11 Μαΐου 2015

Αδελφοποίηση Χλώρακας με το Δήμο Σαλαμίνας

Στην αδελφοποίηση προχωρεί η κοινοτική Αρχή Χλώρακας με το Δήμο Σαλαμίνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλο Παπακώστα.
Ο κ. Παπακώστας, που πρόσφατα επισκέφτηκε το Δημαρχείο της Σαλαμίνας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε συνάντηση τόσο με τον Δήμαρχο Σαλαμίνας όσο και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μετά την απόφαση που έλαβε το κοινοτικό συμβούλιο, είπε ο κ. Παπακώστας, η τελετή αδερφοποίησης θα γίνει στην Κύπρο στο τριήμερο πανηγύρι που διοργανώνεται στις 6, 7, και 8 του Σεπτέμβρη στην κοινότητά του, ενώ η τελετή αδερφοποίησης με την Σαλαμίνα θα γίνει το τριήμερο 26, 27 και 28 Οκτωβρίου στη Σαλαμίνα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση της Σαλαμίνας με τη Χλώρακα, ο κ. Παπακώστας είπε πως οι σχέσεις της Χλώρακας και της Σαλαμίνας ξεκίνησαν με τον καπετάνιο του πλοιαρίου που ήρθε στην Κύπρο, μεταφέροντας οπλισμό. Ο καπετάνιος είχε συλληφθεί και κλείστηκε στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας μαζί με άλλους Χλωρακιώτες αγωνιστές που είχαν συμμετοχή σ’ αυτά τα γεγονότα.
Στόχος μας, συνέχισε, “είναι η σύσφιξη των σχέσεων με το Δήμο Σαλαμίνας στα πολιτιστικά και σε άλλα διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος”.


Πηγη: Kypros.com

ΝΙΚΟΥ ΠΕΝΤΑΡΑ, «ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ»

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Πενταρά «Σε φόντο φθινοπωρινό». Η παρουσίαση έγινε στις 29 απριλίου σττο πολιτιστικό κέντρο Στροβόλου υπο την υψηλη αιγίδα του δημάρχου και των μελών του Δήμου.
 
Η φιλόλογος συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή που παρουσίασε το νέο έργο, αναφέρει γι αυτό σχετικά:

«Σαφώς πιο έντεχνα νοηματισμένη και κατασταλαγμένη, φιλοσοφημένη και αναστοχαστική η πρόσφατη συλλογή του Νίκου Πενταρά, που τιτλοφορείται με συμβολική πολυσημία «ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ» και σε αρμονική αντίστιξη αλληγορικών μεταβολισμών με το περιεχόμενο των ποιημάτων της. Σ’ αυτό το σκηνογραφικό βάθος, εντούτοις, της νέας ποιητικής του προοπτικής ουδόλως φαίνεται να φθίνουν οι οπώρες της ώριμης συγκομιδής του. Απεναντίας, δρέπονται εύχυμες και ηδύγευστες σε μικρότερα ή μεγαλύτερα κάνιστρα ευκαρπίας, ήτοι σε ολιγόστιχα ώς επί το πλείστον ή και μακρότερα εύληπτα ποιήματα πολυθεματικής βιοποικιλότητας, αφήνοντας, ωστόσο, μιαν αίσθηση μνησιπήμονος πόνου και την αναπόληση ήρεμων αναμνησιακών αποδράσεων. Εικόνες και σχήματα χρωμάτων και αποχρώσεων, λυρικοί συνειρμοί και αποκαλυπτικά συμφραζόμενα, έμψυχες παρουσίες υπαρκτών και μυθικών πλασμάτων ή ζωντανές απουσίες προσφιλών μορφών είναι που ανακαλούν το Φθινόπωρο στην ανακύκληση των εποχών ή επικαλούνται μετωνυμικά το ηλικιακό μεταίχμιο της μετάβασης του ποιητή από την άνοιξη και το καλοκαίρι της νεότητας στον χειμώνα όχι, ασφαλώς, του γήρατος, αλλά του ανανεωμένου «ταξιδιού» του: «κι όμως / επιμένω να ταξιδεύω / κι εξακολουθώ να λέω / τον κάβο κάβο / και τον φάρο φάρο», όπως συμπερασματικά τονίζει στους ακροτελεύτιους στίχους του ταυτώνυμου ποιήματός του».
                                                                                                          
Ο Νίκος Πενταράς γεννήθηκε στη Χλώρακα της επαρχίας Πάφου το 1949. Υπηρέτησε τη Δημοτική Εκπαίδευση από τη θέση του απλού δασκάλου μέχρι τη θέση του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης. Λογοτεχνικά του έργα, τόσο πεζά, όσο και ποιητικά, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, έχουν ανθολογηθεί σε ανθολογίες και σχολικά ανθολόγια και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.

Εκτός από την ποιητική συλλογή «Σε φόντο φθινοπωρινό», έχει εκδώσει και τα πιο κάτω βιβλία:

"Ώρες Πολέμου" (ποίηση, 1975)

"Μηνύματα" (ποίηση, 1981)

"Περιστέρι μου ξεκίνα" (ποίηση για παιδιά, 1987)

"Η τρίτη απόφαση" (ποίηση, 1988)

"Επάνοδος" (ποίηση, 1992)

"Φως εκ φωτός" (ποίηση, 1994)

"Ποιήματα" (ποίηση, 1995)

"Σε κάθε μπαλκόνι και ένα χελιδόνι" (μυθιστόρημα, που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, (2007)

"Στη μοναξιά του φεγγαριού" (ποίηση, 2009)