8 Αυγούστου 2023

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΜΑ

 

Η θάλασσα στο ΔΗΜΜΑ στη Χλώρακα και οι ακτές που βρέχονται έχουν αλλάξει χρώμα, έχουν πρασινίσει από τη συνεχή ρίψη λυμάτων από τις γύρω τουριστικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει πως η θάλασσα έχει μολυνθεί από τοξικές ουσίες που προκαλούν ευτροφισμό.

Όταν στη θάλασσα στα νερά βλέπετε να κυριαρχεί το πράσινο και όχι το ανοιχτό μπλε χρώμα, αποφύγετε αυτή την παραλία. Αυτό είναι αποτέλεσμα υπερτροφισμού και ρύπανσης.

Ο ευτροφισμός προκαλείται από τη ρίψη στη θάλασσα άλλων υδάτων που εμπεριέχουν λιπάσματα, απορρυπαντικά, κάλλιο και οργανικά απόβλητα,

τα οποία είναι η βασική τροφή για το φυτοπλαγκτόν και τα υδρόβια φυτά, που είναι καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου, μειώνοντας έτσι και τη βιοποικιλότητα στο νερό. Η έλλειψη οξυγόνου έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τοξικών ουσιών καθώς τα βακτήρια και τα φύκη αυξάνονται σε αριθμό τόσο, που σχηματίζουν επικάλυμμα στις υδάτινες επιφάνειες, προκαλώντας σκίαση στο νερό κάτω από την επιφάνεια. Χωρίς φως, οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί στον πυθμένα θανατώνονται, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε άλλα βακτήρια, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Καθώς ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται, η κατανάλωση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου αυξάνεται δραματικά, ενώ η παραγωγή ελαττώνεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οξυγόνο για τους μη φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, όπως, π.χ. τα ψάρια. Τα ψάρια είναι οι πρώτοι οργανισμοί που πεθαίνουν. Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας των υδροβιότοπων καθώς όμως και οι περιορισμένες δυνατότητες για αναψυχή.

Η θαλάσσια ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προκαλεί από θανάτους και ασθένειες μέχρι και αλλοιώσεις στο γωνίδιωμα και τερατογεννέσεις.

Οι πηγές ρύπανσης είναι διαφορετικές σχετικά με την αφετηρία τους, τη φύση τους, τη μορφή τους αλλά και τις επιπτώσεις τους.  Στη θάλασσα της Χλώρακας στο ΔΗΜΜΑ προκαλείται από τη ρίψη απόνερων από τουριστικά συγκροτήματα, και ένεκα της γεωγραφικής φύσης της θάλασσας αυτής,  αυτά εισχωρούν και μαζεύονται εντός του κολπίσκου που ένεκα της ακινησίας και της μη ανανέωσης των νερών, προκαλείται βιολογική ρύπανση

Οι θάλασσες σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό μια και το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής ζήτησης συγκεντρώνεται στις ακτές. Η ρύπανση των θαλασσών είναι απειλή για τους ντόπιους καθώς και για τον τουρισμό. Η περιβαλλοντική διαχείριση των προορισμών πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν ένας τουριστικός προορισμός ρυπαίνεται συστηματικά τότε η τουριστική ζήτηση για αυτόν αρχίζει να υποχωρεί και να χάνεται καθώς αυτή η ρύπανση προκαλεί ασθένειες, εκζέματα, ακόμη και θανάτους.