10 Ιουνίου 2016

Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΙΔΙΚΗ, ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Ο Ορφέας μετά από μια μεγάλη περιπλάνιση, κατέληξε στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα, και εδώ και πολλά χρόνια παραμένει εντος του χώρου, τραγουδώντας για όλους εμάς και εσάς τραγούδια θλιμμένα μα και μελωδικά ωραία.

 Η τωρινή Ελληνική μουσική σε μεγάλο βαθμό, σχετίζεται με παλιότερες μορφές, σε μια συνεχή εξέλιξη από την αρχαιοελληνική μουσική έως και το δημοτικό τραγούδι, και η οποία μαρτυρείται από τη γλώσσα, το ρυθμό, τη δομή και τη μελωδία της.
Δεν έχουν διασωθεί τραγούδια από την αρχαία Ελλάδα, ωστόσο γνωρίζουμε ότι γίνονταν μελοποιημένες απαγγελίες από αοιδούς και ποιητάρηδες όπως ο Όμηρος, συνήθως με τη συνοδεία άρπας.
Τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στη μουσική φανερώνουν πλήθος ποιητικές αναφορές και μύθοι. Έτσι όπως και άλλοι με διάφορους τρόπους, ο Ορφέας με την λύρα του γοήτευε ανθρώπους και άγρια θηρία, ακόμα γήτευσε τον Θεό του Αδη που τον έπεισε να αφήσει την Ευρυδίκη να επιστρέψει στον πάνω κόσμο.
Πρόκειται για τον γνωστό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης που σύμφωνα με αυτόν, ήταν βασιλιάς των Κικόνων κατά τον 6ο  αιώνα π.Χ, και που παράλληλα θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς ποιητές και μουσικούς της αρχαιότητας. Με τη δύναμη της μουσικής και των τραγουδιών του μπορούσε να γοητεύσει τα άγρια ζώα, να διεγείρει τα δένδρα και τους βράχους σε χορό, ακόμα και να σταματάει τη ροή των ποταμών.
Μία εκ των νυμφών η Ευρυδίκη, ήταν σύζυγος του Ορφέα. Σύμφωνα με τον μύθο, δαγκώθηκε από ένα φίδι και πέθανε. Απελπισμένος από την πολλή του αγάπη, ο Ορφέας έπαιξε λυπητερά τραγούδια τόσο ωραία, ώστε όλοι οι θεοί και οι νύμφες δάκρυσαν και τον συμβούλευσαν τι να κάμει.
Ο Ορφέας ακούγοντας τη συμβουλή τους, κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Αδη και της Περσεφόνης, οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη, όμως με ένα όρο, πως έπρεπε αυτός να περπατά μπροστά από αυτή και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο.
Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση του, και η Ευρυδίκη επέστρεψε πάλι στα τάρταρα του Αδη.

Αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πλάτωνας, ο Αισχύλος, ο Οβίδιος και ο Βιργίλιος, ασχολήθηκαν με την επίσκεψη του Ορφέα στον Κάτω Κόσμο δίνοντας διάφορες εκδοχές, που καμιά όμως δεν είναι σίγουρη, οπότε η παραμένει μόνο σίγουρη, η σημερινή εκδοχή, ότι δηλαδή μετά την μεγάλη του λύπη για τον παντοτινό χαμό της αγαπημένης του, ο Ορφέας τριγυρνούσε όλη την πλάση τραγουδώντας θρηνητικά και λυπητερά τραγούδια εκφράζοντας τοιουτοτρόπως τον πόνο του, ώσπου τελικά κατέληξε στην μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα, και εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει εντος του χώρου τραγουδώντας για όλους εμάς και εσάς τραγούδια θλιμμένα μα και μελωδικά ωραία.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ