5 Ιανουαρίου 2014

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Τη Κυριακή πέντε Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου έκοψε την βασιλόπιττα στο οίκημα της ΕΔΕΚ στη Χλώρακα. Σε ομιλία του ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να συνεχίζεται η διαβούλευση σε ότι αφορά τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την απόρριψη και της τελευταίας πρότασης από την τουρκική πλευρά.
Η τουρκική πλευρά απαιτεί τρικέφαλο κυριαρχία, τριπλή ιθαγένεια και συνεπώς ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα, το οποίο θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία επιμένοντας σε παρθενογένεση και όχι σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς ήρθε η ώρα υπό για μια ριζική αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, και αυτήν θα πρέπει να θέσουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με αυτήν θα πρέπει να συνομιλήσουμε για τη λύση του Κυπριακού γιατί δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα αποφασίσουν για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα απομακρύνουν τους έποικους, δεν είναι οι  Τουρκοκύπριοι που θα δεχτούν την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αλλά είναι η Τουρκία. 
Συνεπώς το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να μπει σε μια διαδικασία συζήτησης και απόφασης για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των άνευρων και αναποτελεσματικών χειρισμών του παρελθόντος.
Πρόσθεσε ακόμα, πως για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης. Απαιτεί επίσης την πλήρη αποκάλυψη των φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος.
Κλείνοντας προειδοποίησε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ανεχθεί καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία και θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ