8 Απριλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Τη Μεγάλη Πέμπτη  εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Αυτή τη μέρα επιτελούμε ανάμνηση της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου, Του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παραδόσεως σ' εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.
Εκείνο το βράδυ, πριν το δείπνο, ο Ιησούς βάζει νερό στο νιπτήρα και πλένει τα πόδια των Μαθητών Του θέλοντας τοιουτοτρόπως να καταδείξει την ταπεινότητα, λέγοντας ταυτοχρόνως,
 «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους».
Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και πως ένας απ αυτούς θα τον προδώσει.
Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.
Ο Χριστός στη διάρκεια του δείπνου παρέδωσε στους μαθητές του το μυστήριο της θειας ευχαριστίας προσφέροντας τους άρτον και λέγοντας,
-Λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου
Και κρασί λέγοντας,
-Πίετε εξ αυτού πάντες τούτο γάρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον αμαρτιών,
Και τελειώνοντας τους είπε,

-τούτο ποιείτε εις την εμί ανάμνησην.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

Η Πόρνη εν κλαυθμώ, ανεβόα οικτίρμον, εκμάσσουσα θερμώς, τους αχράντους σου πόδας, θριξί της κεφαλής αυτής, καιἐκ βάθους στενάζουσα. Μὴ απώσῃ με, μηδὲ βδελύξῃ Θεέ μου, αλλὰ δέξαι με, μετανοούσαν, και σώσον, ὡς μόνος φιλάνθρωπος.

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, όταν ο Χριστός πήγαινε προς τα Ιεροσόλυμα και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα και άλειψε το κεφάλι Του με μύρο. Με δικαιολογία την ακριβή τιμή του αρώματος, οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας, καθώς γνώριζαν καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται η καλή της πράξη σε ολόκληρο την οικουμένη.

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Η κοινωνική αλληλεγγύη τις σημερινές δύσκολες μέρες τις οποίες πολλοί συμπολίτες μας διαβιούν είναι απαραίτητη, καθώς η σοβαρή οικονομική κρίση και οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες στις οποίες διέρχεται ο τόπος μας, έχουν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και στη φτώχεια. Πολλές οικογένειες δοκιμάζονται σκληρά και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους.
Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει τα απαραίτητα, δεν έχει να φάει, δεν έχει να πληρώσει το ηλεκτρικό, δεν έχει ούτε να ντυθεί. Πίσω από τις κλειστές πόρτες δυστυχώς αυτή η δυσπραγία που τους καταθλίβει μένει ερμητικά αφανέρωτη, καθώς  η περηφάνια τους αναγκάζει να ζουν την δυστυχία τους στο σκοτάδι και στη σιωπή.
Εδώ λοιπόν, υπεισέρχεται η ανάγκη ο ένας να σταθεί δίπλα στον άλλο, και όλος ο πληθυσμός να δείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη στον ευπαθή συνάνθρωπο του.
Κοινωνική αλληλεγγύη στον τόπο μας, έχουν επιδείξει πολλοί φορείς σε μια προσπάθεια τους να απαλύνουν λίγο την απέραντη φτώχεια που σε πολλά νοικοκυριά επικρατεί. Αυτό το ακούμε στις ειδήσεις και το διαβάζουμε στις εφημερίδες.
Γνωρίζοντας ότι και στη Χλώρακα το Κοινοτικό Συμβούλιο συνδράμει δυναμικά σε μια προσπάθεια ανακούφισης των δυσπραγούντων κατοίκων, προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε στο θέμα, αλλά συναντήσαμε τη σιωπή των καλών Σαμαρειτών, καθώς ότι πράττουν είναι από την ηθική υποχρέωση μιας κοινωνικής αλληλεγγύης την οποίαν αισθάνονται να τους παρακινεί.
Τους παρακολουθούμε λοιπόν να προβαίνουν σε ενέργειες που χωρίς να επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη, σκοπό έχουν την είσπραξη χρημάτων για το ταμείο αλληλεγγύης. Είτε με καλλιτεχνικές παραστάσεις, είτε με δωρεές, βοηθούν πολλές οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη. Γι αυτό εμείς σαν εφημερίδα τους συγχαίρουμε, και καλούμε τους πολίτες μαζικά να συνδράμουν σ αυτό το σκοπό. Όσοι έχουν περίσσευμα να δώσουν, όσοι μπορούν να βοηθήσουν.
Το φετινό Πάσχα ας μη βρει κανένα νοικοκυριό χωρίς φαγητό. Ας βοηθήσουμε όλοι σ αυτό.