22 Φεβρουαρίου 2014

Η ΗΡΩΟΤΟΚΟΣ ΧΛΩΡΑΚΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ

Οι ακτές της Χλώρακας έχουν να επιδείξουν ιστορίες αγώνων γραμμένες με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό από πατριώτες κατοίκους της κοινότητας κατά την περίοδο του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, καθώς τα πρώτα γεγονότα που απετέλεσαν την αρχή του μεγάλου ξεσηκωμού, διαδραματίστηκαν στα παράλια της από ανθρώπους γενναίους που είχαν αγάπη στην καρδιά για την πατρίδα μεγαλύτερη από κάθε τι άλλο, γι αυτό με αυτοθυσία προσέφεραν τους εαυτούς τους χαλάλι αν χρειαζόταν στη πατρίδα.
Όταν ο αγώνας ξεκίνησε, οι ακτές της Χλώρακας ως απόμακρες και ερημικές, επελέγησαν ως ο τόπος για τη μυστική άφιξη από την Ελλάδα του Αρχηγού του Αγώνα Γεωργίου Γρίβα Διγενή και για την παραλαβή των πρώτων φορτίων οπλισμού. Για τα πολύ σημαντικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την προετοιμασία του μεγάλου εγχειρήματος, οι ακτές αυτές και ιδιαίτερα οι τοποθεσίες ‘‘ Αλυκή‘‘, "Ροδαφίνια" και ‘‘Βρέξη", σήμερα αποτελούν σημαντικούς μνημειακούς χώρους που αναδεικνύουν το σπουδαίο ρόλο της Χλώρακας ως η πρώτη που συμμετείχε ενεργά στον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
Μετά τη μυστική άφιξη στην Κύπρο του Αρχηγού του Αγώνα Διγενή, η Επιτροπή Αγώνα από την Αθήνα, έστειλε το καΐκι «Σειρήν» με καπετάνιο τον Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό, για να μεταφέρει φορτίο όπλων και πυρομαχικών για να ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας.
Στις ακτές της Χλώρακας λοιπόν, πρωτοάναψε η φλόγα της ελευθερίας και σκορπίστηκε το μήνυμα σε ολόκληρη την Κύπρο πως ξεκίνησε ο πόλεμος για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού. Ακριβώς πριν 60 χρόνια στις στις 5 Μαρτίου 1954, ξεφορτώθηκαν τα πρώτα όπλα, έγινε η πρώτη πράξη πολέμου εναντίον του εχθρού.
Γι αυτό, φέτος με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το πρώτο αυτό γεγονός, οι τοπικές οργανώσεις, τα κόμματα και τα σωματεία της κοινότητας της Χλώρακας, την Τετάρτη 5 Μαρτίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας στην πλατεία της Χλώρακας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής, μια απέριττη γιορτή απόδοσης ελάχιστης ευγνωμοσύνης στη γενιά εκείνη της Χλώρακας που με ανιδιοτέλεια εντάχθηκε στην οργάνωση προσφέροντας εαυτούς ως στρατιώτες πιστούς στη διάθεση της Εθναρχίας που κατεύθυνε τον αγώνα.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Βασιλική Κουταλιανού-Ραπατζίκου κόρη του καπετάνιου των πλοιαρίων ΣΕΙΡΗΝ και ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των αγωνιστών, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Κύριος ομιλητής θα είναι ο κοινοτάρχης Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ