14 Μαρτίου 2017

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 
Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές πέρασαν στο δεύτερο γύρο οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς. Αποκλείστηκε ο Γιώργος Λιλλήκας με διαφορά 2 %, ως εκ τούτο ήταν φυσικό να κερδίσει ο Νίκος Αναστασιάδης καθώς υποστηρίχτηκε από μερίδα του ΔΗΚΟ, και καθώς πολλοί αριστεροί και όχι μόνον τήρησαν αποχή ένεκα της απογοήτευσης τους από την Ακελική διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.
Πολλοί ισχυρίζονται πως μετά το μεσημέρι όταν οι δημοσκοπήσεις από τον ΔΗΣΥ έδειχναν πως στο δεύτερο γύρο περνούσε ο Γ. Λιλλήκας, έπραξαν το ίδιο όπως επί Κληρίδη όταν πριμοδότησαν τον Γιώργο Βασιλείου και έχασε ο Σπύρος Κυπριανού.
Στις ερχόμενες εκλογές όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο σενάριο, γιατί δεν σηκώνει τον ΔΗΣΥ να απολέσει ψήφους πριμοδοτώντας κάποιον άλλο, αφού σαν κόμμα που εκπροσωπεί τους λεγόμενους Εθνικόφρονες, θα απολέσει πολύ περισσότερους ψήφους από πριν, λόγω της πολιτικής του στο Κυπριακό ζήτημα και ιδιαίτερα με τη στάση του στο νομοσχέδιο για το Ενωτικό δημοψήφισμα, και γι αυτό σαν κόμμα από μόνο του, με δυσκολία θα περάσει στον δεύτερο γύρο.
Κατά συνέπεια αν στη δεύτερη Κυριακή περάσει Ν. Αναστασιάδης και Γ. Λιλλήκας, το πιθανότερο σενάριο είναι η εκλογή του δεύτερου, καθώς το ΑΚΕΛ στη χειρότερη περίπτωση στήριξης του Ν. Αναστασιάδη, πάλι είναι δύσκολο τα ποσοστά των δυο κομμάτων να αρκέσουν αφού ένεκα της πολιτικής τους στο Κυπριακό πολλοί ψηφοφόροι τους θα αποστασιοποιηθούν.
Ένα πιθανό σενάριο για το ΑΚΕΛ, είναι να στηρίξει υποψήφιο που δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, όπως για παράδειγμα την κ. Μαρκουλλή, ώστε την δεύτερη Κυριακή να έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει φανερά τον Γ. Λιλλήκα με τον οποίο τελευταία φλερτάρουν, ή κρυφά τον Ν. Αναστασιάδη αν διαφανεί ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού.
Όμως όπως και να γίνει, αν στο δεύτερο γύρο αντίπαλοι είναι Αναστασιάδης-Λιλλήκας, μάλλον εκλέγεται ο δεύτερος.   


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ