22 Μαΐου 2019

ΤΑ ΜΜΕ ΩΣ 3η ΕΞΟΥΣΙΑ


Με τον όρο κοινή γνώμη αναφερόμαστε στην κρίση και την θέση που έχει και παίρνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πάνω σε διάφορα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και τους απασχολούν.  Όμως και αυτοί με τη σειρά τους  είναι επιρρεπείς στα ωραία λόγια και στην προπαγάνδα. Έτσι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας τις δημοσκοπήσεις και μετρώντας  την κοινή γνώμη, αντιλαμβάνονται εύκολα τις επιθυμίες του απλού πολίτη, και δια της προπαγάνδας επιχειρούν να διαμορφώσουν αυτή την κοινή γνώμη. Συνήθως τα καταφέρνουν και τοιουτοτρόπως εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές εφ όσον πρώτα τις έχουν εμπεδώσει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Βλέπουμε λοιπόν, οι πολιτικές να διαμορφώνονται με βάση την κοινή γνώμη και οι πολιτικοί καθώς και τα ΜΜΕ βασιζόμενοι σχεδόν πλήρως σε αυτήν, ανάλογα διαμορφώνουν τις δικές τους συμπεριφορές.
Το γεγονός όμως, είναι ένα. Η κοινή γνώμη επηρεάζεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες των ΜΜΕ. Παλαιότερα ένεκα επικοινωνίας οι ρήτορες λαοπλάνοι ήταν δυσκολότερο να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Σήμερα όμως με τα συστημικά ΜΜΕ που είναι σε όλα τα σπίτια και βομβαρδίζουν τους πολίτες δια της προπαγάνδας, καταφέρνουν στις εκλογικές αναμετρήσεις να επιβάλλουν όσους αυτοί επιλέγουν.
Και ενώ παρακολουθούμε ένα κανάλι της τηλεόρασης ή ένα τραστ εφημερίδων να έχουν τεράστιες ζημιές, εντούτοις κανένα δεν κλείνει και παρακολουθούμε τους ιδιοκτήτες και τους ανθρώπους γύρω τους να διορίζονται σε θέσεις κλειδιά και να έχουν πρόσβαση στην εξουσία αλλά και στις πηγές που παράγουν πλούτο.
Με λίγα λόγια τα ΜΜΕ έχουν τεράστια δύναμη, περισσότερη από αυτήν που της καταλογίζουν και την ονομάζουν ως 3η  εξουσία. Όποιος πολιτικός επιχειρεί να τα εναντιωθεί ή να τα παραβλέψει, εξαφανίζεται από το προσκήνιο, και όσο καλός να είναι, ξεχνιέται στη λήθη του χρόνου.
Είναι γι αυτό λοιπόν που παρακολουθούμε καλανάρχες και δημοσιογράφους να προοδεύουν και να ανελίσσονται περισσότερον από άλλους, καθώς γι αυτούς οι πόρτες στα κέντρα εξουσίας είναι ανοιχτές ένεκα του φόβου των Ιουδαίων.
Είναι ακριβώς γι αυτούς τους λόγους που στις ερχόμενες Ευρωεκλογές κατά 70% είναι προκαθορισμένοι οποίοι θα εκλεγούν. Είναι ακριβώς αυτοί, τους οποίους προωθούν τα ΜΜΕ.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ποιητές

Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, 30 Μαΐου 2019
ΝΕΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι,
ΕΠΑΝΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Οι Κύπριοι ποιητές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, απεχθάνονται το status quo και τα επακόλουθα της τουρκικής Εισβολής. Αυτής της εκδήλωσης προηγήθηκε μια άλλη στη Λευκωσία στις 21 Μαρτίου, Διεθνή Μέρα Ποίησης.  Σύνθημα «Οι ποιητές επανενώνουν τη Λευκωσία». 40 ποιητές Ε/κ και Τ/κ πορεύτηκαν ποιητικά στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος, διαδηλώνοντας τη θέση τους για μια λεύτερη, επανενωμένη Λευκωσία. Στην Αθήνα σκοπός μας είναι να μιλήσουμε με τις ποιητικές φωνές νέων ανθρώπων για τα δεινά της Κύπρου, την ανάγκη τερματισμού της κατοχής,  για την επανένωση της πατρίδας.
 Οι στίχοι μιλούν:
Είναι που η πιο μεγάλη προδοσία και η εισβολή… θεωρήθηκαν τιμή… Halil Karapasaoglu
Είναι που η θεά μας απαρνήθηκε, μέχρι να κάνουμε ειρήνη… Μαρία Σιακαλλή
Είναι η Αμμόχωστος που της αφαίρεσαν τις ωοθήκες με στρατιωτική επιχείρηση… Jenan Selçuk
Είναι οι προδότες που γίνονταν αγάλματα στις πλατείες…  Ιάσωνας Σταυράκης
Είναι το θνησιγενές που μοιράζει στα δύο με μια τομή από σουγιά… Nafia Akteniz
Είναι και στην άλλη πλευρά ξεσπιτωμένοι… Ανδρέας Τιμοθέου
Είναι ο ποταμός  Πεδιαίος που δέχτηκε χτύπημα στην κοιλιά… Tamer Öncül 
Είναι ο Πενταδάχτυλος που σκέπασε με χιόνι την τουρκική σημαία… Χρ. Χατζήπαπας

ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ για τη ΧΛΩΡΑΚΑ

ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ για τη ΧΛΩΡΑΚΑ

ΠΡΟΒΟΛΗ-ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.5.19 στις 8:15 μ.μ. στο Αμφιθέατρο "Βρύση" στη Χλώρακα. Είσοδος ελεύθερη.
Μια παραγωγή του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας. Σενάριο-σκηνοθεσία Πασχάλης Παπαπέτρου, Δ/ντής φωτογρ. Νίκος Αβρααμίδης, Μουσική επένδυση Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Αφήγηση Κώστα Χαραλαμπίδης.