22 Σεπτεμβρίου 2013

Το μεγάλο έγκλημα της Βουλής

του  ΤΑΚΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

Ένας - ένας αρχίζουν οι πολιτικοί μας ηγέτες - οι 56 βουλευτές μας δηλαδή - να αντιλαμβάνονται το έγκλημα που έκαναν εις βάρος του λαού και της οικονομίας καταψηφίζοντας την πρώτη συμφωνία που αποφάσισε το Eurogroup στις 16 Μαρτίου 2013 και υπερψηφίζοντας τη δεύτερη συμφωνία που αποφασίστηκε δέκα μέρες αργότερα.
Η «ΑΛΗΘΕΙΑ».
Πρώτη η «Αλήθεια» αρθρογράφησε πριν από αρκετό καιρό για το θέμα αυτό, υποδεικνύοντας το μέγεθος του εγκλήματος σε μια εποχή που κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει ανοιχτά φοβούμενος ότι θα τον κατηγορούσαν περίπου σαν προδότη. Σιγά – σιγά όμως κάποιοι (πρώτα οικονομολόγοι και μετά βουλευτές) άρχισαν να ξεθαρρεύουν και να επισημαίνουν το έγκλημα αυτό. Το πουλί όμως έχει πετάξει και το έγκλημα των 56 εκλεκτών μας θα περάσει ατιμώρητο. Και δεν είναι το μοναδικό, αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ.
Ο τελευταίος πολιτικός που κατάγγειλε το έγκλημα αυτό, την περασμένη Τετάρτη στο Μega, είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο οποίος, όμως, είναι ο μόνος που δεν έχει καμιά ευθύνη, αφού έγκαιρα προειδοποίησε τα κόμματα για την καταστροφή που θα επερχόταν. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
Τα γεγονότα είναι γνωστά. Στις 16 Μαρτίου εγκρίθηκε από το Eurogroup η πρώτη συμφωνία που προέβλεπε έκτακτο κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% όσων υπερέβαιναν αυτό το ποσό. Δύο μέρες μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφοντας στην Κύπρο πήγε αμέσως στη Βουλή, ενημέρωσε σε κλειστή συνεδρία τους 56 βουλευτές για τη συμφωνία και τους παρακάλεσε (τους εκλιπαρούσε για πολλή ώρα) να την εγκρίνουν αφού, όπως εκτιμήθηκε, θα στοίχιζε στους πολίτες τόκους 18 μηνών για τα χρήματά τους στις τράπεζες. Μόνο...
Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ.
Οι βουλευτές μας, όμως, γύρισαν την πλάτη στον πρόεδρο. Αγνόησαν τις παραινέσεις του και τις εκκλήσεις του και λίγες μέρες αργότερα στην Ολομέλεια με πατριωτικούς πύρινους λόγους απέρριψαν τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισαν προδοτική και καταστροφική για τον τόπο.
Ο ΔΗΣΥ.
Από πλευράς του ο ΔΗΣΥ δεν απέρριψε τη συμφωνία, αλλά τήρησε αποχή. Αυτό όμως δεν είναι ελαφρυντικό, γιατί στην ουσία η αποχή είναι στρουθοκαμηλισμός. Ο ΔΗΣΥ συμφωνούσε με τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε εναντίον της συμφωνίας, στρουθοκαμήλισε έχοντας την άποψη πως έτσι δεν θα ζήμιωνε κομματικά. Όμως, σε τέτοια σοβαρά θέματα όπου η πατρίδα σου κινδυνεύει με καταστροφή, επιβάλλεται ξεκάθαρη θέση και όχι σκυμμένο κεφάλι στην άμμο...
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ.
Ως εκ της απόρριψης λοιπόν της πρώτης συμφωνίας, φτάσαμε δέκα μέρες αργότερα στη δεύτερη συμφωνία. Η οποία τελικά μας οδήγησε στον εφιάλτη που ζούμε σήμερα: Να έρθει η τρόικα, να κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα, να επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις 47,5%, να διαλυθούν ταμεία προνοίας, να καταρρεύσει η οικονομία, να απολυθούν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι, να μειωθούν κατακόρυφα οι μισθοί όσων απέμειναν στην εργασία, να αυξηθούν κατακόρυφα όλες οι φορολογίες, να πεινά ο κόσμος και να φτάσουμε στα κοινωνικά παντοπωλεία και στα συσσίτια. Αλλά και στις αυτοκτονίες, τις οποίες για λόγους σκοπιμότητας αποφεύγει να ανακοινώνει η αστυνομία.
ΤΟ ΞΕΘΑΡΡΕΜΑ.
Εκ των υστέρων, λοιπόν, και όταν αρχίσαμε να ζούμε την καταστροφή, άρχισαν τις τελευταίες μέρες διάφοροι να ξεθαρρεύουν και να επικρίνουν την απόφαση της Βουλής να απορρίψει την πρώτη συμφωνία. Και να τονίζουν πως αν δεν κάναμε αυτή την κίνηση, σήμερα όλα θα ήταν όπως και πριν, με μόνη διαφορά την απώλεια τόκων καταθέσεων 18 μηνών.
ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ.
Μεταξύ άλλων ακούσαμε να παίρνουν αυτή τη θέση ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. Από τους βουλευτές πρώτος που επέκρινε την απόρριψη του πρώτου μνημονίου ήταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης και στη συνέχεια κάπως «καμουφλαρισμένα» ο Ζαχαρίας Κουλίας. Παρασκηνιακά όμως κάθε μέρα στο Κοινοβούλιο ακούμε πολλούς βουλευτές να παραδέχονται το λάθος τους. Παρασκηνιακά όμως, όχι δημόσια. Επίσης και δημοσιογράφοι άρχισαν να διατυπώνουν επικρίσεις στη Βουλή για την απόρριψη του πρώτου μνημονίου.
Ο ΝΙΚΟΛΑΣ.
Αυτές τις μέρες όμως και συγκεκριμένα στις 3.9.2013, είχαμε μια παραδοχή που ξεχώρισε. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, που ως εκ της καταστροφής της Λαϊκής Τράπεζας υπέστη μεγάλες ζημιές, είπε στο ΡΙΚ το mea culpa για την απόφασή του να καταψηφίσει την πρώτη συμφωνία. Μάλιστα ειρωνεύτηκε και το «ηρωικό όχι» της Βουλής και τόνισε πως αν επανερχόταν το κούρεμα της πρώτης συμφωνίας, αυτή τη φορά θα ψήφιζε «ναι».
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ.
Και φτάνουμε στον πρώτο πολίτη αυτής της χώρας. Ο Νίκος Αναστασιάδης μακριά από σκοπιμότητες μίλησε ξεκάθαρα για το έγκλημα των βουλευτών με την απόρριψη της πρώτης συμφωνίας του Eurogroup. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη 18.9.2013 σε συνέντευξή του στο Mega ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ανέφερε ότι όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πέραν από αυτή του κουρέματος, έχουν ήδη υλοποιηθεί και όσες δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω χρόνου, θα γίνουν και αυτές πράξη, αναφέρθηκε και σε διάφορα άλλα οικονομικά θέματα.
ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ.
Ειδικά για τις δραματικές μέρες του περασμένου Μαρτίου ανέφερε ότι ο ίδιος παρά τη δέσμευσή του να μην υπάρξει κούρεμα, έπρεπε στις 15 του Μάρτη να πάρει μια απόφαση, η οποία είτε θα έσωζε την Κύπρο, είτε θα την οδηγούσε στην πλήρη κατάρρευση. «Ήμασταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δύο συστημικές τράπεζες κατέρρεαν. Αν έμενα δεσμευμένος, εν γνώση μου ότι θα χρεοκοπούσε η πατρίδα μου, τότε το κράτος θα κατέρρεε. Θα ήταν σε κίνδυνο η οντότητα μας, θα περνούσαν στην ανεργία και άλλες δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μου», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την απόφασή του να υποστηρίξει την πρώτη συμφωνία.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την έκκλησή του στη Βουλή να μην απορρίψει την πρώτη συμφωνία, για να μην καταρρεύσει ο τόπος. Ανέφερε επίσης πώς αν εγκρινόταν η πρώτη συμφωνία δεν θα φτάναμε στη σημερινή τραγική κατάσταση, αφού οι πολίτες θα έχαναν μόνο 18 μηνών τόκους επί των καταθέσεών τους, ενώ η Λαϊκή δεν θα έβαζε λουκέτο. Με την απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση, να κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα, να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, να αυξηθεί η ανεργία, να φτάσουμε στα κοινωνικά παντοπωλεία και στα συσσίτια...

ΣΙΩΠΗ.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα κανένα κόμμα δεν διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις αυτές του κ. Αναστασιάδη, ούτε και αυτό το ΑΚΕΛ που καθημερινά εκδίδει δεκάδες ανακοινώσεις εναντίον του προέδρου και της κυβέρνησης. Δείγμα ενοχής;