2 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΛΙΣΤΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΜΑ


Η παραθαλάσσια περιοχή ΔΗΜΜΑ, είναι μια γραφική πανέμορφη παραλία που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επιτραπεί επέμβαση από ανθρώπου χέρι, ώστε να παραμείνει εσαεί ως και πρότερον, ως και τώρα. Είναι ένα μικροσκοπικό απάνεμο λιμανάκι το οποίο έχει ιστορία αρχέγονη όπου επ αυτού εκτυλίχθησαν γεγονότα που έγραψαν ιστορίες και μύθους.
Πραγματικώς όμως, η ιστορία του και το όνομα του, συνδέονται με το αρχαιότερο επάγγελμα του ψαρά, και εδώ ελλιμένιζαν τις βάρκες τους οι ημών πρόγονοι. Εδώ στα ήρεμα νερά τις έδεναν και τις προστάτευαν από την άγρια θάλασσα, εξ ού και το όνομα ΔΗΜΜΑ, προερχόμενο εκ της λέξεως δένω.
Πρέπει λοιπόν αυτή η παραλία να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού, πρέπει όμως ταυτόχρονα με σύνεση να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το περιβάλλον, πρέπει να επιτρέψουμε τον ελλιμενισμό των βαρκών, καθώς και την ανέλκυση και καθέλκυση τους, με τρόπο όμως που να μην αγγίξουμε και να μην αλλοιώσουμε το υπάρχων φυσικό περιβάλλον.
Ως εκ τούτου, με αυτές τις σκέψεις ορμώμενος, θα εισηγούμουν την κατασκευή ξύλινης γλίστρας και αποβάθρας για βοήθεια και εξυπηρέτηση των ψαράδων, μια κατασκευή που να ομορφαίνει το μικρό λιμανάκι, αλλά που δεν θα αλλοιώνει καθόλου το φυσικό περιβάλλον. Μια κατασκευή που δεν στοιχίζει πολλά, και που θα προσδώσει ωραιότητα στο τοπίο αν σχεδιαστεί με γούστο και μεράκι σε πρότυπα που να συνάδουν με τη φυσική ομορφιά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΤΤΣΙΑ

Ο ποταμός της Λέμπας καταλήγει στη θάλασσα του Κοττσιά. Τα νερά του σμίγουν με τη θάλασσα σχηματίζοντας λιμνούλα που μέσα παίζουν τα παιδιά.
Μια μεγάλη έκταση  του ποταμίσιου  πυθμένα, ευρίσκεται σε ίδιο υψόμετρο με το βυθό της θάλασσας. Τους χωρίζει μια μικρή ξηρή γης λίγων ποδών, την οποία ο ποταμός υπερπηδά και σμίγει με τη θάλασσα. Με ελάχιστη εξόρυξη και εκβάθυνση αυτής της ελάχιστης πέτρινης γης, αλλά και μερική εκβάθυνση του ποταμού που οι όχθες του και ο βυθός του αποτελούνται από μαλακά χώματα και άμμο, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα μαγευτικό τοπίο όπου ο ποταμός θα εισχωρεί στη θάλασσα και η θάλασσα στη ξηρά. Με φαντασία και ελάχιστα έξοδα θα μπορούσε να αποτελέσει τόπο αναφοράς και τοπίο περίσσιου κάλλους όπου οι πολίτες και οι τουρίστες θα επισκέπτονταν ως εκδρομικό και τουριστικό προορισμό.
 Με τα ψηλά βράχια που περιβάλλουν το μέρος, με την άγρια χλωρίδα που βλαστεί στις όχθες του ποταμού, με τα κρίνα του γιαλού πάνω στη στεγνή άμμο ως σημείο αναφοράς,  αλλά και με τη πρωτόγονη όψη του γύρω πέτρινου τοπίου, θα μπορούσε η Χλώρακα να αναπτυχθεί περαιτέρω και να ελκύσει μέγιστα το ενδιαφέρον των ανθρώπων.
Με χαμηλό κόστος και πολλή φαντασία στο σχεδιασμό, θα μπορούσε να γίνει ένα έργο άξιο επαίνου.
Ένα έργο για τη χλώρακα που εκείνος που θα το υλοποιούσε, θα έμενε διαχρονικά γραμμένος στην ιστορία της τοπικής κοινωνίας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Πίσω από τα αστραφτερά φώτα που στολίζουν τους δρόμους και τις βιτρίνες των καταστημάτων, πίσω από τα λαμπερά περιτυλίγματα των δώρων, πίσω από την υπερβολή των εορτασμών και του άκρατου καταναλωτισμού, πίσω από όλα αυτά, υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα που κυριαρχεί στις απώτερες σκέψεις των ανθρώπων και τους γεμίζει με αγάπη και αγαλλίαση την καρδιά, ένα συναίσθημα που γεννιέται εκ του γεγονότος της γεννήσεως του Θεανθρώπου που κατακλύζει τις αισθήσεις όσων πραγματικώς πιστεύουν στο υπέρτατο γεγονός.
Το νόημα και το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, το θεμέλιο όλων των χριστιανικών πράξεων, μια πνευματική κληρονομιά και παρακαταθήκη του Χριστού που γεννήθηκε στη γη,  που ο Θεός έγινε άνθρωπος και ο άνθρωπος θεός.
Ως εκ της Αγίας Τριάδας εκπορευόμρνος ο Υιός θεός, ενσαρκώθηκε και σταυρώθηκε στην προσπάθεια του να κυρήξει την αγάπη ώστε δι αυτής να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος.
Δια της αγάπης της θεσπέσιας αυτής αρετής που ως η κυριότερη ενέργεια του υψίστου προς τον άνθρωπο εμπεριέχει τα πάντα και δια της οποίας δύναται ο άνθρωπος να γνωρίσει το θέλημα του, να ενωθεί μαζί του κατά χάριν, και να μας χαρίσει μια νέα εν πνεύματι ζωή.
Δια της αγάπης που σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την πίστη και την ελπίδα καθώς είναι αποδεδειγμένο πως είναι συναίσθημα που επιφέρει διαρκή ευτυχία και που αποτελεί ζωοδοτική δύναμη και ισχυρό αντίδοτο σε κακές σκέψεις και πράξεις.
Δια της αγάπης που ως  συναίσθημα βοηθά στην επίλυση διαμαχών και διαφορών μεταξύ των ανθρώπων, γιατί τους κάνει να αισθάνονται τα λάθη τους και να συγχωρούν τα λάθη των άλλων.
Είναι μέρες εορτών, μέρες αγάπης που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και γενναιόδωρους, που τους κάνει να σκέφτονται όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους διπλανούς τους.
Με τη χαρά στις καρδιές τους που επέρχεται δια της πραγματικής αγάπης και που για να τη
νιώσει κάποιος πρέπει να την ζήσει, και για να την ζήσει πρέπει ο ίδιος να τη γυρέψει. Είναι απλό να συμβεί, αν θέλουμε να μας αγαπούν, ας αγαπήσουμε πρώτοι. Αν θέλουμε να μας προσέχουν ας τους προσέξουμε πρώτοι, αν θέλουμε να μας επαινούν ας τους επαινέσουμε πρώτοι.
Και ακόμα αν δεν θέλουμε να πληγωνόμαστε ή άλλοι να πληγώνουν εμάς,  τότε ούτε εμείς πρέπει να πληγώνουμε αυτούς και εαυτούς.
Αν αυτά τα ελάχιστα γίνονταν, σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος με πολλή χαρά και ευτυχία στων περισσοτέρων τις καρδιές…