14 Νοεμβρίου 2016

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Πρέπει καμιά φορά να παραδειγματιζόμαστε από την ιστορία μας. Αν και σήμερα το κάνουμε, κερδισμένος θα βγει μόνον ο λαός. Οι κρατούντες όμως δεν πρόκειται να το πράξουν, καθώς είναι υποχείριοι των λίγων κεφαλαιοκρατών που διαχειρίζονται τους απλούς ανθρώπους ως μαριονέττες και εκ του ιδρώτος και του πόνου τους θησαυρίζουν όλο και περισσότερο.
Ποτέ λοιπόν, δεν είναι αργά να διαβάζουμε, να ενθυμούμαστε και να παραδειγματιστούμε από την Ιστορία μας, διότι μόνο καλό θα μας κάνει.
Ο Σόλωνας νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής, θεωρείται ο πατέρας της δημοκρατίας, αλλά κυρίως δια του νόμου των σεισαχθείων που θέσπισε, απάλλαξε τους φτωχούς από τον κίνδυνο να γίνουν δούλοι επειδή δεν είχαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Στην αρχαία Αθήνα πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ο λαός είχε περιέλθει στην ίδια δεινή θέση όπως σήμερα. Ο πλούτος και η δύναμη ανήκαν σε λίγα χέρια, και οι φτωχοί ήταν χρεωμένοι σε αυτούς
Ο Σόλων ως νομοθέτης θέλοντας να απαλλάξει την πλειονότητα των πολιτών από τα χρέη, θέσπισε τον νόμο των Σεισαχθείων με τον οποίο απάλλασσε τούς δανειολήπτες από τα χρέη που τους προκαλούσε πόνο και οδύνη και που στο τέλος τους έκανε δούλους των δανειστών.
Ο νόμος Σεισάχθεια απάλειψε όλα τα συμβόλαια των φτωχών ανθρώπων που είχαν βάλει ενέχυρο ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό τους καθώς και την περιουσία τους. Κατήργησε την δύναμη του πιστωτή να υποδουλώνει ή να φυλακίζει. Ο νόμος, με την κατάργηση των πολυαρίθμων υποθηκών στις κτηματικές περιουσίες της Αττικής, απελευθέρωσε την γη από τα παλαιά χρέη.
Οι σημερινοί κρατούντες αντί να βοηθούν τις τράπεζες, θα μπορούσαν στη σημερινή συγκυρία έχοντας πηγή έμπνευσης τις αρχές και τις πράξεις του Σόλωνα, να πράξουν το ίδιο και να γλυτώσουν το λαό από τις μέγγενες που έχουν περισφίξει τους φτωχούς δανειολήπτες και ετοιμάζονται να τους πολτοποιήσουν.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΟΥΝΑΣ

Ο Ανδρέας Πατουνάς είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας εργολάβος οικοδομών, που με σκληρή και τίμια εργασία κατάφερε να αξιωθεί στην κοινωνία ως ένας έντιμος και επιτυχημένος άνθρωπος. Δίπλα στην οικογένεια του, τους φίλους του και τους χωριανούς του στέκει ακράδαντα, ένας άνθρωπος στον οποίο κάποιος μπορεί να εμπιστευτεί, να στηριχτεί και να βασιστεί. Ένας επιχειρηματίας που παρ’ όλη την οικονομική κρίση στέκει αλώβητος ενάντια στους δύσκολους καιρούς και τις αντιξοότητες των κρίσιμων καιρών που διέρχεται ο τόπος.
Από τα πρώτα μέλη της ιδρύσεως του ΔΗΣΥ στέκει ανελλιπώς δίπλα στο κόμμα, και με άοκνες προσπάθειες μέχρι σήμερα ως πρόεδρος της τοπικής,  εργάζεται και προσφέρει αμέτρητες ώρες για το καλό της τοπικής κοινωνίας της Χλώρακας.
Είναι με απλά λόγια ένας ακούραστος χρήσιμος εργάτης που προσφέρει τα μαλα για το κοινό όφελος, ως εξ αυτού, δεν αρνήθηκε  τιμητική πρόσκληση που του απεύθυνε το κόμμα να συμμετέχει περαιτέρω στα κοινά, γι αυτό με χαρά δέχτηκε να είναι υποψήφιος Κοινοτικός Σύμβουλος στις ερχόμενες τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα της Χλώρακας γνωρίζοντας το ποιόν και τη σοβαρότητα του ατόμου, τον συστήνει ανεπιφύλακτα και του εύχεται καλές επιτυχίες.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου απεικονίζεται σε ότι απομένει σε μας σαν υποθήκη, και που αντλούμε γνώσεις και γνωρίζουμε την περασμένη ζωή και ότι περιστρεφόταν γύρω της. Είναι τα εργαλεία, τα μηχανήματα, τα καθημερινά αντικείμενα, τα κατασκευαστικά έργα, τα κτίρια, οι ενδυμασίες, αλλά προπάντων η πνευματική κληρονομιά που συνήθως συναντούμε σε όσα γραπτά έχουν διαφυλαχθεί και απομείνει, και εξ αυτών δυνάμεθα να αντλούμε γνώσεις εκ του παρελθόντος.
Πρέπει όλα όσα άξια αντιπροσωπευτικά δείγματα να διαφυλάσσονται, ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να εξαγάγουν σωστά συμπεράσματα για τον παλαιότερο βίο των προγόνων τους.
Η Χλώρακα ως κοινότητα, δυστυχώς ελάχιστα δείγματα έχει να επιδείξει από παρακαταθήκες των παλαιών κατοίκων, και αυτά δεν υπερβαίνουν εις αρχαιότητα πέραν του αιώνος. Δεν υπάρχουν μνημεία ή γραπτός λόγος, καθώς οι κάτοικοι ήσαν πτωχοί και αγράμματοι και δεν δημιούργησαν πράγματα. Το μόνο που απέμεινε είναι ο προφορικός λόγος των γερόντων ανθρώπων, που δυστυχώς όμως δεν μας πάει σε βάθος χρόνου.
Ενώ γνωρίζουμε την γενική ιστορία πολλών χωρών και τόπων από ευρήματα κατάλοιπα παλιών πολιτισμών καθώς αυτά διαφυλάσσονται και συντηρούνται από τους ειδικούς, για τον τόπο μας την κοινότητα μας τη Χλώρακα, στοιχεία ιστορικά ελάχιστα έχουμε εις γνώσιν μας.
Είναι καιρός λοιπόν, οι επίσημοι φορείς της κοινότητας, αυτοί οι καινούργιοι άνθρωποι που θα εκλεγούν τον ερχόμενο μήνα, χωρίς χρονοτριβή και δεύτερες σκέψεις, να σπεύσουν στη δημιουργία μουσειακού χώρου για την διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς. Να δεσμευτούν εκ των προτέρων, και να εντάξουν στο πρόγραμμα τους έργα πολιτιστικά. Να προωθήσουν και να καλλιεργήσουν το πολιτισμικό πνεύμα στην τοπική κοινωνία και σε συνεργασία με άλλους φορείς και πνευματικούς ανθρώπους να εργαστούν με πρώτη σκέψη την παιδεία και τον πολιτισμό, ειδικά στους δύσκολους αυτούς οικονομικούς καιρούς που ζούμε, καθώς απόλυτα είναι διαπιστωμένο δια μέσου των αιώνων, πως οι ανθρώπινες αντοχές σφυρηλατούνται δια του πολιτισμού και του πνεύματος.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ