11 Μαρτίου 2013

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η εφαρμογή των διεθνών οικονομικών κανόνων αποτελεί μέσο επιβολής της κυριαρχίας των παγκόσμιων εξουσιαστών στα κράτη και στους λαούς του κόσμου. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν προέκυψε τυχαία, παρά όλα δημιουργήθηκαν τεχνηέντως. Πίσω από αυτήν κρύβονται τεράστια συμφέροντα και σκοπιμότητες, που αποκαλύπτονται συνήθως μέσω των εξελίξεων πολλά χρόνια μετά την εμφάνιση της κρίσης.
Οι κεφαλαιοκράτες και οι τραπεζίτες του κόσμου εκμεταλλευόμενοι τα σφάλματα, την ανικανότητα και τη διαφθορά των πολιτικών, ή και υποβοηθώντας τους με χρηματισμό και εκβιασμό, καταφέρνουν να οδηγούν τις φτωχές χώρες στον υπέρμετρο δανεισμό και στην απόλυτη εξάρτηση τους από αυτούς.
Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησαν ένα παιχνίδι εδώ και δεκαετίες εναντίον της Ελλάδας οδηγώντας την στο ξεπούλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων και Οργανισμών, στην διάθεση τεράστιων αμυντικών δαπανών, στον ανεξέλεγκτο δανεισμό δημιουργώντας ένα  τεράστιο εξωτερικό χρέος που δεν μπορούσε να αποπληρωθεί, στην αδιαφάνεια και τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, στη φοροδιαφυγή, στην ατιμωρησία, στη διαφθορά και στη σήψη των πολιτειακών θεσμών
Όλοι αυτοί οι ξένοι χρηματιστές βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος και βοήθεια από τους λίγους ξεπουλημένους Έλληνες πολιτικούς, κατάντησαν τη χώρα της Ελλάδας σε ένα φτωχό επαίτη και τον υπερήφανο λαό της σε ένα δύσμοιρο καημένο πληθυσμό.
Τα όσα κύρια σφάλματα οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή οικονομική κρίση και ύφεση, είναι κατά τη γνώμη μου ο εξωτερικός και εσωτερικός δανεισμός, η ένταξη της στην ΕΕ και στον ΟΝΕ, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, η υπεράριθμη δημόσια υπηρεσία, αλλά κυριότερα η διαφθορά των πολιτικών και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων.

1. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ
Μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και έως σήμερα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εκτός της χουντικής διακυβέρνησης του Γ. Παπαδοπούλου, στήριξαν τη χρηματοδότηση της διακυβέρνησης τους στον εξωτερικό δανεισμό. Βρίσκοντας εύκολο τρόπο δανεισμού χωρίς να σκέφτονται ότι υποδουλώνουν τη χώρα στους δανειστές, παραμέλησαν την ανάπτυξη εισοδημάτων από τα εγχώρια προϊόντα. Αυτό είχε αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής εις βάρος της μεσαίας τάξης, αλλά και του ίδιου του κράτους. Έτσι με τον καιρό το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε σε σημείο που το κράτος να μην μπορεί να πληρώσει τις δόσεις, και οι δανειστές να σταματήσουν να δίνουν άλλα δάνεια, ή να ζητούν τεράστια επιτόκια.

2.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΝΟΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
 Ένας άλλος τρόπος δανεισμού στον οποίο κατέφευγε το Ελληνικό κράτος, ήταν ο εσωτερικός δανεισμός. Ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος, διότι η κάθε κυβέρνηση με τα κομματικά της πλοκάμια απλωμένα σε όλους τους κυβερνητικούς οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις, έπαιρνε τις καταθέσεις των εργαζομένων καθώς και τα κέρδη ως δάνειο, αλλά χωρίς να τα επιστρέφει δυστηχώς. Με τον καιρό άδειασαν όλα τα ταμεία σε σημείο να μην πληρώνονται οι συντάξεις και να μην υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όταν αυτοί οι πόροι εξαντλήθηκαν αφού όμως άδειασαν όλα τα ταμεία κοινωνικής μέριμνας, περιηλθαν σε δυσχερέστερη θέση με τα έξοδα του κράτους να υπερβαίνουν τα έσοδα του κατά πολύ, με κίνδυνο τη στάση πληρωμών, δηλαδή τη πτώχευση του ως κράτος.

3. Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΥΠΟΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η είσοδος της χώρας στην Ε.Ε και στην Ο.Ν.Ε. θα έπρεπε λογικά να βοηθήσει στη μείωση του χρέους. Η παγκόσμια οικονομική κρίση όμως που ξεκίνησε το 2007, έδειξε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και να εξασφαλίσει τα κράτη μέλη της από τις αρνητικές και επικίνδυνες συνέπειές της.
Επιβάλλοντας μνημόνια και υπαγορεύοντας την ελληνική οικονομική πολιτική και εγκρίνοντας αυτοί πρώτοι τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ελέγχοντας την εφαρμογή των διαφόρων μέτρων που αυτοί επέβαλαν, με αυτούς τους τρόπους εξασκούν κατά μεγάλο μέρος την Εθνική κυριαρχία της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές ανάγκασαν τη κυβέρνηση σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, στην επιβολή δυσβάσταχτων και άδικων φόρων, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας, το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και γενικά τη πτώχευση σχεδόν ολόκληρου του Ελληνικού λαού που υφίσταται όλες τις οδυνηρές επιπτώσεις της κρίσης.
Χάνοντας την Εθνική κυριαρχία της, ως χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει ακραία  μέτρα που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν π.χ. είχε δικό της ανεξάρτητο νόμισμα, θα μπορούσε να προβεί στην υποτίμηση του που θα είχε αποτέλεσμα την άντληση τεράστιων εσόδων από τον τουρισμό αφού η Ελλάδα είναι από τους καλυτέρους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και τοιουτοτρόπως θα γινόταν πολύ ανταγωνιστική παρά άλλες φτηνότερες χώρες. Θα μπορούσε ακόμα να κυρήξη την πτώχευση της και να ξεκινήσει από την αρχή, κάτι που τώρα δεν μπορεί πλέον να κάνει, ένεκα των δανειστικών μνημονίων που υπέγραψε χάνοντας έτσι μεγάλο μέρος της Εθνικής της κυριαρχίας..

4. ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Κατά τη γνώμη μου μια βασική αιτία που συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν οι ολυμπιακοί αγώνες το 2004 που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, και ήταν ένα σκέτο φαγοπότι και μια ντροπή κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
Ξοδεύτηκαν απίστευτα ποσά χρημάτων, παντού  πεταμένα λεφτά σε ολυμπιακά έργα που παρέμειναν αχρησιμοποίητα έως και σήμερα να σαπίζουν στο έλεος του χρόνου. Το κόστος της διοργάνωσης υπερέβη αχρείαστα τα εσκεμμένα με τις μίζες να παίρνουν και να φέρνουν, και το χειρότερο χάρην των μιζών και των προμηθειών καθώς και την ανάθεση των έργων σε ημετέρους, να κατασκευάζονται αχρείαστα έργα και κτίρια, και να σπαταλώνται δισεκατομμύρια χρημάτων. Ενώ υπολογιζόταν ότι η διοργάνωση θα στοίχιζε περίπου τρία δισεκατομμύρια τα οποία ακολούθως θα εισπράττονταν από τα κέρδη που θα απέρρεαν ως εκ της διοργάνωσης των αγώνων, εντούτοις τα έσοδα ήταν λιγότερα από την πρόβλεψη των εξόδων, και τα έξοδα της διοργάνωσης ανέβηκαν στο αστρονομικό ποσό μεταξύ 20 έως 30 δισεκατομμυρίων καθ υπολογισμό ειδικών οικονομολόγων. Ήταν τόσο μεγάλη η προχειρότητα και τόσο μεγάλη η κατασπατάληση των χρημάτων του χειμαζόμενου Ελληνικού λαού, που οι υπεύθυνοι δεν έδωσαν σε κανέναν λογαριασμό που, πως και πόσα ξοδεύτηκαν.

5. ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΥ ΑΕΠ.
Στην Κυπρο μετά το θάνατο του Μακαρίου ανέλαβε την προεδρία ο Σπύρος Κυπριανού που θέλοντας να διεκδικήσει και την επόμενη προεδρία, έφτιαξε εκ του μηδενός δικό του κόμμα. Για να το ενισχύσει και να αποχτήσει πολλά μέλη και ψήφους, ξεκίνησε ένα όργιο προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία ανάγοντας το ρουσφέτι σε επιστήμη και υποθάλποντας έτσι την αναξιοκρατία. Ήταν τόσο μεγάλη η απήχηση αυτού του τρόπου, που στις επόμενες εκλογές το κόμμα αυτό ανέβηκε σε ποσοστό σχεδόν 28%. Αυτή την επιτυχία ζήλεψε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου που εφαρμόζοντας το ίδιο σύστημα κατάφερε το κόμμα του να κυβερνήσει για πολλές επόμενες θητείες. Όμως αυτό το σύστημα το ακολούθησαν και τα επόμενα κόμματα που ανελάμβαναν την εξουσία, έτσι που στο τέλος οι υπάλληλοι του δημοσίου έγιναν υπεράριθμοι σε βαθμό που απορροφούσαν μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ σε σημείο που δεν περίσσευαν χρήματα για αναπτυξιακά έργα.
Με μια δημόσια υπηρεσία γάγγραινα λοιπόν που δεν απέδιδε έργο, και με πολλά από τα μέλη της υψηλόμισθα και διεφθαρμένα, με πολιτικούς που κύρια έγνοια είχαν το ρουσφέτι και το προσωπικό τους συμφέρον, ήταν φυσικό να οδηγηθεί η χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στην αναγκαστική ένταξη της στην Ευρωπαϊκή στήριξη με τα όσα επακόλουθα έπονται από τα μνημόνια της Τρόικας. 

Υ.Γ. ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΟΖΩΝΗΣ
Επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, αν καταρρεύσει ίσως παρασύρει και άλλες χώρες μαζί της και ίσως μ αυτό τον τρόπο ανατραπούν οι παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες. Γι αυτό θεωρώ απίθανο η Ευρωπαϊκή Ένωση να το επιτρέψει. Γνώμη μου είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα την βοηθήσουν να ανακάμψει, αυτό όμως θα διαρκέσει πάρα πολύ, και σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα οι Έλληνες πολίτες θα πτωχεύσουν περισσότερο με αποτέλεσμα ίσως σιγά σιγά οι Έλληνες να στραφούν στα πατροπαράδοτα επαγγέλματα τους ως γεωργοί, ως κτηνοτρόφοι και ως θαλασσινοί, έτσι που με τον καιρό να ορθοποδήσουν και παλιν βοηθώντας ταυτόχρονα τη χώρα τους να έχει έσοδα από την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη της παραγωγής των δικών της προϊόντων.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ