18 Μαρτίου 2019

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Τα πολλά υποστατικά που λειτουργούν ως κέντρα αναψυχής στη Χλώρακα αδειούχα και μή, και ο μικρός αριθμός πελατών προσέλευσης σε αυτά ένεκα του μεγάλου αριθμού τους, καθιστά δύσκολη την επιβίωση τους έως και μη βιώσιμη, γι αυτό πολλά από αυτά παραμένουν κλειστά, καθώς τα έξοδα λειτουργίας τους καθίστανται υψηλά ένεκα πολλών παραγόντων. Ο εξοπλισμός τους που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, και η εξασφάλιση αδειών λειτουργίας τους καθεχρονικά καθώς και οι φόροι που πληρώνουν, αλλά ακόμα χειρότερα το all inclusive που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τα ξενοδοχεία της περιοχής, καθιστούν αδύνατη την επιβίωση τους.
Στον παραλιακό δρόμο της Χλώρακας σε απόσταση δυόμιση χιλιομέτρων, υπάρχουν 19 υποστατικά που ασχολούνται με υπηρεσίες, επίσης υπάρχουν πολύ περισσότερα εντός του χωρίου, οπότε ο αριθμός τους είναι υπέρμετρος για να μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να επιβιώνουν. Ένεκα εξ αυτού άλλα υπολειτουργούν, και άλλα μένουν κλειστά.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ανεγέρθησαν τόσα πολλά υποστατικά ώστε να καθιστούν δύσκολη έως και αδύνατη τη λειτουργία τους; Οι λόγοι ασφαλώς είναι αρκετοί, και καθώς καμιά υπηρεσία δεν εγκύπτει του θέματος, η κατάσταση θα παραμένει η ίδια και πολλά καταστήματα από αυτά θα παραμένουν κλειστά να χάσκουν παραμελημένα και εγκαταλελειμμένα.
Οι διάφορες κυβερνήσεις από δεκαετίες τώρα, επέτρεψαν σε πολλά υποστατικά να λειτουργήσουν ως κέντρα αναψυχής, με αποτέλεσμα ένεκα του μεγάλου αριθμού τους να διαμοιράζεται η πίττα των πελατών στον ελάχιστο αριθμό, που δεν αρκεί για την επιβίωση τους.
Η λύση του προβλήματος είναι μία και ολοφάνερη, είναι η μείωση τους, δηλαδή το κλείσιμο μεγάλου αριθμού από αυτά. Το κράτος που θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει και να προστατεύσει το επάγγελμα, αντ αυτού διαχρονικά επέτρεψε την ανεξέλεγκτη δημιουργία τους, ένα πρόβλημα δυστηχώς που παρατηρείται να συμβαίνει σε όλη την Κύπρο.
Μετά τη οικονομική κρίση του ΄13, ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά έπαυσαν να είναι βιώσιμα, και τον τελευταίο καιρό πολλά εξ αυτών βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες.
Θα έπρεπε λοιπόν σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, το κράτος που θεωρείται υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε να επέμβει και να βρει τρόπους προστασίας των ιδιοκτητών από την καταστροφή. Θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους βοήθειας και να μην επιτρέψει στις ανάλγητες τράπεζες να τα εκποιήσουν για πινάκια φακής.
Επειδή λοιπόν εξ υπαιτιότητας του κράτους το οποίον ένεκα ολιγωρίας δεν προστάτευσε το επάγγελμα και επέτρεψε τη λειτουργία υπέρμετρου αριθμού επιχειρήσεων εστίασης, οφείλει τώρα να αγκαλιάσει τους εστιάτορες και να τους βοηθήσει.
Γι αυτό καλούμε το νεοσύστατο υφυπουργείο τουρισμού που είναι υπεύθυνο του θέματος, να μελετήσει το ζήτημα και να εξεύρει τρόπους ώστε να βοηθήσει την επιβίωση των επαγγελματιών του είδους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ