7 Δεκεμβρίου 2014

ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Πίσω από τα αστραφτερά φώτα που στολίζουν τους δρόμους και τις βιτρίνες των καταστημάτων, πίσω από τα λαμπερά περιτυλίγματα των δώρων, πίσω από την υπερβολή των εορτασμών και του άκρατου καταναλωτισμού, πίσω από όλα αυτά, υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα που κυριαρχεί στις απώτερες σκέψεις των ανθρώπων και τους γεμίζει με αγάπη και αγαλλίαση την καρδιά, ένα συναίσθημα που γεννιέται εκ του γεγονότος της γεννήσεως του Θεανθρώπου που κατακλύζει τις αισθήσεις όσων πραγματικώς πιστεύουν στο υπέρτατο γεγονός.
Το νόημα και το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, το θεμέλιο όλων των χριστιανικών πράξεων, μια πνευματική κληρονομιά και παρακαταθήκη του Χριστού που γεννήθηκε στη γη,  που ο Θεός έγινε άνθρωπος και ο άνθρωπος θεός.
Ως εκ της Αγίας Τριάδας εκπορευόμρνος ο Υιός θεός, ενσαρκώθηκε και σταυρώθηκε στην προσπάθεια του να κυρήξει την αγάπη ώστε δι αυτής να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος.
Δια της αγάπης της θεσπέσιας αυτής αρετής που ως η κυριότερη ενέργεια του υψίστου προς τον άνθρωπο εμπεριέχει τα πάντα και δια της οποίας δύναται ο άνθρωπος να γνωρίσει το θέλημα του, να ενωθεί μαζί του κατά χάριν, και να μας χαρίσει μια νέα εν πνεύματι ζωή.
Δια της αγάπης που σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την πίστη και την ελπίδα καθώς είναι αποδεδειγμένο πως είναι συναίσθημα που επιφέρει διαρκή ευτυχία και που αποτελεί ζωοδοτική δύναμη και ισχυρό αντίδοτο σε κακές σκέψεις και πράξεις.
Δια της αγάπης που ως  συναίσθημα βοηθά στην επίλυση διαμαχών και διαφορών μεταξύ των ανθρώπων, γιατί τους κάνει να αισθάνονται τα λάθη τους και να συγχωρούν τα λάθη των άλλων.
Είναι μέρες εορτών, μέρες αγάπης που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και γενναιόδωρους, που τους κάνει να σκέφτονται όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους διπλανούς τους.
Με τη χαρά στις καρδιές τους που επέρχεται δια της πραγματικής αγάπης και που για να τη
νιώσει κάποιος πρέπει να την ζήσει, και για να την ζήσει πρέπει ο ίδιος να τη γυρέψει. Είναι απλό να συμβεί, αν θέλουμε να μας αγαπούν, ας αγαπήσουμε πρώτοι. Αν θέλουμε να μας προσέχουν ας τους προσέξουμε πρώτοι, αν θέλουμε να μας επαινούν ας τους επαινέσουμε πρώτοι.
Και ακόμα αν δεν θέλουμε να πληγωνόμαστε ή άλλοι να πληγώνουν εμάς,  τότε ούτε εμείς πρέπει να πληγώνουμε αυτούς και εαυτούς.

Αν αυτά τα ελάχιστα γίνονταν, σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος με πολλή χαρά και ευτυχία στων περισσοτέρων τις καρδιές…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΣΑΠΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ;

Κατά τα διάρκεια της πρώτης σύλληψης του πρώην δημάρχου Σάββα Βέργα, έβλεπα στο facebook ορισμένους συμπολίτες λάβρους να ξεσπαθώνουν εναντίον του Αντρός, με υστερικές κορώνες, υβρισίες και απειλές, όλοι έτοιμοι να τον κατασπαράξουν και να του πιουν το αίμα… Ύστερα, μετά την παραδοχή του ότι εμπλέκεται στις παρανομίες που του καταλόγιζαν, τους είδα να θριαμβολογούν και να πικάρουν όσους εμάς ήμασταν ήπιοι στον λόγο μας.
Τώρα ξαφνικά, ύστερα από την ομολογία και τις αποκαλύψεις για βουλευτές, υψηλα ιστάμενους πολιτικούς και άλλους κομματικούς ίσως ημέτερους, οι περισσότεροι  ξαφνικά έχουν σιωπήσει, και τους έχει πιάσει μούκα. Έχουν εξαφανιστεί από τα μέσα δικτύωσης και έχουν λουφάξει, και τους έχει περάσει ο θυμός. Δεν θέλουν πλέον κανέναν να κατασπαράξουν, ούτε φωνάζουν να πέσει τιμωρία… Μαζι με αυτους και τα ΜΜΕ, που για καποιους εμπλεκόμενους, καθόλου δεν κάνουν αναφορά. Βλέπετε, είναι δικοί τους, είναι φίλοι τους, είναι ισχυροί κομματικοί…
Αλλά έτσι συμπεριφέρονται δυστηχώς πολλοί Κυπραιοι. Φταίνε όλοι, εκτός από τους δικούς τους. Και όταν φταίνε οι δικοί τους, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, δεν τους κατηγορούν,  τους αφήνουν στο απυρόβλητο.
Το ίδιο κάνουν και οι κομματικές ηγεσίες, το ίδιο κάνουν και τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Γνωρίζουν οι πάντες πως ο Βέργας έκανε φοβερές αποκαλύψεις. Ανέφερε ως εμπλεκόμενο στις μίζες αναπληρωτήπρόεδρο κόμματος, υιό πρώην μεγάλου πολιτικού. Γιατί, όλοι σιωπούν; Γι αυτόν δεν ισχύει ότι και στους άλλους; Γιατί οι λαλίστατοι επικριτές του τώρα έχουν σιωπήσει; Γιατί τα κόμματα δεν καλούν τους βουλευτές που κατονομάστηκαν ως εμπλεκόμενοι να καταθέσουν την ασυλία τους; Γιατί προσπαθούν να τα κουκουλώσουν;
Αλλά γιατί να το πράξουν; Αφού μας πήραν είδηση, ξέρουν πως είμαστε ακόλουθοι τους, ξέρουν πώς να μας ποδηγετούν. Τώρα όλα τα κόμματα συνασπισμένα, -αφού από όλους τους χώρους υπάρχουν εμπλεκόμενοι-, συσκέφτονται πως με τρόπο ήσυχα να ξεγλιστρήσουν από την αμαρτωλή εμπλοκή τους ήσυχα και ήρεμα χωρίς  μεγάλο πολιτικό κόστος, χωρίς ο λαός να τους κράξει και χωρίς να χάσουν πολλούς οπαδούς.

Πρέπει όμως οι απλοί πολίτες, οι καταπονημένοι και δυστυχείς αυτοί άνθρωποι, η πλειοψηφία του λαού, αυτοί που έχουν υποστεί την οικονομική καταστροφή και έχουν χάσει τις δουλειές τους ως απόρροια της γενικής πολιτικής του Κυπριακού συστήματος που αφήνει στην ατιμωρησία κάποιους ενόχους, όλοι αυτοί πρέπει να ξεσηκωθούν, πρέπει να διαμαρτυρηθούν και να φωνάξουν. Να μην επιτρέψουν σε κανέναν ένοχο να γλυτώσει, σε κανέναν να τα κουκουλώσει. Όλοι να τιμωρηθούν, όσα ψηλά πολιτικά ή κοινωνικά και αν στέκουν. Αλλά προπάντων να στείλουν το μήνυμα της αντίδρασης τους στα κόμματα και στους πολιτκούς αρχηγούς.