20 Ιανουαρίου 2014

παράσημο του Ιππότη της λεγεώνος της τιμής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΤΣΗΣ

Ο Γιώργος Μιτσής είναι επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας, και ως εκ της θέσεως του δια της ποικίλης και πολλαπλής προσφοράς του προς εξυπηρέτηση και βοήθεια στους Γάλλους υπηκόους εν Κύπρω, καθώς και για την προσφορά του στον Κυπρο-Γαλλικό πολιτισμό,  κατόπιν διατάγματος των προέδρων της Γαλλικής δημοκρατίας και του Καγκελαρίου της βουλής, τιμηθηκε με μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας, το παράσημο του Ιππότη της λεγεώνος της τιμής.
Ο τίτλος του ιππότη της λεγεώνας της τιμής καθιερώθηκε στις 19 Μαΐου 1802 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και απονέμεται σε ανθρώπους που δια των πράξεων τους προσέφεραν άξιες υπηρεσίες προωθώντας το πνεύμα του πολιτισμού και της φιλίας.

Ο Γιώργος Μιτσής κατάγεται από την Κάτω Ζώδια, και ως κάτοικος Πάφου μετά την Τουρκική εισβολή, εργάζεται ως ανώτερος λειτουργός στον ΚΟΤ Πάφου, θέση δια της οποίας έχει βοηθήσει στην προώθηση του τουρισμού στον τόπο μας. Ως πρόξενος της Γαλλικής δημοκρατίας, έχει συμβάλει στη διδυμοποιήση των λυκείων Jacob Hotzer της Firminy και του Λυκείου Κύκκου της Πάφου. Είναι ο διοργανωτής του 6ου συνεδρίου των διδυμοποιημένων Μεσογειακών πόλεων, και κάθε χρόνο είναι ο διοργανωτής του καθιερωμένου διαγωνισμού της Γαλλικής γλώσσας. Ως πρόεδρος της Alliance Francaise Πάφου, από του διορισμού του ως προξένου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις από Γάλλους ομιλητές για διάφορα θέματα όπως θρησκεία, βιο ηθική και άλλα. Έχει συμβάλει έμπρακτα στην δημιουργία στην επαρχία μας υποκαταστήματος της Societe Generale βοηθώντας τοιουτοτρόπως την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών των δυο χωρών Κύπρου και Γαλλίας.
Με την απονομή ενός των σημαντικότερων παρασήμων της Γαλλικής δημοκρατίας,  ο Γιώργος Μιτσής αυτομάτως καθίσταται μέλος της Ελίτ του σύγχρονου πλέον του Γαλλικού τάγματος της Λεγεώνος της τιμής στους κόλπους του οποίου γίνονται δεχτοί μόνον οι κρινόμενοι ως άξιοι, Γάλλοι ή ξένοι υπήκοοι.
Ο Γιώργος Μιτσης κατέχει επίσης και τον τίτλο του Ιππότη του Γαλλικού τάγματος της Αξίας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ