10 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ



Σε μια λιτή και απέριττη σύναξη πλήθους και παρευρεθέντως του Γιαννάκη Ομήρου προέδρου της βουλής, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, δώθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες τριών θανόντων Αγωνιστών που πολέμησαν και αντιστάθηκαν το 1974 κατά του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και κατά της Τουρκικής εισβολής, σε μια τελετή μνήμης που οργανώθηκε από το σύνδεσμο Αντιστασιακών τιμής ένεκεν των Γεώργιου Ταπακούδη, Ανδρέα Κίκκινου και Γιαννάκη Περικλέους.
Τις τιμητικές πλακεττες παρέδωσε ο Γιαννάκης Ομήρου στους απογόνους των τιμωμένων ο οποίος στην ομιλία του κάλεσε όλους να έχουν ως παράδειγμα τον τίμιο αγώνα των τιμωμένων, και με τη ψήφο τους να ενισχύσουν και να καταδείξουν νικητή στις προεδρικές εκλογές πρόεδρο εκείνο τον υποψήφιο που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο μνημόνιο προτού συνομολογηθεί η δανειακή σύμβαση, κάθ ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές δεδομένου ότι το μνημόνιο ακόμη δεν έχει υπογραφτεί.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Φωνή της Πάφου» Σωκράτης Σωκράτους, είπε,
«Όπως και άλλους αγωνιστές που τίμησε η Ένωση Αντιστασιακών καθώς είχε χρέος, σήμερα συναχτήκαμε για να τιμήσουμε τους Γεώργιο Ταπακούδη, Ανδρέα Κόκκινο και Γιαννάκη Περικλέους.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ από τη Φύτη ήταν μέλος της αστυνομικής δύναμης Κύπρου και έφθασε μέχρι το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή. Έλαβε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικο αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και ήταν μέλος της ΕΟΚΑ.
Το 1974 με οδηγίες του Εθνάρχη Μακαρίου, ανέλαβε τη διοίκηση του ΟΠΕ Λεμεσού όπου επέδειξε πλούσια δράση κατά της παρανομίας, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας από την ΕΟΚΑ Β΄ στην οποία ενέδρα τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο συναγωνιστής του Ανδρέας Αρμεύτης σκοτώθηκε. Ο ίδιος λόγω του πολλαπλού τραυματισμού του υποβλήθηκε σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γιάτρεψαν όμως, με αποτέλεσμα στα κατοπινά του χρόνια να υποφέρει και να πεθαίνει σχετικά πρόωρα.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η εγγονή του Ραφαέλλα Παπαχαραλάμπους
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ από τη Χλώρακα ήταν μόνιμος αξιωματικός της Εθνικής φρουράς. Έλαβε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικο αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και συνελήφθηκε για τη δράση του δυο φορές από του Άγγλους και φυλακίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος καθώς και ως πολιτικός κατάδικος. Στη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος πρωτοστάτησε στη σύλληψη των Χουντικών αξιωματικών του 356 τάγματος πεζικού που είχε σαν επακόλουθο την εύκολη κατάληψη όλων των στρατοπέδων της Ε.Φ. από τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντίστασης του λαού της Πάφου.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η κόρη του Ηρούλλα Ταπακούδη
Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ από τις Κέδαρες ήταν δημόσιος υπάλληλος και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΕΑΜ. Είχε αναπτύξει πλούσια δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά της Χούντας των Αθηνών και κατά της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην αντίσταση κατά του προδοτικού πραξικοπήματος του 1974.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αδερφός του Ανδρέας Περικλέους».