24 Δεκεμβρίου 2015

Τα φετινά Χριστούγεννα

Το τσουχτερό κρύο και η μιζέρια της προερχόμενης από τη πτώχευση του μισού πληθυσμού που δεν του έλαχε να έχει μια κυβερνητική εργασία, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μήνα που γιορτάζουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου.
Το γεγονός της γέννησης του Χριστού, πάντοτε αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα για τη σωτηρία του κόσμου. Οι προετοιμασίες για τις γιορτές ξεκινούσαν πολλές ημέρες πριν.
Παραμονή των Χριστουγέννων σταματούσαν κάθε δουλειά και συμπλήρωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεγάλη γιορτή. Και την άλλη μέρα φόραγαν τα καινούργια τους ρούχα και όλοι μικροί μεγάλοι, γιόρταζαν μέσα στις εκκλησιές το Χριστός γεννάται δοξάσατε.
Την νύχτα της μεγάλης εορτής, τα παιδιά γυρνούσαν τα σπίτια και έψελναν «Καλήν εσπέρας άρχοντες», κάτι που όμως φέτος δεν θα γίνει, αφού οι άρχοντες σχεδόν εξελειπαν στον τόπο.
Τα φετινά Χριστούγεννα οι ετοιμασίες είναι λιγοστές, και ο περισσότερος κόσμος μένει κλεισμένος στα σπίτια του καθώς δεν έχει καινούργια ρούχα να φορέσει, ούτε χρήματα να ψωνίσει. Η μεγάλη οικονομική κρίση ένεκα της ανεργίας που μαστίζει τον τόπο εδώ και τρία χρόνια, όλο μεγαλώνει και συμπαρασύρει τους άνεργους πολίτες στο βάραθρο της φτώχειας και της απόγνωσης. Και όλοι αυτοί σκεφτικοί και απελπισμένοι μένουν κρυμμένοι στα σπίτια τους, καθώς από αξιοπρέπεια θέλουν να κρύβουν τον πόνο τους, και γονατιστοί προσεύχονται στο μικρό Χριστό να κάμει ένα θαύμα, να κάμει να περάσει το μεγάλο κακό, να ξημερώσει και γι αυτούς μια άσπρη μέρα.

Και με μια ελπίδα στην καρδιά, προσμένουν τη γέννηση του Θεανθρώπου, καθώς το γεγονός της γέννησης του Χριστού, πάντοτε αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα για τη σωτηρία του κόσμου