπο των ασφοδέλων, εξ αυτού το φυτό είναι γνωστό επίσης με το όνομα ως θαλάσσιος ασφόδελος. 
Οι καρποί του όταν ωριμάσουν πετάγονται κατάμαυροι σαν κάρβουνα, σπόροι πολυγωνικοί, μαλακοί που περιβάλλονται από μεμβράνη σαν σωσίβιο που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν πάνω στα κύματα  διανύοντας χιλιάδες μίλια, φθάνοντας σε ακτές από τη μια άκρη της θάλασσας ως την άλλη για τον πολλαπλασιασμό και την εποίκησή τους. Στο κέντρο τους έχουν ένα μικρό βολβό που είναι ο πραγματικός σπόρος που θάβεται στην άμμο ψάχνοντας για υγρασία. Όσοι επιζήσουν μετά από χρόνια, θα ανθίσουν και θα συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής τους.
Εκτός από τους σπόρους, το φυτό πολλαπλασιάζει και με βολβούς που το ίδιο παράγει. Παρά την πολλαπλασιαστική του όμως δυνατότητα το όμορφο αυτό φυτό πέφτει θύμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις ακτές. Τα παρακολουθούμε κάθε χρόνο που περνά να λιγοστεύουν και να εξαφανίζονται. Να κόβονται με το που ανθίζουν από ανθρώπινα χέρια για να γεμίσουν τα ανθοδοχεία τους, ή να ξεριζώνονται για να μεταφυτευτούν στους κήπους τους.
Η παραλία του Κοτσιά ανάμεσα Χλώρακας και Κισσόνεργας, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη ομορφαίνει με τα λευκά κρίνα της θάλασσας, τα οποία καλό είναι να μην τα κόβει ούτε να τα πατεί κανείς, ώστε να ρίξουν σπόρο και να συνεχίσουν να υπάρχουν σ’ αυτό τον τόπο.
Στην Κύπρο βλαστούν στη παραλία της Χλώρακας, στη παραλία του Ακάμα, και μετά τα συναντούμε στο μακρινό Παχίαμο. Είναι λουλούδια σπάνια και προστατευμένα, είναι φυτά υπό παρακολούθηση και θα πρεπει επιτέλους κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησίες  που στις μέρες μας δυστηχώς σχεδόν έχουν χαθεί, να αναλάβουν εκστρατεία  διάσωσης και πολλαπλασιασμού τους.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ