18 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ EXIPOLL ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ

Στο δεύτερο γύρο αποφάσισαν οι πολίτες να οδηγήσουν την κούρσα τον εκλογών, προσφέροντας στο Νίκο Αναστασιάδη σαφές προβάδισμα 19 μονάδων έναντι του Σταύρου Μαλά, που έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση
Σημαντικά ποσοστά εξασφάλισε ο Γιώργος Λιλλήκας, που παρολίγον να κάνει την ανατροπή.  Οκτώ χιλιάδες ψήφοι ήταν η τελική διαφορά ανάμεσα σε Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα.
Οι χθεσινές προεδρικές εκλογές καταγράφουν σημαντικά συμπεράσματα, χρήσιμα για την επόμενη ημέρα.
Ένα συμπέρασμα όμως που πολύ λίγοι θα σκεφτούν, θα αναλύσω σήμερα σ αυτή μου τη στήλη.
Σπάνιο γεγονός χαρακτηρίζεται η μεγάλη αποτυχία όλων των εξιπωλλ που διενεργήθηκαν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχουν αποτύχει, αλλά η διαφορά ήταν μεγάλη γιατι ίσως την προκάλεσαν τεχνηέντως ορισμένες χιλιάδες ψηφοφόροι κατόπιν εντολής από το κόμμα τους για πριμοδότηση συγκεκριμένου υποψηφίου.
Τον περασμένο μήνα έγραψα άρθρο με τίτλο «Λογικές αποδείξεις ότι επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Ν. Αναστασιαδης», το οποίον όμως οι τέσσερις φίλα προσκείμενες προς την υποψηφιότητα Αναστασιδη εφημερίδες, δεν δημοσιεύσαν. Ενώ όλα μου τα άρθρα ανελλιπώς δημοσίευαν, το συγκεκριμένο έμεινε εκτός στηλών, και αυτό το γεγονός με έκανε να σκεφτώ από εκείνο τον καιρό ότι η πρόβλεψη μου θα εφαρμοζόταν στην πράξη εάν χρειαζόταν.
Σε εκείνο το άρθρο μου, ανέφερα εν συντομία ότι, εφ όσων το ΔΗΚΟ είναι διασπασμένο σε μεγάλο βαθμό και το ΑΚΕΛ λόγω κακής προεδρίας του Δ. Χριστόφια δεν θα συσπείρωνε τους οπαδούς του, θα μπορούσε εύκολα στο δεύτερο γύρο ανθυποψήφιος του Ν. Αναστασιαδη να ήταν ο Λιλλικας. Όμως, επειδή στο ΔΗΣΥ είχαν γνώση οι φύλακες, την τελευταια στιγμή θα μπορούσαν να πριμοδοτήσουν με λίγους ψήφους τον Σ. Μαλα, ώστε να ήταν αυτός ο αντίπαλος του δικού τους υποψηφίου, με αποτέλεσμα η εκλογή του στο δεύτερο γύρο να είναι εύκολος περίπατος. Διότι τώρα, και χωρίς άλλη στήριξη κομμάτων, ο Ν. Αναστασιάδης είναι σίγουρος ο επόμενος πρόεδρος, γιατι η ψηφοφορία εξελίσσεται πλέον σε αναμέτρηση δεξιάς και αριστεράς παράταξης.
Μια σοβαρή ένδειξη ότι αυτό ίσως συνέβηκε, ήταν η συμπεριφορά Ν. Αναστασιάδη που ενώ όλος ο λαός ανέμενε εκλογές ενός γύρου με νικητή τον ίδιο, αυτός μετά την καταμέτρηση των ψήφων δεν έδειχνε στεναχωρημένος, αλλά ακριβώς το αντίθετο έδειχνε πολύ ικανοποιημένος, ως να ήταν ακριβώς τα αποτελέσματα που ανέμενε.
Επίσης εκ των αποτελεσμάτων της αποτυχίας των εξιπωλλ, φαίνεται αυτό ακριβώς να έχει συμβεί, γιατι δεν είναι φυσιολογικό να έχουν πέσει έξω πέραν του στατιστικού λάθους. Φυσικά, δεν είναι εύκολο οι εταιρείες να φανερώσουν αυτή την αιτιολόγηση, γιατι θα εξέθεταν τους πελάτες τους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ