4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΑΙΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η κεφαλαιοποίηση είναι η αξία του συνόλου των μετοχών μιας εταιρείας. Π.χ., αν μια εταιρεία έχει 1.000.000 μετοχές με αξία 2 € ανά μετοχή, η κεφαλαιοποίηση της  είναι 2.000.000 €.

Στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, το κεφάλαιο τους έχει μειωθεί με σίγουρο τον κίνδυνο της πτώχευσης τους, διότι εχουν δώσει δάνεια χωρίς να εχουν εξασφάλιση, και τώρα έχει δημιουργηθεί μια τρύπα, ένα έλλειμμα τόσο μεγάλο από τη μη αποπληρωμή των δόσεων των δανείων καθώς και απο τις ζημιές που εχουν λογω διαγραφής δανείων σε πολιτικά κόμματα και αλλού, και επίσης απο ζημιές που προήρθαν απο την επένδυση που έκαναν στην Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα του Ελληνικού κράτους που μετά απο αποφαση της ΤΡΟΙΚΑΣ εγινε το μεγάλο κούρεμα τους, δηλαδή η αξία τους έμεινε η μισή.

Η κυβέρνηση λέει ότι αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα καταρρεύσει η οικονομία μας, γι αυτό αποφάσισε τη στήριξη τους δια της ανακεφαλοποιησης του κεφαλαίου τους, δηλαδή να τους δώσει χρήματα ώστε να αποκτήσουν το αρχικό τους κεφάλαιο.

Δηλαδή ανακαιφαλοποιηση των τραπεζών από το κράτος, ονομάζουμε την αποζημίωση για τις τρύπες τους που δημιουργήθηκαν από τα δάνεια που αποπληρώνονται οι δώσεις, και τις οποίες θα υποχρεωθεί να πληρώσει η κυβέρνηση φορολογώντας μέχρι εσχάτων τον απλό πολίτη.
Το ερώτημα που θέτω, είναι, με την ανακαιφαλοποιηση οι τράπεζες αν θα ξαναδώσουν δάνεια και θα σταματήσουν να βάζουν τόκους στα μη επισφαλή δάνεια που δεν πληρώνονται, η θα συνεχίσουν να τα τοκίζουν μέχρι που όλες οι υποθηκευμένες περιούσιες του απλού κόσμου περιέλθουν στα χέρια τους; Και αν δώσουν δάνεια ποιοι θα μπορέσουν να τα πάρουν αφού υπάρχει μεγάλη ανεργία και όσοι εχουν εργασία ο μισθός τους θα έχει σμικρυνθεί στο ελάχιστο;
Το μέγα ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί η κυβέρνηση υποστηρίζει τις τράπεζες, δηλαδή το κεφάλαιο και όχι το λαό; Γιατί υποθηκεύει ολόκληρο το λαό για να ανακεφαλοποιησει τις τράπεζες; Είναι τόσο κακό αν ορισμένες τράπεζες κλείσουν ή πτωχεύσουν;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ