13 Ιουνίου 2019

Το Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας – Αγίου Νικολάου ταξιδεύει Πολωνία…


Μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 με τον εξειδικευμένο τίτλο: «Bits and Pieces of Culture», που συμμετέχουν σχολεία από 6 διαφορετικές χώρες (Κροατία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος), μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών ταξίδεψε στην Πολωνία. Συγκεκριμένα, στο ταξίδι-συνάντηση μεταξύ των εταίρων, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι τις 17 Μαΐου, συμμετείχαν οι μαθητές Εφραιμία Χαριδήμου, Τζασμίν Κανακάντι, Χαράλαμπος Φακούρας, Αντρέας Σολωμού, Αντρέας Δήμου και ΄Αγγελος Χαραλαμπίδης και οι εκπαιδευτικοί Μαρία Ιωάννου και Αντώνης Λαούρης . Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Zambrow, μια πόλη της νοτιανατολικής Πολωνίας, περίπου δύο ώρες μακριά από την πρωτεύουσα Βαρσοβία, με πληθυσμό περίπου 23000 κατοίκους.
Ήταν μια πρωτόγνωρη, ενδιαφέρουσα και μοναδική εμπειρία για όλα τα μέλη της αποστολής.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του πενθήμερου προγράμματος μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία γνωριμίας και αλληλεπίδρασης σε πολιτιστικό, εκπαιδευτικό αλλά και προσωπικό επίπεδο με τα μέλη των άλλων χωρών.
Το περιεχόμενο της εβδομαδιαίας εκπαιδευτικής ‘περιπέτειας’ παρουσιάζεται συνοπτικά ακολούθως:



Ημέρα 1


Όλα τα μέλη των αποστολών, κατά τις 09:30, μαζεύονται στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου MDM στη Βαρσοβία, όπου γίνεται μια πρώτη γνωριμία. Έπειτα ακολουθεί μια ξενάγηση με το λεωφορείο στις κυριότερες περιοχές της πανέμορφης πρωτεύουσας με αναφορά στα σπουδαιότερα σημεία και αξιοθέατα της. Αξιοσημείωτοι σταθμοί της ξενάγησης είναι το πάρκο Lazienki, το μεγαλύτερο πάρκο της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται τα μπάνια του βασιλιά και το Palace of Culture and Science, ένα κτήριο με ύψος 237 μέτρα.
 Μια μέρα γεμάτη πανέμορφες εικόνες από την πρωτεύουσα της Πολωνίας.
 Μετά το γεύμα γίνεται μια περιδιάβαση στο κέντρο της παλιάς πόλης με τις πλατείες, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, τα υπέροχα διατηρημένα κτίρια, τα παλάτια. Στις 6 περίπου το απόγευμα, κουρασμένοι αλλά γεμάτοι όμορφες εικόνες ξεκινούμε το ταξίδι για το Zambrow, όπου θα περάσουμε τις επόμενες 5 μέρες.

Φτάνουμε γύρω στις 7:30 μ.μ. στο χώρο του σχολείου. Μια θερμή υποδοχή μας περιμένει!! ΄Ολοι γεμάτοι ανυπομονησία και αγωνία!! Έπειτα από την γνωριμία με τις φιλοξενούσες οικογένειες, σιγά σιγά όλοι αποχωρούν για το μέρος της διαμονής τους.


Ημέρα 2

Το σχολείο αρχίζει στις 09:00. Οι μαθητές μας έρχονται στο σχολείο μαζί με τα παιδιά που τους φιλοξενούν. Μετά από ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καλωσορίσματος από δασκάλους και μαθητές ξεκινούμε την πρώτη δραστηριότητα.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε 6 μικτές, κατά εθνικότητα, ομάδες  τραγουδούν τα παραδοσιακά τραγούδια των 6 χωρών. Ο χώρος γεμίζει μελωδίες και χαρούμενες παιδικές φωνές. Στη συνέχεια, κάθε αποστολή παρουσιάζει με την βοήθεια της τεχνολογίας τα παραδοσιακά κουστούμια της χώρας της.


Μετά το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο ακολουθεί εργαστήριο κατασκευής  παραδοσιακών πολωνικών κούκλων που ονομάζονται Motanka που είναι φτιαγμένες από υφάσματα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε 6 μικτές, κατά εθνικότητα, ομάδες έφτιαξαν 2 κούκλες και στη συνέχεια έφτιαξαν τις παραδοσιακές στολές της κάθε χώρας και έντυσαν τις κούκλες.

Ημέρα 3

Μια μέρα γεμάτη φύση!! Πηγαίνουμε ολοήμερη εκδρομή στο τελευταίο παρθένο δάσος της Ευρώπης, ένα ανεκτίμητο θησαυρό προστατευόμενο από τη UNESCO. Στο δάσος αυτό ζουν οι τελευταίοι ευρωπαϊκοί Βίσωνες της Ευρώπης. Στο μεγάλο περιφραγμένο πάρκο Bialowieza National Park, μικροί και μεγάλοι, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα μεγαλοπρεπή αυτά ζώα καθώς και ελάφια και λύκας, ελευθέρα στο φυσικό τους περιβάλλον και να μάθουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή τους, αλλά και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα. Στη συνέχεια σε ένα άρτια οργανωμένο και επιμελημένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μαθαίνουμε για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
 Μετά το γεύμα, παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια στο πάρκο της περιοχής που βρίσκεται στον παλιό σταθμό της γραμμής του βασιλικού τρένου. Του τρένου που κάποτε μετέφερε το βασιλιά στο εξοχικό του παλάτι που βρισκόταν μέσα στο δάσος.

Ημέρα 4

Η ημέρα αυτή ξεχειλίζει από μουσική, τραγούδι και χορό! Rap τραγούδι και χορογραφία!! Τα παιδιά κάθε αποστολής τραγουδάνε το κομμάτι του rap τραγουδιού που έγραψαν και όλοι μαζί  το ρεφραίν και γίνεται η ηχογράφηση.  Στη συνέχεια η δασκάλα της γυμναστικής από την Πολωνία μαθαίνει στα παιδιά τη χορογραφία και γίνεται η βιντεογράφηση. Όλες οι ομάδες τραγούδησαν και χόρεψαν με πολύ κέφι και ενθουσιασμό και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, γίνεται η δραστηριότητα προσανατολισμού που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους φιλοξενούμενους να γνωρίσουν τα κυριότερα σημεία αναφοράς του Zambrow. Με το τέλος του παιχνιδιού όλοι μαζεύονται στο δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος του πόλης υποδέχεται και καλωσορίζει με τη σειρά όλες τις αποστολές και εκθειάζει τη σημασία της συνάντησης και του όλου προγράμματος.


Ημέρα 5

Τελευταία μέρα στο Zambrow. Ξεκινάει με παιχνίδι.          
 Γίνονται 2 διαγωνιστικά παιχνίδια γνώσεων σε σχέση με την όλη συνάντηση και αξιολόγηση της όλης εβδομάδας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μετά το μεσημεριανό, οι οικοδεσπότες φιλοξένησαν τα παιδιά όλων των αποστολών σε ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο πάρτι με φαγητό, μουσική και χορό!! 

Πολλές ευχαριστίες, πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες και λίγα κλάματα. Ήταν το τέλος μια υπέροχης εβδομάδας. 
Πολλά ευχαριστώ και συγχαρητήρια στους οικοδεσπότες, όλο το διδακτικό προσωπικό και τον Διευθυντή του σχολείου και τη Συντονίστρια τους,  για την όλη διοργάνωση και για την εξαιρετική διάθεση τους να κάνουν ότι ήταν εφικτό για να μας προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή, μια αξέχαστη εμπειρία. Πολλές ιδιαίτερες ευχαριστίες στις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας, για την μέγιστη φροντίδα, ζεστασιά και αγάπη που επέδειξαν σε αυτούς, κάνοντας τους να νιώσουν πολύ άνετα και ευχάριστα όλη τη βδομάδα.


Ανοίγει δρόμους:  Erasmus+ Αλλάζει ζωές