11 Απριλίου 2019

Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΟΣ


Επιστολή ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ έχει αποστείλει στο δημοτικό συμβούλιου Πάφου  ο εγγονός του αείμνηστου  Κώστα Ε. Λιασίδη  ο οποίος καταγγέλει την Μη συμπερίληψη του ονόματος του αείμνηστου εκπαιδευτικού Κώστα Ε. Λιασίδη, ιδρυτή του Ελληνικού Κολεγίου Πάφου, στο κατάλογο των προσωπικοτήτων του ερευνητικού προγράμματος «Επιφανείς Προσωπικότητες της Πάφου, 19ος και 20ος αιώνας.Δείτε αυτούσια την επιστολή:
Αξιότιμοι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Στις 17 Οκτωβρίου 2017 τέθηκε σε ισχύ το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και του Δήμου Πάφου. Δια μέσω αυτού τα δύο μέρη ανάλαβαν να υλοποιήσουν το Ερευνητικό Πρόγραμμα  «Επιφανείς Προσωπικότητες της Πάφου, 19ος και 20ος αιώνας».
Εξετάζοντας πρόσφατα το προκαταρτικό κατάλογο των προσωπικοτήτων, όπως αυτός ετοιμάστηκε από το Δήμο Πάφου και αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος του πρωτόκολλου συνεργασίας, διαπίστωσα προς μεγάλη μου έκπληξη ότι απουσίαζε το όνομα του παππού μου αείμνηστου εκπαιδευτικού Κώστα Λιασίδη. Την ίδια στιγμή η θεία μου και μεγάλη ευεργέτης της Πάφου Ισμήνη Λιασίδου, η οποία και έκτισε, χρηματοδοτούσε και λειτούργησε το Ίδρυμά Μαργαρίτας Λιασίδου, αναφέρετε στο κατάλογο ως Ισμήνη Σαούλ. Σε μια γραμμή όπου φαίνεται ότι έγινε επέμβαση γιατί είναι εμφανή τα σημάδια σύμπτυξης με αφαίρεση των διαστημάτων με την ακόλουθη γραμμή που αναφερόταν στον κύριο Βασίλειο Σιβιτανίδη.
Κύριοι, το ότι απευθύνομαι μόνο σε εσάς δεν είναι τυχαίο. Γνωρίζεται όλοι ότι μεταξύ εμού και του κύριου Φαίδωνα Φαίδωνος επικρατεί οξεία έχθρα. Υπενθυμίζω επίσης ότι εγώ περιλαμβάνομαι στον κατάλογο μαρτύρων στη ποινική υπόθεση υπ’ αριθμό 701/17 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου (γνωστή ως η «Υπόθεση ταμπελών») που αντιμετωπίζει ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πάφου κύριος Θέμης Φιλιππίδης ως κατηγορούμενος.
Οι συνθήκες ιδιάζουσες. Όμως όλοι μας οφείλουμε όταν αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη της καταγραφής της ιστορίας του τόπου μας να έχουμε όχι μόνο την ικανότητα να το πράξουμε αλλά και να διαθέτουμε το αναγκαίο πνευματικό υπόβαθρο για να διενεργούμε την εργασία αμερόληπτα. Παρακάμπτοντας και παραβλέποντας δικά μας συναισθήματα, δικές μας φιλοδοξίες και αλλότριους στόχους και καταδιωκτικές εμμονές.
Οι άνθρωποι, στους οποίους ως τοπική κοινωνία αναθέσαμε να συντάξουν το εν λόγω πρωτόκολλο συνεργασίας απέτυχαν να σταθούν άξιοι μπροστά στην ιστορική ευθύνη που τους αναθέσαμε. Έχω το δικαίωμα να αμφισβητήσω, αν όχι το κακό της πρόθεσης των, την ικανότητα τους να ερευνήσουν όχι μόνο τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους αλλά και να ανατρέξουν στις δικές τους μνήμες, στα δικά τους βιώματα και να τα αποτυπώσουν με ειλικρίνεια.
Οι ιστορικές αλήθειες και μνήμες που δεν ήταν ικανές να διασφαλίσουν την αμεροληψία κατά τη λήψη της απόφασης για συμπερίληψη του Κώστα Λιασίδη στη λίστα με τις επιφανείς Προσωπικότητες της Πάφου, είναι οι ακόλουθες.
·         Στον αείμνηστο Κώστα Λιασίδη απονεμήθηκε το Βραβείο «Αφροδίτη» Δήμου Πάφου στις 18 Νοεμβρίου 2000 στο Μαρκίδειο Θέατρο. Επί τούτου να σας αναφέρω ότι (1) Στα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής βραβείων «Αφροδίτη», ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2000, όπου και λήφθηκε τότε η απόφαση να τιμηθεί ο παππούς μου παρακαθήμενος ήταν ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πάφου κύριος Φιλιππίδης υπό την ιδιότητα του Γραμματέας της Επιτροπής. Ο σύνταξη των πρακτικών έγινε από τον ίδιο το κύριο Φιλιππίδη στις 21 Οκτωβρίου 2000.  (2) Τόσο τα κείμενα παρουσίασης του προγράμματος της εκδήλωσης, η εισαγωγική παρουσίαση του θεσμού των βραβείων «Αφροδίτη» και της απόφασης για τη βράβευση του 2000, και η ομιλία για τον Κώστα Λιασίδη, όλα συντάχθηκαν από τον κύριο Φιλιππίδη.
·         Στον αείμνηστο Κώστα Λιασίδη απονεμήθηκε από το Πετρίδειο Ίδρυμα, κατά τη διεξαγωγή του 3ου Φιλολογικού μνημόσυνου των μεγάλων Ευεργετών της Πάφου Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου στις 2 Δεκεμβρίου 2016, το Βραβείο Διαχρονικής Προσφοράς για την προσφορά του στην παιδεία και την κοινωνία. Επί τούτου σας αναφέρω ότι(1) Στην εκδήλωση ήταν παρών ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις κ. Γεώργιος Γεωργής.(2)Η όλη εκδήλωση τελούσε κάτω από την αιγίδα του Δημάρχου Δήμου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος απεύθυνε σχετικό χαιρετισμό αναδεικνύοντας το φιλανθρωπικό έργο των Ευεργετών της Πάφου Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη.
Αξιότιμοι κύριοι, ο αποκλεισμός του αείμνηστου Κώστα Λιασίδη από τον αρχικό κατάλογο του ερευνητικού προγράμματος «Επιφανείς Προσωπικότητες της Πάφου, 19Ος και 20ος αιώνας» υποδηλώνει την ανικανότητα των συγγραφέων του πρωτόκολλου συνεργασίας να παραμερίσουν προσωπικές εμπειρίες, εμμονές και φιλοδοξίες και να εργαστούν αποκλειστικά για το καλό της κοινωνίας.
Δεν δέχομαι ότι «η ιστορία γράφεται από τους νικητές» (Ναπολέων Βοναπάρτης). Δεν δέχομαι ότι το όνομα «ΛΙΑΣΙΔΗΣ» επιβάλλεται να διαγραφεί από κάθε ιστορική αναφορά, κάθε επιγραφή ως η απόφαση του Ραμσή Β’ για το Μωυσή, γιατί ενοχλεί κάποιους η αναφώνηση του.
Ο κόσμος της Πάφου δεν ξεχνάει τον παππού μου. Είναι συγκινητικές οι αναφορές που δέχομαι καθημερινά για το άτομο του, τον χαρακτήρα του, την αγάπη του για τη μόρφωση, για τα παιδιά.
Την αγάπη του για τη δημοκρατία, το δικαίωμα να στηρίζω πολιτικά όποιο θέλω, το δικαίωμα να μπορώ να διαβάζω ότι εφημερίδα θέλω.
Ο Κώστας Λιασίδης αποτέλεσε το στήριγμα του φτωχού του κόσμου που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις των τότε δημόσιων σχολείων. Που άφηνε τους γονείς να θερίσουν, να μαζέψουν τη συγκομιδή, να εισπράξουν από τους εμπόρους και μετά σιγά σιγά να πληρώσουν τα δίδακτρα. Που έδωσε μόρφωση σε αυτούς που εκδιώχθηκαν από τα δημόσια σχολεία γιατί αγαπούσαν την Ελλάδα, γιατί τα έβαλαν με τον Άγγλο κατακτητή. Που έφερε άξιους καθηγητές τόσο από Κύπρο και από Ελλάδα για να διασφαλιστεί η ποιότητα που ήθελε να προσφέρει στο κόσμο. Που λειτούργησε με επιτυχία το μοναδικό αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος Λύκειο. Που μόρφωσε τη μισή Πάφο μας και που είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς ίσως να οφείλετε την σημερινή θέση σας στη κοινωνία μας στα εφόδια που πρόσφερε ο παππούς μου στους γονείς σας.
Αξιότιμοι κύριοι. Επιστρέφοντας στη σημασία της προσπάθειας καταγραφής της ιστορίας όπως αυτή η καταγραφή επιχειρείται από το Πανεπιστήμιο Νεάπολης της Πάφου θέλω να αναφέρω τη θέση μου ότι, όχι ο αποκλεισμός αλλά και ακόμη η μη εκτενής αναφορά για τον αείμνηστο εκπαιδευτικό Κώστα Λιασίδη θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο στην υποβάθμιση της ποιότητας και της αντικειμενικότητας της ίδιας της έρευνας.
Σας καλώ ως εκ τούτου όπως βοηθήσετε με δικές σας ενέργειες στην αποκατάσταση της τάξης αλλά και στην θέσπιση διαδικασιών όπου θα εμποδίζουν στο μέλλον οποιεσδήποτε ενέργειες κατά της ιστορικής αλήθειας της πόλης. Σήμερα είναι το επώνυμο ΛΙΑΣΙΔΗΣ, αύριο θα είναι το δικό σας.
Εργαστείτε για τη θέσπιση διαδικασιών οι οποίες και θα διασφαλίζουν ότι για αποφάσεις που σχετίζονται είτε με την καταγραφή ιστορικών αληθειών είτε με την απονομή τιμών σε συμπολίτες μας λόγο και ρόλο δεν θα έχουν τεχνοκράτες και πολιτικά πρόσωπα. Λόγο θα έχουν μόνο άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, του αθλητισμού.
 Ο εκπαιδευτικός Κώστας Ε. Λιασίδης πρέπει να έχει τον σεβασμό που αξίζει. Η Θεία μου πρέπει να αναφέρεται ως Ισμήνη Λιασίδου Σαούλ ως η ίδια αγάπησε και τίμησε το όνομα της οικογένειας μου. Ένα όνομα που το πρόσφερε στην ονομασία του Ιδρύματος της μετά που παντρεύτηκε τον αγαπητό μας θείο Μέλβιν Σαούλ.
Αλλάξετε τη πόλη αλλά όχι την Ιστορία μας. Και σας παρακαλώ, είναι καιρός η προτομή του αείμνηστου Ιακωβίδη να επιστέψει στη θέση της. Είναι κρίμα να παραμένει στη σκόνη και στο σκότος μίας αποθήκης.
Με εκτίμηση
 Κώστας Λιασίδης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Καθηγητής κύριος Γιώργος Γεωργή (Υπό την ιδιότητα του ως επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου)

Σάββατο 20 Απριλίου στη Χλώρακα


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ
``ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ``

Καλούμε όλους τους αγαπητούς μας συγχωριανούς και  φίλους
του Θεάτρου, να παραστούν στην Τελετή Αγιασμού, για την έναρξη λειτουργίας του ``Κοινοτικού Θεατρικού ΕργαστηρίουΧλώρακας`` το
Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα  11:00 π.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας στην κεντρική πλατεία Χλώρακας.

Σύντομοι χαιρετισμοί από το Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας κ. Νικόλα Λιασίδη και κ. Αντρέα Κυριακού Πρόεδρο του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας.

Εισαγωγική ομιλία και παρουσίαση από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, διδάσκαλο και Σκηνοθέτη του Θεάτρου
κ. Χρύσανθο Χρυσάνθου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εκ του Δ/Σ του Πολιτιστικού- Περιβαλλοντικού
 Ομίλου Χλώρακας