24 Νοεμβρίου 2014

ΣΑΒΒΑΣ ΒΕΡΓΑΣ ΚΑΙ ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΑ

Ορισμός του Όχλου: Μόνος του μπορεί κάποιος να είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, στον όχλο όμως γίνεται ενστικτωδώς βάρβαρος. Από τη στιγμή που συνενώνεται ορισμένος αριθμός ζωντανών όντων, είτε πρόκειται για κοπάδι ζώων ή για όχλο ανθρώπων, τοποθετούνται από ένστικτο υπό την εξουσία ενός αρχηγού δηλαδή ενός δημαγωγού. Οι δημαγωγοί προέρχονται κυρίως από νευρωτικούς και ανισόρροπους που αγγίζουν τα όρια της παραφροσύνης. Συχνά είναι ικανοί ρήτορες που επιδιώκουν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα και ζητούν να πείσουν τον όχλο, κολακεύοντας τα ταπεινά του ένστικτα.

Παρακολουθώ στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα στις τηλεοράσεις και στο facebook να κατηγορείται με μανία και επί μακρόν ο δήμαρχος της Πάφου Σάββας Βέργας με απαράδεκτες φράσεις και ύβρεις σε βαθμό ως οι κατήγοροι να έχουν κυριευτεί από αμόκ. Παρακολουθώ επίσης τον κόσμο να έχει μετατραπεί σε όχλο και χυδαία να βρίζει και να κατηγορεί τον δήμαρχο χωρίς αναστολές.
Βλέπω το περισσό θράσος ορισμένων πολιτικών και πολιτών που με την συμπεριφορά τους καταρρακώνουν θεσμούς και αρχές και κατηγορούν κάποιον χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να προέρχονται από τη δικαιοσύνη. Βλέποντας τα πολιτικά κόμματα που θα έπρεπε με πάθος να προασπίζονται τη δικαιοσύνη, να καλούν τον Σάββα Βέργα να παραιτηθεί πριν δικαστεί, μου προκαλούνται ερωτήματα απλά. Γιατί τον πιέζουν να παραδεχτεί ενοχή με την παραίτηση του; Μήπως τον φοβούνται και δεν τον θέλουν στο πολιτικό προσκήνιο; Γιατί δεν τον κρίνουν με πολιτικούς όρους, παρά μόνο χωρίς αποδείξεις επιμένουν στην ενοχή του; Μήπως γιατί σαν δήμαρχος ξέρει ποιοι έχουν παρανομήσει και προσπαθούν να του εκθέσουν κατηγορίες πρώτοι αυτοί οι οποίες όμως δεν ευσταθούν;
Είναι τρανή απόδειξη πως τίποτα δεν ευσταθεί, εφόσον μετά τον μεγάλο σάλο εναντίον του που ενορχηστρωμένα δημιούργησαν, μετά που η αστυνομία τον συνέλαβε, μετα την άρση του απορρήτου από τις τράπεζες, τίποτα δεν ανακάλυψαν, και για να μην γελοιοποιηθούν, άκουσον, άκουσον, τον παραπέμπουν για συνεργεία στα απειλητικά μηνύματα που κάποιος άλλος έκανε και γνωρίζουμε ποιος, ή ποια.
Πιστεύω ότι πρώτα απ όλα έπρεπε να κατηγορηθούν και να δικαστούν όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις παρασύροντας τον κόσμο που ως πρόβατα μετατρέπεται σε όχλο και άγρια θηρία που θέλουν κάποιο, το όποιο θύμα, να το κατασπαράξουν για να βγάλουν από μέσα τους τα άγρια ένστικτα τους.
Έχουν συμβεί πολλά κακά, και πρέπει οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Όμως ο λαός – όχλος πρέπει να μάθει να σέβεται κατ αρχάς τους θεσμούς της δικαιοσύνης, πρέπει ύστερα να μην παρασύρεται από τον κάθε δημαγωγό που χωρίς ατομικό ή πολιτικό κόστος και εκ του ασφαλούς κατηγορεί για να φαίνετε ο ίδιος δίκαιος και σωστός, πρέπει κυρίως να μην παρασύρονται οι πολίτες ο ένας από τον άλλο και δια μέσου των καφενείων και των πλατειών να δημιουργούν ομάδες όχλου και οι ίδιοι να συμπεριφέρονται ως τέτοιοι.

Ορισμένοι πολιτικοί θέλοντας να απαξιώσουν κάποιον για αλλότριους δικούς τους σκοπούς, χρησιμοποιούν κάποιους που εν συνηδήσει παίζουν το παιχνίδι τους, και άλλους που ασυνείδητα και παρασυρμένοι πράττουν το ίδιο. Το χειρότερο παιχνίδι κατά την άποψη μου παίζεται από τα ΜΜΕ για συμφεροντολογικούς λόγους, αφού είναι καλά εμπεδωμένο στο λαό πως όλα είναι εξαγορασμένα από το κεφάλαιο και από τους πολιτικούς.
Η γνώμη μου είναι ότι επιχειρείται σε μέγιστο βαθμό μια οργανωμένη εκστρατεία για να εξοντώσουν έναν ανεπιθύμητο πολιτικό αντίπαλο.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι σήμερα είναι η σειρά του δημάρχου που αν ανεχτούμε και επιτρέψουμε την καταδίκη του και την τιμωρία του πριν πρωτα η δικαιοσυνη αποφασίσει , την επόμενη φορά θα είναι κάποιος άλλος, και αλλοίμονο αν ο λαός συνηθίσει να καταδικάζει κάποιον χωρίς αποδεικτικά στοιχεία . Αν αυτό συμβεί, θα καταλυθεί η δημοκρατία του λαού, και θα κυριαρχήσει η τρομοκρατία του όχλου.

Με αυτό μου το άρθρο καλώ τους πολίτες να σταματήσουν να παρασύρονται και η κριτική τους να βασίζεται στη λογική, και η κριτική τους να γίνεται με κοσμικό λόγο.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒΒΑ ΒΕΡΓΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΦΟΥ

24 Νοεμβρίου 2014
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσα στις 23 Οκτωβρίου 2014, είχα ενημερώσει για την απόφαση μου όπως αναστείλω τη συμμετοχή μου από τη λειτουργική και διοικητική διαδικασία του Δήμου Πάφου , συμβάλλοντας και βοηθώντας έτσι στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου, με στόχο πάντοτε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων .
Η απόφαση αυτή, λήφθηκε αυτόβουλα και με κριτήριο τη συνδρομή μου στην εξομάλυνση του τεταμένου κλίματος ,που μετά λύπης μου διαπιστώνω πως εντέχνως κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν να συντηρούν ακόμη και σήμερα.
Από την πρώτη μέρα που οι δημότες της πόλης μου με τίμησαν, εκλέγοντας με στην θέση του Δημάρχου της Πάφου, ένα στόχο είχα, τη συνεισφορά μου στην ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης μας. Στόχος μου ήταν η διασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών που θα καθιστούσαν το δήμο μας πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν αφήνουν κανένα ευχαριστημένο, πόσο δε μάλλον το άτομο μου που βρίσκεται στο πηδάλιο του Δήμου τα τελευταία χρόνια.
Πάρα πολλοί μου θέτουν καθημερινά το ερώτημα γιατί δεν σπάω την σιωπή μου και δεν τοποθετούμαι δημόσια .Έχω πάρα πολλά να πω και να εκφράσω για όλα τα θέματα και τις υποθέσεις στα οποία κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν να με εμπλέξουν. Από την άλλη οφείλω όμως να σεβαστώ την ανακριτική καθώς και τη νομική διαδικασία που βρίσκονται σε εξέλιξη ,κάτι που δεν μου επιτρέπει αυτή τη χρονική στιγμή να τοποθετηθώ δημόσια . Δεν είμαι άτομο που έχει συνηθίσει να κρύβεται ή να υπεκφεύγει, αλλά ούτε και να φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του. Ο Σάββας Βέργας θα τοποθετηθεί για όλα τα θέματα με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου καθώς και των διαδικασιών που εκκρεμούν. Στόχος και επιθυμία μου είναι να λάμψει η αλήθεια και αυτό θα πράξω μέχρι τέλους.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει τεθεί επιτακτικά και πιεστικά από κάποια κόμματα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της παραίτησης μου από τη θέση του Δημάρχου Πάφου. Ο μεγάλος προβληματισμός που γεννάται είναι ως προς τι όλη αυτή η σπουδή και εμμονή για παραίτηση μου, προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες και πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη. Η ενέργεια παραίτησης, με μοναδικό στοιχείο τις καταγγελίες για φερόμενη εμπλοκή μου σε τυχόν παρανομίες , θα ισοδυναμούσε και με άμεση παραδοχή ενοχής. Στην ουσία απαιτείται από τον Δήμαρχο της πόλης να παραδεχτεί ενοχή, χωρίς έρευνα, χωρίς δίκη και ενώ αυτός γνωρίζει, νιώθει και δηλώνει ακριβώς το αντίθετο.
Πιστεύω ακράδαντα πως έχω το δικαίωμα, όπως όλοι οι πολίτες, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου αποδεικνύοντας την αθωότητα μου .
Το άγχος και η αγωνία κάποιων για άμεση παραίτηση μου χωρίς τελική ολοκλήρωση των διαδικασιών γεννά πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις.
Ο Δήμαρχος της πόλης εκλέγεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης. Παύεται όταν παραβεί τους νόμους και κριθεί ένοχος. Δεν έχω σκοπό να συμβάλω με την παραίτηση μου σε ενέργειες πολιτικού πραξικοπήματος αλλά και πολιτικού κανιβαλισμού, απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες κάποιων.
Η απόφαση μου είναι να συνεχίσω να απέχω των καθηκόντων μου μέχρι και την ολοκλήρωση των διαδικασιών και αυτό το πράττω έχοντας την γνώμη ότι με βάση τις πρόνοιες του περί Δήμων Νόμου, αυτό είναι απόλυτα συμβατό και δεν παρενοχλεί την λειτουργία του δήμου. Θα απέχω συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή πορεία του ανακριτικού έργου αλλά και στην πλήρη απονομή της δικαιοσύνης .
Μεγάλωσα σε μια πόλη αλλά και σε μια οικογένεια που γνώρισε και βίωσε πολύ καλά τις έννοιες και το βάθος των λέξεων δημοκρατία και δικαιοσύνη.
Έννοιες και λέξεις που όλα αυτά τα χρόνια έμαθα να σέβομαι και να υπηρετώ.
Από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει την πλήρη εμπιστοσύνη μου προς τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, κάτι που νιώθω την ανάγκη να επαναλάβω και σήμερα.
Στόχος όλων μας είναι να λάμψει η αλήθεια και οι πολίτες να νιώθουν αλλά και να βιώνουν το αίσθημα της ισονομίας , της διαφάνειας καθώς και της δικαιοσύνης. Πρόθεση και σκοπός είναι η συνεισφορά μου προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τέλους ανεξαρτήτως προσωπικού και πολιτικού κόστους.