29 Αυγούστου 2014

Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΙΩΑΝΝΗ

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ

Οι βασιλείς και οι άρχοντες τον καιρό εκείνο συνήθιζαν να εορτάζουν σαν ημέρες χαράς και ευτυχίας την ημέρα της γεννήσεως τους, και ιδιαίτερα οι βασιλείς την ημέρα της ενθρονήσεως τους.

Και ο Ηρώδης γιόρταζε εκείνη την ημέρα με ξεχωριστή λαμπρότητα την γιορτή των γενεθλίων του. Ήταν ο χρόνος που ο ο Πρόδρομος ήταν φυλακισμένος, και ο Ηρώδης κάλεσε όπως πάντα, όλη την αριστοκρατία του καιρού του, για να εορτασει.
Κι ενώ το συμπόσιο προχωρούσε και η αμαρτία έκαιγε τις ψυχές, η Σαλώμη η κόρη της Ηρωδιάδας, βγήκε ντυμένη άσεμνα μπροστά στους καλεσμένους και άρχισε να χορεύει έναν έξαλλο δαιμονικό χορό. Οι διαφθαρμένοι χειροκροτούν με ενθουσιασμό την Σαλώμη. Οι φαύλες κι αμαρτωλές κινήσεις της τους συγκινήσε.
Και τότε ενθουσιάζεται και ο γέρος Ηρώδης. Την καλεί κοντά του και της λέγει:
— Ζήτησέ μου ότι θέλεις και θα σου δώσω, εστω και αν αυτό είναι το μισό βασίλειο μου.
Η φαύλη νέα δασκαλαμένη από την Ηρωάδα τη μητέρα της που είχε περισσό άχτι τον Ιωάννη καθώς αυτός τη κατηγορούσε για την ανήθικη ζωή της, ζήτησε επι πίνακι την καφαλή του Ιωάννη.


Πηγή: www.eikonografies.gr

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

Απεβίωσε από την επάρατο ασθένεια σε ηλικία 65 ετών ο Ανδρέας Χριστοφή από την Ορούντα και νυμφευμένος εις Χλώρακαν.
Ο εκλιπών ήταν ανώτερος τεχνικός επιθεωρητής στο τμήμα Αναδασμού Πάφου και έχαιρε άκρας εκτιμήσεως από τους συναδέλφους του, αλλά και από όσους τον γνώριζαν.

Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο η ώρα 15:00 στην εκκλησία Αγίου Νεκταρίου, και θα ταφεί στο νέο κοιμητήριο Χλώρακας.