3 Μαρτίου 2014

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

 -άρθρο-

Η συνταγή γνωστή και δοκιμασμένη. Πρώτα απαξιώνεις κάτι και μετά το καταργείς. Έτσι συμβαίνει σήμερα με τους Κυπριακούς ημικρατικούς οργανισμούς, που με τη βοήθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμπεριφέρνονται προκαλώντας τη κοινή γνώμη, έτσι που ο πολίτης να σκέφτεται, «Άει στο καλό, πουλήστε τους να ησυχάσουμε»

Μεγάλη ευθύνη για την αδυναμία του κράτους να εκπληρεί τις μισθολογικές υποχρεώσεις του, φέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που μέσα από την πολιτική της διαχείρισης των προνομίων των μελών τους, δεν δέχτηκαν εξ αρχής τις μισθολογικές μειώσεις που πρότεινε η βουλή ώστε να μπορέσουμε αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης.
Κανείς πολίτης δεν μπορεί να ξεχάσει τη στάση τους όταν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, η ΠΑΣΥΔΥ εξ αρχής αρνιόταν μείωση των μισθών την οποία τελικά δέχτηκε κατόπιν εορτής. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την αλαζονική συμπεριφορά της ηγεσίας της, που ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έφεραν ένσταση , αυτοί με φανφάρες στο λογο τους αρνιόνταν πεισμόνως μέχρι που οδηγηθήκαμε στην Τρόικα.
Τες ίδιες συμπεριφορές παρακολουθούμε σήμερα να συμβαίνουν με τις αποκρατικοποιήσεις. Ενώ καλά γνωρίζουν πως δεν μπορούν να αποφεχθούν, οργανώνουν άναρχες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις  στις οποίες με θράσος και τραμπουκισμούς συμπεριφέρονται.
Θέλοντας να εκβιάσουν την κυβέρνηση για να πάρουν περισσότερα καθώς δεν τους φτάνουν τα τόσα πολλά που ήδη τους προσέφεραν άμα τη αποκρατικοποίηση, φέρουν ως πρόσχημα ότι θα ζημιώσει ο λαός. Ο λαός όμως γνωρίζει πως επιβαρύνεται με ένα δυσβάσταχτο χαράτσι για τις υπηρεσίες τους, και με χαρά αναμένει την κατάργηση των μονοπωλίων τους, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του.
Μαζί τους συνένοχοι, είναι και τα κόμματα που ψηφίζουν τα μεγάλα ΟΧΙ. Στο κούρεμα έδειξαν παλικαριά ίσως από άγνοια. Στην υπόθεση του Συνεργατισμού ψήφισαν αλαζονικά. Σήμερα όμως, που ψηφίζουν εναντίον των αποκρατικοποιήσεων, πρεπει νομίζω οι δημόσιοι υπάλληλοι να στρέψουν σε αυτούς την οργή τους, αφού όλοι καλά γνωρίζουν πως χωρίς την αποκρατικοποίηση, δεν θα εισέλθουν χρήματα στα κρατικά ταμεία για την πλήρωση των μισθών τους.
Αλλά ίσως ορισμένα κόμματα αντιδρώντας από εμπάθεια στην κυβέρνηση και όχι από αγάπη στο λαό, πράττουν τοιουτοτρόπως. Ή ίσως επειδή ο λαός δεν αντιδρά παρά υπομένει στωικά όλα τα δεινά, δεν τον λαμβάνουν υπ όψιν. Πρόσφατο παράδειγμα, ήταν η πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση των ενοικίων. Χωρίς να λάβουν υπ όψιν πως η πλειονότης των πολιτών δανείστηκε για να κτίσει, και πως η προσφορά ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη από τη ζήτηση και τα ενοίκια πολύ χαμηλά ενώ τα περισσότερα υποστατικά αδιάθετα, με περισσό θράσος επέμεναν να επιβάλουν ένα παράνομο νόμο. 

Τα παραδείγματα πολλά, δυστυχώς στη Κυπρο έχουμε κόμματα και πολιτευτές που λίγη σχέση έχουν με την πραγματική πολιτική. Η γνώμη μου είναι πως στις ερχόμενες εκλογές θα καταλάβουν πως οι πολίτες πλέον έχουν αφυπνιστεί και τους έχουν πάρει χαμπάρι. Σίγουρα είναι δύσκολο να χάσουν τα κόμματα σε ποσοστά ένεκα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, μπορούν όμως οι πολίτες κάλλιστα να τους απαντήσουν δια της ψήφου τους με άλλο τρόπο. Μπορούν να ψηφίσουν καινούργιους ανθρώπους στα κόμματα τους, και όλους τους παλαιοκομματικούς να τους αφήσουν εκτός. Είναι η πιο εύκολη αντίδραση των ψηφοφόρων στην παρούσα φάση, και θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα που θα αναγκάσει τους εκλελεγμένους στο μέλλον να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ οψιν τη θέληση τους.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ