12 Μαΐου 2015

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΙΚ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 2015


Διεξήχθη την Κυριακή 10 Μαΐου η προημιτελική φάση για την επιλογή των 20 τραγουδιών για τον διαγωνισμό σύνθεσης Κυπριακού τραγουδιού. Στα μέσα Ιουνίου θα διεξαχθεί η ημιτελική φάση και θα επιλεγούν τα 10 τραγούδια που θα διαγωνιστούν στην τελική φάση. Η ημιτελική και τελική φάση θα μεταδοθούν ζωντανά από το ΡΙΚ.

Μέσα στα 20 τραγούδια έχει επιλεγεί και το τραγούδι «η ιστορία του Σταμάτη» ένα τραγούδι με υπέροχη σύνθεση, καταπληχτική ερμηνεία και συγκλονιστικό στίχο. Είναι μια θλιβερή πραγματική ιστορία που θα καθηλώσει, θα συναρπάσει και θα συγκινήσει όσους την ακούσουν. Περισσότερα δεν μπορούν να λεχτούν γιατί απαγορεύεται από τους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Οι συντελεστές του τραγουδιού είναι οι εκ Χλώρακας Νικόλας Μαυρέσης υιός  συνθέτης, και Σταύρος Μαυρέσης πατήρ, στιχουργός. Στην ερμηνεία η Έλενα Γιαννακού εκ Λεμεσού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, θα επανέλθουμε προσεχώς.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η Χλώρακα χρειάζεται Μουσείο.

 Η πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου απεικονίζεται σε ότι απομένει σε μας σαν υποθήκη, και που αντλούμε γνώσεις και γνωρίζουμε την περασμένη ζωή και ότι περιστρεφόταν γύρω της. Είναι τα εργαλεία, τα μηχανήματα, τα καθημερινά αντικείμενα, τα κατασκευαστικά έργα, τα κτίρια, οι ενδυμασίες, αλλά προπάντων η πνευματική κληρονομιά που συνήθως συναντούμε σε όσα γραπτά έχουν διαφυλαχθεί και απομείνει, και εξ αυτών δυνάμεθα να αντλούμε γνώσεις εκ του παρελθόντος.
Πρέπει όλα όσα άξια αντιπροσωπευτικά δείγματα να διαφυλάσσονται, ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να εξαγάγουν σωστά συμπεράσματα για τον παλαιότερο βίο των προγόνων τους.
Η Χλώρακα ως κοινότητα, δυστυχώς ελάχιστα δείγματα έχει να επιδείξει από παρακαταθήκες των παλαιών κατοίκων, και αυτά δεν υπερβαίνουν εις αρχαιότητα πέραν του αιώνος. Δεν υπάρχουν μνημεία ή γραπτός λόγος, καθώς οι κάτοικοι ήσαν πτωχοί και αγράμματοι και δεν δημιούργησαν πράγματα. Το μόνο που απέμεινε είναι ο προφορικός λόγος των γερόντων ανθρώπων, που δυστυχώς όμως δεν μας πάει σε βάθος χρόνου.
Ενώ γνωρίζουμε την γενική ιστορία πολλών χωρών και τόπων από ευρήματα κατάλοιπα παλιών πολιτισμών καθώς αυτά διαφυλάττονται και συντηρούνται από τους ειδικούς, για τον τόπο μας την κοινότητα μας τη Χλώρακα, στοιχεία ιστορικά ελάχιστα έχουμε εις γνώσιν μας.

Είναι καιρός λοιπόν, οι επίσημοι φορείς της κοινότητας χωρίς χρονοτριβή και δεύτερες σκέψεις, να σπεύσουν στη δημιουργία μουσειακού χώρου για την διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς.