3 Απριλίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΠΓΡΑΦΟΣ. ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ»
Γρ. Διγενή 15-Χλώρακα-Πάφος
TK.8220

Χλώρακα, 4/4/2015
Προς έντιμο υπουργό Εσωτερικών,
Κον Σωκράτη Χάσικο

ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ:
Παράπονα με αρ. Α/Π 11 53/2014 και Α/Π 2486/2014, για παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου να λάβει μέτρα αναφορικά με παράνομες επεμβάσεις στη ζώνη προστασίας της παραλίας κατά την ανέγερση ξενοδοχείου κοντά στην παραλία «Ροδαφινιών» στη Χλώρακα και για την κατάργηση των προσβάσεων προς την παραλία «Πηλός» στη Χλώρακα.

Κύριε  Υπουργέ των Εσωτερικών,
εκ μέρους των κατοίκων της κοινότητας της Χλώρακας, αποτείνομαι κοντά σας για να με ενημερώσετε και εν συνεχεία και εγώ να πληροφορήσω  τους συμπολίτες μου, σε σχέση με καταπέλτη απόφαση της Επιτρόπου διοικήσεως για παράνομη επέμβαση επί των παραλιών της Χλώρακας από μεγαλοξενοδόχους οι οποίοι εκτός άλλων συγκαταλέγονται στους 20 που παράνομα δανείστηκαν πεντέμισι δις  από Κυπριακές τράπεζες συντελώντας τοιουτοτρόπως στην πτώχευση της Κυπριακής οικονομίας.
Η Επίτροπος αναφέρει πως κοινοποίησε την επιστολή της στο υπουργείο σας για να λάβετε τα δέοντα μέτρα και να αποκαταστήσετε την τάξη.
Αποτείνομαι κοντά σας και όχι στον οικείο Έπαρχο, καθώς η επίτροπος του επιρρίπτει ευθύνες για ανοχή και δικαιολόγηση των παρανομιών.
Για τους κατοίκους της Χλώρακας οι παρανομίες αυτές είναι πρώτιστης σημασίας και δεν μπορούν άλλο να τις ανεχτούν. Καθώς λοιπόν, η Επίτροπος δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες, αποτεινόμαστε σε εσάς, και πιστεύοντας στον αγώνα σας που ήδη ξεκινήσατε για να πατάξετε την παρανομία στον τόπο σε ότι αφορά το υπουργείο σας, ευελπιστούμε το ίδιο σύντομα να πράξετε και για αυτή την υπόθεση.

Ευελπιστώντας στην ανταπόκριση σας,
Διατελώ μετά τιμής
Κυριάκος Ταπακούδης - tel. 99435899

Ο ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Την ιστορία του μου αφηγήθη ένας Κύπριος. Την μεταφέρω σχεδόν αυτούσια.

Ο καπετάνιος από την Σαλαμίνα Ευάγγελος Λουκάς, γνωστός στους Κυπρίους ως “Κουταλιανός” με το καΐκι “Αγιος Γεώργος” ήταν ο πρώτος που μετέφερε, παράνομα, πολεμικό υλικό και οπλισμό στην Κύπρο, στα χρόνια του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου (1955) για την έναρξη του Κυπριακού αγώνα.
Στο δεύτερο ταξίδι του συνελήφθη από τους άγγλους και κατεδικάσθη από το Αγγλικό Στρατοδικείο στην ήπια ποινή των 4 ετών, γιατί κατά την ακροαματική διαδικασία διεπιστώθη ότι κατά την διάρκεια της κατοχής, μετέφερε “παράνομα” και τότε δεκάδες άγγλους από την κατεχόμενη Ελλάδα στην Τουρκία.

Τότε ήμασταν σύμμαχοι, τώρα εχθροί, είπε ο καπετάνιος της Σαλαμίνας. Εξέτισε σχεδόν εν τω συνόλω την ποινή του και οι Κύπριοι προθυμοποιήθηκαν να τον αποζημιώσουν. Ηρνήθη. Ναι ηρνήθη. Είπε μόνον έπραξα το καθήκον μου.

Στα γεγονότα του 1974, εκχωρεί την σύνταξή του στους Κυπρίους πρόσφυγες. Πέθανε το 1983. Οι Κύπριοι προτίθενται ν’ αναγείρουν την προτομή του στην Σαλαμίνα. Σ’ αυτούς τους άσωτους καιρούς που ζούμε, ο καπετάνιος της Σαλαμίνας μου ανέβασε το ηθικό, έστω και για λίγο ξέχασα την κρίση, το άθλιο πολιτικό σκηνικό των προεκλογικών ημερών ακόμα και τις βιοτικές ανάγκες και ψιθύρισα, στη μνήμη του, τους στίχους οτυ μεγάλου Αλεξανδρινού, ο οποίος ασφαλώς θα τους έγραφε και γιατον “Κουταλιανό “της Σαλαμίνας.

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης


Πηγή : Ο “Κουταλιανός” της Σαλαμίνας | Η ΡΟΔΙΑΚΗ