25 Απριλίου 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Το Κοινοτικο Συμβούλιο Χλώρακας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας σε συνεργασία με την Αστυνομία σας προσκαλούν την Τριτη 16/05/2017 και ώρα 18.30 στην αίθουσα της εκκλησίας της Χλώρακας οπου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση-ενημέρωση για τον θεσμό του παρατηρητή της γειτονιάς.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Διακόσια μέτρα από τη θάλασσα της Αλυκής, εκεί όπου αποβιβάστηκε στις 10 Νοεμβρίου 1954 ο Διγενής που ηρθε μυστικά από την Ελλάδα για να οργανώσει την οργανωση της ΕΟΚΑ που θα αγωνιζόταν εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών για να ελευθερώσουν την Κυπρο από τον ζυγό, η Ζήνα Κάνθερ κατόπιν εισηγήσεως του Παπακώστα Λεωνίδα, ανήγειρε με δικές της δαπάνες προς τιμήν του αρχηγού του Αγώνα το παρεκκλήσιον του Αγίου Γεωργίου.
Το παρεκκλήσι, που εικονογραφήθηκε αργότερα από τους Γεώργιο και Αλέξανδρο Κωνσταντινίδη με τη φροντίδα της Μητρόπολης Πάφου και τις δωρεές χριστιανών, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο τμήμα του όλου μνημειακού χώρου στην ακτή της Χλώρακας. Διαιωνίζει, μαζί με τα άλλα μνημειακά έργα, την ιστορική μνήμη και τονίζει τη θρησκευτική πίστη, που ενέπνεε τους αγωνιστές του 1955 και συμπορευόταν αχώριστη με την αγάπη προς την ελευθερία της πατρίδας.
Στην αυλή της εκκλησίας σε περίοπτο θέση υπάρχει η προτομή του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Παπακώστα Λεωνίδα
Στην άκρη της θάλασσας σε κτίριο μουσείο που κατασκευάστηκε ειδικά, ευρίσκεται στεγασμένο το καΐκι Άγιος Γεώργιος που μετέφερε τον πρώτο οπλισμό για το ξεκίνημα του αγώνα.

 Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει μπρούτζινο άγαλμα του αρχηγού Διγενή καθώς και Μνημείο Μνήμης και Τιμής με ανάγλυφες παραστάσεις σε λευκό μάρμαρο που απεικονίζουν την άφιξη του Διγενή στην ακτή της Χλώρακας, τη μεταφορά του οπλισμού και τη σύλληψη του πλοιαρίου και τις οποίες παραστάσεις σχεδίασε και κατασκεύασε ο Ελλαδίτης γλυπτής Βαγγέλης Μουστάκας.