31 Αυγούστου 2015

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Έθιμα, παραδόσεις και προλήψεις γεννήθηκαν με το πέρασμα των καιρών, με σκοπό να προλάβουν το κακό μάτι, για να είναι η βροχή αρκετή, η γη εύφορη και ο καρπός πολλής.
Ο ένατος μήνας του έτους καλείται από τους Κυ­πρίους Σεπτέμβρης και κατ’ αυτόν οι κάτοικοι της υπαίθρου τηρούν τα έθιμα με περισσήν προσοχή, ώστε να τους έρθουν όλα δεξιά και βοηθητικά.
Την 14ην τελείται ή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ημέρα κατά την οποίαν οι γυναίκες της υπαίθρου παίρνουν  στις εκκλησίες δέσμες βασιλιτζιάς που έχουν φυτεύσει και καλλιεργήσει οι ίδιες  για να τελεστεί ο αγιασμός της Υψώσεως.
Ακόμα στις 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού, οι γυναίκες βάζουν λίγο από το σπόρο σε ένα πήλινο πιάτο, το πηγαίνουν στην εκκλησία και το αφήνουν δεξιά της Ωραίας Πύλης για να το ευλογήσει ο παπάς και τον οποίο σπόρο ύστερα, σμίγουν και ανακατεύουν με εκείνον που θα σπείρουν την πρώτη μέρα της σποράς. Μέσα στο σακί με το σπόρο βάζουν επίσης τρεις σκελίδες σκόρδο για να μην ματιάζεται, και σπυριά από ρόδι για να γίνουν χοντροί οι σπόροι των σπαρτών σαν του ροδιού.
Ξέροντας οι άνθρωποι την επικίνδυνη επίδραση τού ματιού και επειδή πίστευαν όλοι στο μάτιασμα και υποπτεύονταν ότι μπορούσε ό καθένας να ματιάζει, την πρώτη ημέρα που πήγαινε ο γεωργός για σπορά, έφευγε νύχτα για τα χωράφια ώστε να αποφύγει τα κακά συναπαντήματα.
Θεωρείται ο Σεπτέβρης ώς μεταβατική εποχή από του θέρους εις το φθινόπωρο, μήνα κατά τον οποίο ο καιρός γίνεται ψυχρότερος και θεωρείται επικίνδυνος για την υγεία και όπου κατά τες νύκτες η διαμονή στην ύπαιθρο πρέπει να αποφεύγεται και οι άνθρωποι πρέπει να διαμένουν στες οικίες των.
Ως εκ τούτου σχηματίστηκαν οι λαϊκές ρήσεις:
«Του Σταυρού σταύρωσε τιζ' έμπα 'σσω»
Ή κατά άλλους,
«Του Σταυρού βάωσε τζι' έμπα 'σσω»
Ή ακόμα,
«Του Σταρού σταύρωσε τζι΄ έμπα έσσω βάωσε»
Δηλαδή κατά ή μετά την εορτή του Σταυρού, πρέπει να κλείνονται οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών διότι αρχίζει το ψύχος.
Η σελήνη του μηνός αυτού θεωρείται μετεωρολογικό φαινόμενο για την ευφορία του επόμενου έτους. Αν δηλαδή ή σελήνη των πρώτων ημερών του πρώτου τετάρτου της είναι στραμμένη προς τα πάνω και όχι τελείως νοτιοανατο­λικώς, και αν τα άκρα της είναι λεπτά και οξεία, τότε θεωρείται καλός οιωνός και ότι το επόμενο έ­τος θα είναι εύφορον υπό γεωργικής απόψεως.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ;

Η οικονομική κρίση σε όλες τις χώρες όπου καλά κρατεί, δεν πρόκειται εύκολα να τελειώσει, καθώς όλα είναι σχεδιασμένα σε ένα παιχνίδι από τους ισχυρούς, ώστε να ελέγξουν την παγκόσμια επικράτηση τους κατά τη γνώμη μου. Είναι ένα παιχνίδι οικονομικού πολέμου που το επιτυγχάνουν χρησιμοποιώντας τους πολιτικούς των χωρών καθώς με διάφορους τρόπους ελέγχουν και κινούν ως μαριονέτες. 
Την Ελλάδα έβαλε σε τρίτο μνημόνιο ο πιο μεγάλος πολέμιος των μνημονίων ο Αλέξης Τσίπρας, όχι απαραίτητα γιατί αναγκάστηκε, αλλα ίσως γιατί αυτό ήταν το παιχνίδι του εξ αρχής. Γιατί πώς είναι δυνατόν, μετά το ΟΧΙ του 62% αυτός έπραξε αντίθετο; Ίσως παρασύρθηκε σε ένα παιχνίδι ελπίζοντας ο λαός να πει ΝΑΙ, και όταν συνέβηκε το αντίθετο, έκανε ακριβώς όπως είχαν σχεδιάσει Μερκελ, Σόιμπλε και Τσίπρας.
Είναι φανερό λοιπόν, πως η Ελλάδα με αυτούς τους πολιτικούς θα μείνει οικονομικά υποδουλωμένη στα ξένα συμφέροντα εις τον αιώνα τον άπαντα, και οι λόγοι είναι προφανείς. Ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει είναι απεριόριστος, που μαζί με την ανώτερη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, θα επικυριαρχήσουν παγκόσμια. Θέλουν λοιπόν να την έχουν γονατισμένη και ηττημένη δια του οικονομικού πολέμου, καθώς με πραγματικό πόλεμο η ιστορία απέδειξε πως ο Έλληνας δεν λυγά, ούτε προσκυνά.
Κατά τη γνώμη μου, πρέπει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, και δια των δικών της δυνάμεων και εκ του μηδενός, να αρχίσει από την αρχή ώστε σιγά να σταθεί στα πόδια της. Σίγουρα θα υπάρξει φτώχεια, δυστυχία και θάνατος. Μήπως τώρα όμως υπάρχει κάτι άλλο; Πέρσι αυτοκτόνησαν 10000. Φέτος θα είναι περισσότεροι καθώς μπήκε η χώρα σε χειρότερο μνημόνιο.
Εντεταλμένοι κράχτες, διαδίδουν πως στην Ελλάδα και στην Κύπρο ο κόσμος τρώγει και διασκεδάζει στα κέντρα, άρα δεν υπάρχει πείνα. Δεν λένε όμως ποιοι είναι αυτοί, δεν λένε πως μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εργασία και μεροκάματο από δανικά της Τρόικα, τα οποία μάλιστα, ο απλός λαός θα εξαναγκαστεί να εξοφλήσει.
Φτώχεια και ανεργία συμβαίνουν και στην Κύπρο, με μια όμως διαφορετικότητα από την Ελλάδα. Θέλοντας η Τρόικα να αποδείξει πως το μοντέλο που σχεδίασε για Ελλάδα και Κύπρο είναι σωστό, και πως στην Ελλάδα απέτυχε ένεκα της βλακείας των Ελλήνων, την λιλιπούτεια Κύπρο καθώς δεν χρειάζονται πολλά χρήματα θα την σώσουν, και μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν θέσει θα την βγάλουν από τα μνημόνια. Για κάποιον που ξέρει να παρατηρεί, θα προσέξει πως στους πεινασμένους Κύπριους δίνεται εγγυημένο εισόδημα για να φυτοζωούν, ώστε να μην διαμαρτύρονται. Έκαμαν τον κόσμο να πιστέψει πως για όλα φταίνε οι ίδιοι, τους έκαμαν ακόμα να έχουν και ενοχές ώστε να μην ξεσηκώνονται. Κρύβουν πως το δημόσιο χρέος εύκολα και με μικρές κινήσεις διορθωνόταν απλώς κόβοντας τους τεράστιους μισθούς που απολαμβάνουν οι διοικούντες. Τα φόρτωσαν στις τράπεζες, και δεν τις άφησαν να κλείσουν, ώστε τοιουτοτρόπως να γλυτώσουν όλοι οι δανειολήπτες. Είναι τόσο εξόφθαλμο το παιχνίδι που παίζεται. Έκαμαν τον κόσμο να πιστέψει πως χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία, σάμπως τώρα δίνουν δανικά και αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις. Σάμπως αν έκλειναν οι φαλιρισμένες τράπεζες, δεν υπήρχαν άλλες.
Είναι του ηλίου φαεινότερο πως όλοι οι πολιτικοί σε Κύπρο και Ελλάδα, υπακούουν σε ξένα κέντρα αποφάσεων και εις βάρος των λαών. Είναι ολοφάνερο πως κατάφεραν και απαξίωσαν τα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα, εγκλωβίζοντας τους ψηφοφότους στα σχέδια τους.
Και εγώ ερωτώ, μήπως ήρθε η ώρα ο λαός δια της ψήφου του να αναδείξει ακροδεξιούς και ακροαριστερούς στην εξουσία;


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ