30 Δεκεμβρίου 2016

Εξηγήσεις για τη χρήση του κληροδοτήματος Νεφέλης Ταλιώτου στο γηροκομείο Χλώρακας, ζητά ο Ανδρέας Φακοντής

Η Νεφέλη Ταλιώτου από την Πάφο η οποία απεβίωσε το 1982, κληροδότησε μέρος της περιουσίας της, ύψους 152.939 ευρώ στην Κρατική Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων στη Χλώρακα.


Διευκρινίσεις ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ως προς την αξιοποίηση του κληροδοτήματος της Νεφέλης Ταλιώτου.
Ο κ. Φακοντής ζητά, συγκεκριμένα, εξηγήσεις ως προς τους λόγους της καθυστέρησης στην προώθηση έργων που προνοεί το κληροδότημα, ως προς το οικονομικό κόστος των έργων και ως προς τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών.
Όπως αναφέρει στην παρέμβαση του μέσω της Βουλής ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, η Νεφέλη Ταλιώτου από την Πάφο, η οποία απεβίωσε το 1982, κληροδότησε μέρος της περιουσίας της, ύψους 152.939 ευρώ στην Κρατική Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων στη Χλώρακα.
Το ποσό αυτό, αναφέρει, κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 1986 σε λογαριασμό καταθέσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015, το συνολικό ποσό του κληροδοτήματος στις 31/12/2015 ανερχόταν στις 787.058 ευρώ.
«Για αξιοποίηση του κληροδοτήματος προγραμματιζόταν για αρκετά χρόνια η ανέγερση συγκροτήματος μικρών οικιστικών μονάδων, πάνω σε κρατική γη που παραχωρήθηκε με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1996, ενώ στη συνέχεια οι ΥΚΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση κάποιων βελτιωτικών έργων, τα οποία και πάλι δεν έγιναν», τονίζει ο κ. Φακοντής.
«Αργότερα αποφασίστηκε η αξιοποίηση του εν λόγω κληροδοτήματος κατά την ολική ανακαίνιση της εν λόγω Στέγης. Από το 2014 οι ΥΚΕ σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των αναγκών των ενοίκων και των κτιριακών εγκαταστάσεων της Στέγης, ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το κληροδότημα».
Πρόσφατα, τονίζει ο κ. Φακοντής, ενημερώθηκε ότι οι ΥΚΕ προχώρησαν σε προκήρυξη προσφορών για ανακαίνιση των κτιρίων της Κρατικής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων στη Χλώρακα.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωση για τους λόγους καθυστέρησης στη λήψη τελικής απόφασης, πότε αναμένεται να αρχίσουν και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες για ανακαίνιση των κτιρίων της εν λόγω Κρατικής Στέγης, ποιό το προσυπολογιζόμενο το κόστος του έργου και ποιά η έκταση της ανακαίνισης των κτιρίων της Κρατικής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων στη Χλώρακα.


Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Ο Καραγκιόζης “αποδρά” από το σπίτι του στην Χλώρακα

Η ζωή του καραγκιόζη περιοδεύει με πολλές παραστάσεις από τον εγγονό Χριστόδουλο Αντωνίου Πάφιο .
Ο καραγκιόζης φεύγει λίγο από το σπίτι του που βρίσκεται στην καρδιά της Χλώρακας της Επαρχίας Πάφου και επισκέπτεται χωριά και πόλεις. Ιδιαίτερα τώρα τις μέρες των γιορτών.
Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Αντωνίου Πάφιο λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων οι παραστάσεις του καραγκιόζη κορυφώθηκαν τόσο στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, στη Χλώρακα, στο Κουπάτειο δημοτικό σχολείο, στα Κονιά στην Πόλη Χρυσοχούς και στη Λευκωσία στην Αγλαντζιά
.Επίσης οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Αγίου Νικολάου και της Πέγειας επισκέφτηκαν το μουσείο στο κέντρο της Χλώρακας με την ονομασία “ Χριστόδουλος Αντωνιάδης Πάφιος”, όπου έτυχαν ενημέρωσης για την κατασκευή της φιγούρας αλλά και τη ζωή του παππού και τώρα του εγγονού Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου ολόκληρη μέσα σε διαμορφωμένους χώρους στο μικρό πετρόκτιστο μουσείο.
Μια ζωή αναμνήσεις είπε ο κ. Αντωνίου αφού στο μουσείο δεσπόζουν τα αντικείμενα του παππού, τα εργαλεία του που μαστόρευε τις φιγούρες, το κρεβάτι του, οι βαλίτσες του αλλά και οι πολύχρωμες φιγούρες άλλες από χαρτί και άλλες από καμήλα μάγεψαν τους μαθητές.
Ο εγγονός στρέφει τη μνήμη του πίσω, στις παραστάσεις που έδινε ο παππούς του, αλλά και στον ίδιο που ήταν πίσω από τη σκηνή, στις περιοδείες που τον ακολουθούσε,τότε μικρό παιδί ακόμα.
Ανάμεσα στα πράγματα του παππού Χριστόδουλου Αντωνιάδη Πάφιου που φύλαξε ο εγγονός, και η βαλίτσα, τα κοπίδια του αλλά και το ερμάρι, αυτό με το υπέροχο ξύλο.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται στην Τίμη αλλά και στο έκτο νηπιαγωγείο στην Κάτω Πάφο.
Ο Καραγκιόζης ωστόσο θα μεταφερθεί για τρίτη φορά στην Γενεύη της Ελβετίας μετά από πρόσκληση του Ελληνοελβετικού συλλόγου Γενεύης.Εκεί θα δώσει δύο παραστάσεις μια στα Γαλλικά και μια στα Ελληνικά. Ακολούθως θα μεταβεί στην Καμπότζη προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα διεθνές φεστιβάλ.Δεν θα μπορούσε άλλωστε να λείψει.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου οι απόδημοι διψούν κυριολεκτικά – όπως είπε-για οτιδήποτε έχει σχέση με την παράδοση του τόπου μας.
Ο καραγκιόζης ωστόσο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της ΠΠΕ που έχει ανακηρυχθεί η Πάφος και για 10 μέρες θα συμμετάσχει στην γιορτή με μια έκθεση φιγούρας, εργαστήρια κατασκευής φιγούρας αλλά και παραστάσεις.
Ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος έχει συμμετάσχει σε πέραν των 30 Διεθνή Φεστιβάλ, όπως αυτό της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Περσίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας τέσσερις φορές, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Αγγλίας, της Τυνησίας, της Ελλάδας και αλλού.
Έτσι, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει τον πολιτισμό των άλλων χωρών και να δει από κοντά τις σπουδαίες κούκλες και μαριονέτες της κάθε περιοχής.
Με μία μοναδική μαεστρία, τα δάχτυλα του καραγκιοζοπαίχτη δουλεύουν μοναδικά τη κίνηση της φιγούρας στην προσπάθεια του να προσφέρει τις καλύτερες παραστάσεις για τα παιδιά και την καλύτερη παραδοσιακή τέχνη.
Οι φιγούρες του καραγκιόζη συγκινούν , ο Καραγκιόζης νύφη, γραμματικός, φούρναρης, μάγειρας, αστροναύτης και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς .
Ο Καραγκιόζης συνεχίζει να αποδρά αφού , όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου , παρόλο που μπήκε μέσα στο μουσείο, εντούτοις ανυπότακτος, καθώς είναι, βγαίνει με τους υπόλοιπους ήρωες του και κάνει περιοδείες σε χωριά και πόλεις.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ