4 Δεκεμβρίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

Σαν σήμερα το έτος 2008, εκδίδεται το πρωτο τεύχος της "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ"

Σχετικά,ο Μάριος Νεοκλέους  έγραψε:
«Η εφημερίδα της Χλώρκας» κυκλοφόρησε το 2008, υπό την ιδιοκτησία και διεύθυνση του εκδότη Κυριάκου Ταπακκούδη. Γραφόταν, συντασσόταν, σελιδοποιείτο και εκτυπωνόταν από τον ίδιο. Ήταν η 4η εφημερίδα στην Επαρχία Πάφου.  Προσέφερε γνώσεις, πληροφορίες, ειδήσεις, πολιτισμική καλλιέργεια και αναδιφώντας εν πολλοίς στην παράδοσή.
Η κυκλοφορία ενός μηνιαίου έντυπου σε μια κοινότητα, όπως η Χλώρακα,  εκτός του ότι ήταν μια πρωτοποριακή, πρωτότυπη και σημαντική ενημερωτική κίνηση, αποτελούσε και μια εκπληκτική πρωτοβουλία που τιμούσε την κοινότητα και προσέφερε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της κοινωνικής, πολιτιστικής και ιστορικής κουλτούρας του τόπου. Η σημασία της έκδοσης αυτής, ειδικά σε μια εποχή όπου επικρατούσε ο εγωκεντρισμός, η συμφεροντολογία και το κυνηγητό της ύλης, καταδείκνυε, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ανησυχία του εκδότη και το αμέριστο ενδιαφέρον του για την ποιοτική αναβάθμιση της κοινότητας.
Η εφημερίδα της Χλώρακας ως εγκεκριμένο έντυπο που συγκαταλεγόταν επίσημα στα κυπριακά μηνιαία Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, μετέφερε τα νέα της κοινότητας σε όλους τους κατοίκους, ενδιατρίβοντας ταυτοχρόνως με μεγάλη επιτυχία στα γεγονότα που σημάδεψαν την παλαιότερη και σύγχρονη ιστορία, ερευνώντας και μεταφέροντας τα ήθη και έθιμά της τοπικής κοινωνίας που διαμορφώθηκαν μέσα από την πλούσια παράδοσή του τόπου, και φέρνοντας στο προσκήνιο σημαντικά πρόσωπα της κοινότητας που έζησαν παλαιότερα και που με ένα ιδιαίτερο δικό του τρόπο ο κάθε ένας ξεχωριστά, είχε βάλει την ψηφίδα του στη διαμόρφωση, δομή και συνοχή της κοινοτικής οντότητας και όχι μόνο.
Η εφημερίδα της Χλώρακας είχε καταστεί εφημερίδα της κοινότητας και έγινε από όλους αποδεκτή μετά μεγάλης αγάπης, γιατί περιείχε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό που μπορούσε να διαβάσει και να μελετήσει ο κάθε ένας, ανεξάρτητα της μόρφωσής του.
«Η εφημερίδα της Χλώρακας» ήταν ένα σημαντικό αξιόλογο έντυπο της κοινότητας που, αν συνδυαζόταν με το γεγονός ότι έκανε την εμφάνισή της σε ηλεκτρονική μορφή, αποκτούσε γεωγραφική παγκόσμια εμβέλεια υπό την έννοια ότι μπορούσε να διαβαστεί από οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν ευρισκόταν.    

  Με κουράγιο και χωρίς να φείδεται κόπων και εξόδων, ο εκδότης Κυριάκος Ταπακούδης προσπάθησε με ανιδιοτέλεια και επιμονή στη συλλογή χρήσιμων ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων τα οποία κάποτε θα αποτελέσουν πλούσια πηγή για τον μέλλοντα ιστορικό, όχι μόνο της κοινότητας της Χλώρακας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πάφου.