5 Απριλίου 2014

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Με τη μαρτυρία μου αυτή θέλω να ομολογήσω την προσωπική μου εμπειρία περί του θέματος του καρκίνου τον οποίο παρακολούθησα να σκοτώνει την αγαπητή μου σύζυγο Μαρινέλλα.
Καθώς είχα διαβάσει πως ερευνητές επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν ως διαγνωστικό όπλο για τον καρκίνο των ωοθηκών την καλή όσφρηση των σκύλων, αφού όπως ισχυρίζονται τα συμπαθητικά αυτά ζώα μπορούν να τον μοιρήσουν έγκαιρα και τοιουτοτρόπως να διαγνωστεί έγκαιρα και να θεραπευτεί, ανησύχησα από τη συμπεριφορά του μικρού μας σκύλου και με τον τρόπο που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο, που δεν έμοιαζε με ατύχημα, αλλά ίδια ως αυτοκτονία. 
Συγκεκριμένα οι ερευνητές λέγουν πως ο καρκίνος των ωοθηκών αρχικού σταδίου αλλάζει τις οσμές χημικών ουσιών και ότι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη ανθρώπων μυρίζοντας τα ούρα τους.

Οι σκύλοι μυρίζουν τον καρκίνο των ωοθηκών
Η σύζυγος μου Μαρινελλα είχε πρόβλημα με αιμορραγίες και είχε πάει σε κλινική όπου της έγινε τεστ Παπανικολάου και απόξυση. Το τεστ έδειξε καθαρό, ενώ από δείγμα που σταληκε για αναλύσεις μας είπε ο γιατρός πως δεν έδειξαν καθαρά αποτελέσματα και πως έπρεπε να υποστεί την ίδια διαδικασία και ταλαιπωρία από την αρχή για περαιτέρω εξετάσεις.
Εκείνη τη μέρα πήγαμε στο περβόλι μας στο χωριό της Μεσόγης για να το φροντίσουμε, και μαζι μας πήραμε τον Σάμυ το μικρό μας σκυλάκι που είχαμε στο σπίτι και που το αγαπούσαμε όλοι πάρα πολύ το ίδιο και αυτό εμάς, αλλά που πιο πολύ αυτό αγαπούσε τη σύζυγο μου. Το αφήσαμε ελεύθερο και άφοβα να παίξει αφού το περβόλι ήταν καλά περιφραγμένο και δεν θα μπορούσε να απομακρυνθεί, ούτε να κινδυνεύσει από αυτοκίνητα που περνούσαν έξω στο δρόμο.
Όμως το μικρό μας σκυλάκι αντί να παίζει  και να τρέχει όπως συνήθιζε, καθόταν στα δυό του πόδια όλη την ώρα και κοίταζε λυπημένα τη σύζυγο μου. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή του η στάση, και διερωτηθήκαμε γιατι να συμβαίνει αυτό.
Εμένα το μυαλό μου πήγε αμέσως στο κακό και σκέφτηκα τα χειρότερα. Η ανησυχία και ο φόβος με έζωσε ενθυμούμενος ότι είχα διαβάσει για την όσφρηση των σκύλων για τον καρκίνο.
Σε κάποια στιγμή ακούστηκε η αργή μηχανή κάποιου αυτοκινήτου να περνά έξω στο δρόμο, και το μικρό μας σκυλάκι με ένα απότομο σάλτο και μεγάλη ταχύτητα όρμισε προς τα εκεί. Βρήκε μια μικρή τρύπα στα ττέλια που περιέφρασσαν το περιβόλι, και με μεγάλη φόρα και δύναμη κουτούλισε στον τροχό του αυτοκινήτου βρίσκοντας ακαριαίο το θάνατο σπάζοντας προφανώς ο σβέρκος του. Η λύπη μας ήταν αφάνταστη, και η σύζυγος μου το πήρε αγκαλιά και έκλαιγε απαρηγόρητη. Κρατούσε το νεκρό σκυλάκι που φαινόταν μόνο να κοιμάται καθώς δεν είχε πληγές και αίματα, μη θέλοντας να πιστέψει το κακό που μας βρήκε. Ύστερα από πολλή ώρα που πάγωσε το μικρό του κορμάκι και ήταν σίγουρο πλέον πως πέθανε, το θάψαμε έξω από το σπίτι στο περβόλι.
Μαζί με τη μεγάλη μου λύπη για το μικρό σκυλάκι, μεγάλη ανησυχία με κυρίευσε γιατί σκέφτηκα πως οι σκέψεις μου για την όσφρηση του σκύλου ήταν αληθινή και πως το μικρό σκυλάκι μυρίζοντας τον επερχόμενο θάνατο της αγαπημένης του κυράς, αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στον τροχό του αυτοκινήτου.
Δεν είπα τίποτα μη θέλοντας να ενσπείρω ανησυχίες, αλλά συζητώντας με τη σύζυγο μου αποφασίσαμε την επόμενη μέρα να πηγαίναμε στο νοσοκομείο για να κάνει εκεί τις εξετάσεις της, αφού όλοι καλά γνωρίζουμε πως στα νοσοκομεία της Κύπρου η νοσηλεία είναι καλύτερη από τον ιδιωτικό τομεα.
Από εκείνη τη στιγμή με κρατούσε ο φόβος για το χειρότερο, και αυτό κράτησε ως το τέλος του μεγάλου Γολγοθά που ακολουθήσαμε και που δυστυχώς οι φόβοι μου για την κακή και επάρατο νόσο που σκότωσε τη σύζυγο μου Μαρινέλλα απαληθεύτηκαν.

Στη Βρετανία σκύλος έσωσε την κυρά του από τον καρκίνο του μαστού 

Αποδεικνύοντας πως ένας σκύλος είναι πολλά περισσότερο από τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, ο Μαξ έσωσε την Αγγλίδα ιδιοκτήτριά του, μυρίζοντας τον καρκίνο της!
Είναι γνωστό ότι τα συμπαθή τετράποδα, όχι μόνο παρακολουθούν κάθε μας κίνηση, αλλά διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματός μας καταλαβαίνουν πότε είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, πότε θα τα πάμε βόλτα ή ακόμα και στον κτηνίατρο!
Ο Μαξ ωστόσο πέρασε την επικοινωνία, την κατανόηση και τη διαίσθηση σε άλλο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η Maureen τον έβλεπε για μέρες ασυνήθιστα απόμακρο και καταθλιπτικό, ωστόσο δεν πήγαινε κάτι στραβά με αυτόν, όπως νόμιζε, αλλά με την ίδια! Είχε έναν όγκο στο στήθος τον οποίο οι γιατροί δεν είχαν διαγνώσει.
Η συμπεριφορά του υγιέστατου Μαξ ήταν αυτή που την οδήγησε σε ένα τυπικό τσεκ-απ, το οποίο τελικά κατέληξε σε αφαίρεση όγκου! Τότε ήταν που το πιστό της τετράποδο βρήκε ξανά τον παλιό χαρούμενο εαυτό του.

Οι σκύλοι μυρίζουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σε αρκετά πρόωρο στάδιο, κατάφερε να διαγνώσει με την οσμή του ένας σκύλος ράτσας Λαμπρατόρ ριτρίβερ, ο οποίος συμμετείχε σε κλινικές δοκιμές ιαπωνικού πανεπιστήμιου. Στο πλαίσιο των πειραμάτων, ειδικοί από την Ιαπωνία έβαλαν στο εργαστήριό τους το συγκεκριμένο σκύλο, αφού έχει ιδιαίτερα δυνατή οσμή και σε προηγούμενες έρευνες που είχαν κάνει παλαιότερα συνάδελφοί τους, είχε φανεί ότι όντως οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν πρωτεΐνες που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, το ειδικά εκπαιδευμένο οκτάχρονο θηλυκό Λαμπραντόρ, έκανε 74 διαγνωστικά τεστ όσφρησης σε διάστημα μερικών μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε την αξιολόγηση πέντε δειγμάτων αναπνοής ή κοπράνων. Τα δείγματα προέρχονταν από 48 άτομα με καρκίνο του εντέρου σε διάφορα στάδια και από 258 υγιείς εθελοντές.
Για να πιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η εγκυρότητα του αποτελέσματος, οι ειδικοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και δείγματα από πολύποδες εντέρου, οι οποίοι είναι καλοήθεις δυσπλασίες, που δυνητικά εξελίσσονται σε κακοήθειες. Το 6% των δειγμάτων αναπνοής και το 10% των δειγμάτων κοπράνων προέρχονταν από άτομα με άλλου είδους γαστρεντερικές βλάβες, όπως έλκος ή σκωληκοειδίτιδα.
Ο σκύλος τα πήγε τόσο καλά, όσο και μια κολονοσκόπηση, που θεωρείται η καλύτερη κλινική διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του εντέρου.
Το Λαμπραντόρ εντόπισε σωστά όλα τα καρκινικά δείγματα σε 33 από τα 36 τεστ αναπνοής -ποσοστό επιτυχίας 95%- καθώς επίσης σε 37 από τα 38 τεστ κοπράνων ----επιτυχία 98%). Επιπλέον, εντόπισε άτομα που είχαν νόσο στα πρώτα στάδια και δεν μπερδεύτηκε από τα δείγματα που προέρχονταν από άλλου τύπου γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά όχι καρκίνο.
Οι ειδικοί μελετούν τώρα το σύστημα όσφρησης και μεταφοράς δεδομένων στον εγκέφαλο των σκύλων, ώστε να κατασκευάσουν στο μέλλον την «ηλεκτρονική μύτη» που θα ανιχνεύσει τις κακοήθειες με μία… ανάσα.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ