7 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΡΑΚΟΥ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ

Τη Κυριακή Δράκου τη γνωρίσαμε στη παρουσίαση μέρους του έργου της σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν της στην πλατεία της Χλώρακας στις 9 του Ιουλίου από τον πολιτιστικό σύλλογο ΠΠΟΧ, όπου διαπιστώσαμε πως πρόκειται για μια ευαίσθητη εξαιρετική λογοτέχνιδα - ποιήτρια που μας άφησε πλούσια συναισθήματα. Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα και ότι καλύτερο έχουμε στην Κύπρο και στον Ελληνικό χώρο. Η ροή του λόγου της και της γραφής της ήταν σαν ένα ρυάκι που ξεπλένει την άρνηση του κόσμου και φτάνει στη θάλασσα της αγάπης και της ειρήνης.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι η φήμη της ξεπερνώντας τα στενά όρια της Κύπρου και φτάνοντας στην Ελλάδα αλλά και στην Ελληνική διασπορά, ένεκα τούτου πρόσφατα έλαχε μεγάλης τιμής στη Ζάκυνθο.

Μεγάλη τιμή λοιπόν για την Πάφο και για την Κύπρο η απονομή βραβείων στον Λόφο του Στράνη (εκεί που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Εθνικό μας ύμνο) στην συγγραφέα, ποιήτρια συμπολίτισσα μας Κυριακή Δράκου. Η πολυβραβευμένη λογοτέχνης μας έκανε περήφανους ακόμη μια φορά. Γνωρίζουμε πως η δράση της και η έντονη ικανότητα στη γραφή της θα την ανεβάσουν πολύ ψηλά και θα αφήσει μια παρακαταθήκη βιβλίων για τις πανανθρώπινες αξίες ζωής, με έμφαση στην ελευθερία και την ειρήνη. Απάγγειλε ένα από τα βραβευμένα ποιήματα της στη μεγάλη γιορτή της Ζακυνθινής Εστίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Η χροιά της φωνής της και τα λόγια του ποιήματος δημιούργησε έντονα συναισθήματα πατριωτισμού και μηνύματα εσωτερικής ειρήνης για όσους την άκουσαν και για όσους μπορούν να ακούσουν τα βαθιά νοήματα από την ψυχή της. Νιώθουμε περήφανοι που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σαν την Κυριακή Δράκου, να δουλεύουν δίνοντας όλο τους το είναι για να ανοίξουν οι πόρτες της ανθρωπιάς και να κυλήσει το χαμόγελο της αδερφοσύνης, να ακουστεί η ελευθερία από τα δάκρυα και η τόλμη από τις δράσεις για να φτάσουμε το καράβι με τα λευκά πανιά, το καράβι της Μπουμπουλίνας που δεν παραδίδει πατρίδα και ιδανικά. Μια Μπουμπουλίνα λοιπόν είναι η Κυριακή Δράκου, ας την ακολουθήσουμε για την εσωτερική ειρήνη και ελευθερία που όλοι ποθούμε. Με μεγάλη συγκίνηση ήρθε πίσω στην πόλη μας για να μας μεταφέρει τα συναισθήματα της και την μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλους που συμβάλαν για αυτή την εκδήλωση. Δήλωσε ευχαριστημένη για την τιμή που της κάνανε και πως δυνάμωσε η θέληση της για να συνεχίσει το λογοτεχνικό ανθρωπιστικό της έργο….

 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Έργα ανέγερσης τοίχου αντιστήριξης έχουν ξεκινήσει στο παλιό κοιμητήριο και συγκεκριμένα στην Ανατολική πλευρά ξεχερσώνουν το τεμάχιο πρασίνου για να φτιάξουν τοίχο αντιστήριξης και μέρος του οστεοφυλακίου που είναι προγραμματισμένο να κτιστεί αργότερα καθώς το νέο κοιμητήριο είναι σχεδόν υπέρπληρες. Στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του δεν έχουν μείνει πολλές θέσεις ταφής, γι’ αυτό το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει σχεδιάσει οστεοφυλάκιο που θα χρησιμεύσει στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν θα κτιστούν 45 θύρες φύλαξης οστών που θα δοθούν σε όποιους συγγενείς τεθνεώντων επιθυμούν για να τις χρησιμοποιήσουν.