17 Φεβρουαρίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Με ομόφωνη απόφαση που πήρε απόψε 17/2/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο του
Δήμου Σαλαμίνας αποδέχθηκε την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού 
Συμβουλίου της Χλώρακας Πάφου για αδελφοποίηση των δύο πόλεων όπου δεσμός τους είναι ο θρυλικός Σαλαμίνιος καπετάνιος Ευάγγελος Λουκάς (Κουταλιανός), ο οποίος με τα πλοιάρια "ΣΕΙΡΗΝ" & "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ" μετέφερε τα όπλα του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου το 1955- 59.

Η τελετή της αδελφοποίησης θα γίνει πρώτα στη Χλώρακα και μετά στη Σαλαμίνα.

ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που μας οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Σεκάποιους έχει μείνει μια συνήθεια, ξεχασμένη σήμερα, για να μετρούν τις εβδομάδες που περνάνε. Είναι η κυρα-Σαρακοστή, ένα μπισκοτένιο κουκλάκι σε σχήμα γυναίκας με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. 
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Με ζημάρι σχημάτιζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. Είχε 7 πόδια που παρίσταναν τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο.


Η συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή 

Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι' αυτό δεν την τρώμε!

Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.

Θα χρειαστείτε:

- Μισό κιλό αλεύρι
- Μισό φλιτζάνι νερό
- Μια κουταλιά σούπας αλάτι
- Έναν πλάστη
- Ένα μεγάλο ταψί
- Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί

Εκτέλεση 
1. Πρώτα απ' όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε μια ποδιά.

2. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.

3. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό.
 Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.

4. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.

5. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.

6. Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.

7. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας για σαράντα με εξήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην κουζίνα.

Να θυμάστε:

Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται!
Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Το βιβλίο του Επαρχιακού Δικαστή Κώστα Σατολιά "Δικαστική Πρακτική", παρουσιάζεται στο κοινό της Πάφου, σε εκδήλωση που οργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00μμ.
Ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σατολιά θα είναι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Σχολής του Νεάπολις, Πέτρος Αρτέμης, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Επαμεινώνδας Κορακίδης.
Αντιφώνηση θα κάνει ο συγγραφέας, Κώστας Σατολιάς.


Πηγή: PafosNews