28 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ, Ή ΧΩΡΙΣ;

Άρθρο
Γκάλοπ για την απαγόρευση του καπνίσματος στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, έχουν δείξει πως οι καπνιστές είναι τα μαλα εναντίον της απαγόρευσης, και οι μη καπνιστές υπέρ του δέοντος υπέρμαχοι, ενώ οι καταστηματάρχες καπνιστές ή μη, εναντίον, καθώς πολλοί πελάτες καπνιστές προτιμούν να επισκέπτονται ανοιχτούς χώρους ώστε να δύνανται να καπνίζουν, έτσι που τοιουτοτρόπως ο τζίρος στα δικά τους μαγαζιά να είναι μειωμένος.
Οι τραγουδιστές παραδέχονται πως η κάπνη των τσιγάρων βλάπτει τις φωνητικές τους χορδές, αλλά πιστεύουν πως δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται καθολικά ο νόμος, ώστε να μην βλάπτονται τα συμφέρονται των καταστηματαρχών και κατ επέκταση τα δικά τους.
Άλλοι επίσης πιστεύουν ότι σε μια αυστηρή εφαρμογή του νόμου, οι πελάτες δεν θα σταματήσουν να βγαίνουν, και θα προσαρμοστούν σιγά σιγά. Έτσι δεν θα πληγούν ούτε επιχειρήσεις, ούτε οι επιχειρηματίες.
Άλλοι τέλος, είπαν πως θέλουν να υπάρχουν επιλογές, αλλά παρόλ' αυτά συμφωνούν και στην απαγόρευση του καπνίσματος.

Υπάρχουν χώροι εστίασης στους οποίους δεν υπάρχει καπνός, άλλοι στους οποίους υπάρχει και ενοχλεί πολύ, και άλλοι όπου δεν ενοχλεί καθώς διαθέτουν καλά συστήματα εξαερισμού.
Εγώ θα ήθελα να υπάρχουν επιλογές για όλους, θα ήθελα όμως οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να επιτρέπεται το κάπνισμα, να ελέγχονται ότι έχουν εξαερισμό κατάλληλο και καλοσυντηρημένο έτσι ώστε ούτε οι καλεσμένοι ούτε το προσωπικό να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Πιστεύω ότι αν εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος, κάποιες κατηγορίες χώρων εστίασης θα πληγούν περισσότερο από κάποιες άλλες. Πιστεύω πως ο νόμος δεν δύναται να εφαρμοστεί καθολικά και σε βάθος χρόνου, ένεκα της νοοτροπίας που έχουμε ως λαός. Πιστεύω πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια καινούργια κατηγορία χώρων ή τρόπων διασκέδασης που θα επιτρέπει στους καπνιστές και σε όσους άλλους επιλέξουν να πηγαίνουν εκεί, να συνδυάζουν ποτό ή και φαγητό ή και μουσική με τη συνήθειά τους ή τον εθισμό τους, αναλόγως της οπτικής του καθενός.

Όμως παρ όλα αυτά, λέγω πως όλοι πρέπει να συμμορφωνόμαστε στο νόμο και να εφαρμόζουμε πιστά τις πρόνοιες του. Θα πρέπει στους χώρους εστίασης να μην καπνίζει κανείς. Θα πρέπει να υπάρχουν εξωτερικοί χώροι προστατευμένοι από βροχές, κρύο, αέρηδες, ζέστη και ήλιο, ώστε να μπορούν όσοι καπνιστές δεν αντέχουν, να απολαμβάνουν την καταστροφική κακή τους συνήθεια, εξ άλλου δημοκρατία έχουμε, και κατά τη γνώμη μου ο κάθε ενήλικας δικαιούται να σκοτώνει τον εαυτό του με το δικό του τρόπο.