1 Απριλίου 2015

ΑΠΟ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Η ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΚΡΥΣΦΗΓΕΤΟ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό για την 60η εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στις 10:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Χωρεπίσκοπου Αμαθούντας Νικόλαου, ενώ ακολούθησε πορεία προς το κρησφύγετο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Στο χώρο έγινε η τελετή  αφής της φλόγας που μετέφεραν από τη Χλώρακα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού και τελέστηκε τρισάγιο. Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από επίσημους, οργανώσεις και σωματεία.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

-Eίναι άλλος κανένας μήνας τόσο όμορφος σαν  τον Απρίλη; Ποιος έχει πιο πολλά τριαντάφυλλα και πιο καλές μυρωδιές  από αυτόν; Ποιος έχει ωραιότερα κελαδήματα από τ ον Απρίλη;  Και τι  μέρες που μας κάνει, χαρά Θεού! Μήτε ζέστη μήτε κρύο. Και κοντά στα  άλλα τα καλά, μας φέρνει και τη Λαμπρή με τα κόκκινα αυγά.

Ο Απρίλιος ή Απρίλλης είναι ο τέταρτος μήνας του έτους και περιλαμβάνει 30 ημέρες. Η ονοματολογία του προέρχεται από τη Λατινική λέξη απερίλε, που σημαίνει άνοιγμα, δηλαδή είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός ανοίγει και έρχεται η Άνοιξη.
 Είναι από τους ωραιότερους μήνες του έτους, διότι ως μήνας γεωργικής παραγωγής ανθίζουν τα λουλούδια, ωριμάζουν τα σπαρτά και φυτεύονται οι αγροί, εξ ού η παροιμία,
«Ο Μάρτης με τα λούλουδα τζι' Απρίλης με τα ρόδα»

Ο μήνας Απρίλης καλείται και Γρύλλης από τη λέξη γρυλλώνω, δηλαδή ανοίγω υπερμέτρως τα μάτια για να παρακολουθώ καλύτερα, εννοώντας ότι οι γεωργοί πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά στα σπαρτά τους τα οποία κατ αυτόν τον μήναν ωριμάζουν, ώστε να μην τους τα κλέψουν ώσπου να τα θερίσουν, εξ ού η παροιμία,
«Απρίλλην  γρύλληννε τσιαι θώριννε, τον Μάην κατάκοφκε»

Την 1η Απριλίου, γιορτάζουμε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1955 για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τους Άγγλους αποικιοκράτες.
Στην νεοελληνική λαογραφία ο Απρίλιος καλείται Λαμπριάτης και Αγιοργίτης.
Συνήθως ο Απρίλιος είναι ο μήνας του Πάσχα, αφού αυτό πάντα γιορτάζεται μεταξύ των ημερομηνιών 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου. Ένεκα αυτής της εορτής, ο Ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα με το όνομα Λαμπριάτης.
Στις 23 Απριλίου ή την επόμενη μέρα εάν αυτή  συμπέσει με το Πάσχα, η εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοκτόνο. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Στρατού Ξηράς, Άγιος της Αγγλίας, των προσκόπων και  παλαιότερα των σταυροφόρων. Τον μήνα Απρίλιο δοξολογείται ο Άγιος που σκότωσε τον Δράκοντα που φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν πολεμήσει με αυτό το τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνοντας το δράκο.

Ο Απρίλης, το τέταρτο εγγόνι του Χρόνου, από την πρώτη μέρα που ήρθε στον κόσμο είχε ένα μεγάλο ελάττωμα, έλεγε ψέματα διαρκώς. Με τα ψέματα του ανακάτωνε και αναστάτωνε τα πάντα. Έγινε τέτοιο κακό στη Φύση, που ήρθε ο γέρο Χρόνος να βάλει κάποια τάξη.
Τον Απρίλη όμως τον αγαπούσε, αλλά το σωστό ήταν να σκεφτεί κάποια τιμωρία, μικρή βέβαια, γιατί μικρός ήταν κι ο Απρίλης, και σίγουρα με τα ψέματα ήθελε μονάχα να παίξει. Σκέφτηκε λοιπόν, σκέφτηκε κι ύστερα είπε:
- Η τιμωρία του Απρίλη θα είναι να του πουλάμε εμείς ψέματα στα γενέθλιά του αντί να του δίνουμε δώρα. Από δω κι εμπρός τη μέρα που γεννήθηκε θα τη λέμε Πρωταπριλιά και θα επιτρέπω σε όλους σας να του λέτε όσα ψέματα θέλετε!..."
Είναι λοιπόν η πρώτη του Απρίλη ή Πρωταπριλιά σημαδεμένη ως μέρα με τα ψέματά της. Όταν οι αρχαίαοι Κέλτες  τον Απρίλη που άνοιγε και ημέρευε ο καιρός έβγαιναν για ψάρεμα, όσες φορές  γύριζαν με άδεια χέρια, κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια που τους ξέφευγαν γιατι ήταν ψάρια θεριά.
Με το ξημέρωμα της πρώτης μέρας του Απρίλη οι Έλληνες είχαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα ως πρώτο έθιμο και γούρι, προσπαθώντας να ξεγελάσουν κάποιον άλλο. Με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα επίσης, είχαν την εντύπωση ότι ξεγελούσαν τους δαίμονες παραπλανώντας τους να πάνε αλλού, μακριά από τις περιουσίες τους.
Στην ύπαιθρο συνηθίζεται το περιπαίξιμον το λεγόμενον «τον βούριστρον τζιαι τόν λαχτοπάτην». Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στέλνουν άλλους νεότερους που είναι άπειροι και άσκεφτοι και δεν γνωρίζουν την σημασία των λέξεων, σε κάποιον ομοχώριο τους για να τον παρακαλέσουν να τους δώσει «τον βούριστρον τζιαι τον λαχτοπάτην» ως απεσταλμένοι από άλλον για να του τον μεταφέρουν. Συνήθως οι μεγαλύτεροι εξηγούν στους άμυαλους νέους που μετέφεραν το μήνυμα, ότι οι λέξεις σημαίνουν να τους «βουρούν και να τους δέρνουν», αλλά αν και αυτοί είναι άμυαλοι, κακότροποι και μοχθηροί, τότε τους δέρνουν, τους πασπαλιάζουν και τους λαχτοπατούν.  
Ως περιπαικτικό τσιατιστό για τον μήναν Απρίλλη στην ύπαιθρο παλαιότερα που δεν ήξεραν πολλά γράμματα, αν κοπέλα νεονυμφευμένη εγεννούσεν πρόωρα και ο άντρας εξέφραζε την απορία του πως συνέβη να γεννήσει αφού ακόμη δεν παρήλθαν εννέα μήνες από του γάμου τους, αυτή παραπλανώντας τον, του λογάριαζε τους μήνες εξηγώντας του ότι,
«Απρίλης γρύλλης τέσσερις, Μάης τσιαι πρωτογιούνης έξη
Ο μήνας που σ αρμάστηκα τσι ο μήνας που με πήρες οχτώ

τσι ο μήνας που εστεφανωθήκαμεν ενιά»

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ

Τα δημοσιογραφικά ηλεκτρονικά και γραπτά έντυπα στη σημερινή τους έκδοση, τα περισσότερα έγραψαν και από ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα. Πως παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου από πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πως παραιτήθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης από υπουργός Οικονομικών, κλπ. Όμως όλων τα ψέματα ήταν φανερά και κανείς αναγνώστης δεν τα πίστεψε. Εμείς στην εφημερίδα μας πρωτοτυπήσαμε με τη δημοσίευση πως ο Πανίκος Ευριπίδου παραιτήθηκε από το ΡΙΚ, είδηση που έγινε απόλυτα πιστευτή, και που προκάλεσε πολλή αναστάτωση καθώς πολλοί ανησύχησαν πως θα έχαναν την ενημέρωση από τον εξαίρετο Παφίτη δημοσιογράφο. 

ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΕΝ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΥΖΗΓΟ ΤΟΥ

Υπόθεση παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου, χωρίς άδεια του Αρχηγού Αστυνομίας, απειλή, βιοπραγία, οπλοφορία προς διέγερση φόνου και επίθεση κατά αστυνομικού, εν ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος, εξετάζει η Αστυνομία Πάφου, εις βάρος 36χρονου από την Πάφο.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, 35χρονη κατήγγειλε ότι ενώ βρισκόταν γύρω στις 10 το βράδυ σε οικία φίλης της που βρίσκεται στην Χλώρακα μαζί με τις δύο ανήλικες κόρες της την επισκέφτηκε ο εν διαστάσει σύζυγός της ηλικίας 36χρονών από την Πάφο και αφού λογομάχησαν απείλησε να σκοτώσει τόσο την ίδια όσο και τη φίλη της.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, πριν φύγει από την οικία χειροδίκησε σε βάρος της εν διαστάσει συζύγου του.
Η 35χρονη ακολούθως μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου για να καταγγείλει την υπόθεση ενώ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην απουσία της, ο εν διαστάσει σύζυγος της επισκέφτηκε εκ νέου την οικία της φίλης της στη Χλώρακα και αφού έσπασε το τζάμι της μπαλκονόπορτας μπήκε μέσα, κρατώντας κυνηγετικό όπλο. Ωστόσο όταν διαπίστωσε ότι δεν ήταν εκεί η 35χρονη, έφυγε από το μέρος.
Στην σκηνή μετέβησαν μέλη του ΤΑΕ Πάφου και της Τροχαίας ενώ ακολούθησαν έρευνες προς αναζήτηση του 36χρονου.
Στη 1 μετά τα μεσάνυκτα μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν το όχημα του 36χρονου, στο οποίο επέβαινε ο ύποπτος που βρισκόταν μάλιστα σε κατάσταση μέθης.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη σύλληψη του ο 36χρονος έσπρωξε τον αστυφύλακα αλλά ακολούθως συνελήφθηκε.
Ακολούθησαν έρευνες στο όχημα του 36χρονου, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε.
Ο 36χρονος τέθηκε υπό κράτηση.


Πηγή: ikypros.com/