7 Νοεμβρίου 2012

Ταλαιπωρεί τη Χλώρακα η Μαραθούντα


Εξαπλώνεται σε όλη την επαρχία το πρόβλημα έλλειψης κατάλληλου χώρου για την απόρριψη των αδρανών υλικών, όπως επίσης και από την παράκαμψη του νόμου σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των υλικών αυτών.
Πέρα από τους κατοίκους της Μαραθούντας και των γύρω περιοχών, που ταλαιπωρούνται εδώ και 13 σχεδόν χρόνια από τη λειτουργία του «προσωρινού» χώρου, τη δυσφορία τους εκδηλώνουν και κάτοικοι άλλων περιοχών της επαρχίας Πάφου, που διαπιστώνουν ότι σταδιακά δημιουργούνται σε τυχαίες περιοχές άτυποι μικροί σκουπιδότοποι.
Κάτι τέτοιο παρατήρησαν και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής στα Διπλαρκάτζια, όπου δημιουργήθηκε σωρός από προϊόντα κλαδέματος και καθαρισμό τεμαχίων από αγριόχορτα. Ο σωρός από ξερόχορτα και κλαδιά, δίπλα στην κοίτη του ρέματος, γέμισε ανησυχία τους κατοίκους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα με την καύση άχρηστων υλικών στην περιοχή. Οι παρεμβάσεις τους προς το κοινοτικό συμβούλιο της Χλώρακας δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Παρ΄ όλ΄ αυτά υπάρχει ρητή απαγόρευση για την ρίψη αχρήστων από οποιονδήποτε στο ρέμα.
Από επικοινωνία μας με τον Κλεόβουλο Παπακώστα, Πρόεδρο της Κοινότητας Χλώρακας, προέκυψε ότι ο σωρός αχρήστων δημιουργήθηκε από εργασίες του ίδιου του Κοινοτικού Συμβουλίου και ότι δικαιωματικά βρίσκεται εκεί, αφού καταλαμβάνει χώρο τ/κ τεμαχίου που υπενοικιάστηκε στην κοινότητα. Σε κάποια απόσταση, μάλιστα, διακρίνονται και κάποια μηχανήματα και οχήματα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εργασίες. Καθησυχαστικός στάθηκε προς του κατοίκους ο κος Παπακώστα, ο οποίος εγγυήθηκε ότι δε θα επαναληφθεί το πρόβλημα με τις καύσεις.
Αναμφίβολα, όμως, επείγει η απομάκρυνση των υλικών καθώς οι βροχές που αναμένονται μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Όπως είπε ο κος Παπακώστας, αναμένουν μέσα στις επόμενες ημέρες τον εργολάβο που έχει την ευθύνη να προχωρήσει είτε σε μετακίνησή τους, είτε σε τεμαχισμό τους. Σημείωσε, πάντως, ότι την ευθύνη για την καθαριότητα του ρέματος τη μοιράζεται με το Δήμο Πάφου, ο οποίος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, δεν έχει διαθέσει το απαραίτητο ποσό για να ολοκληρωθεί η καθαριότητα.