1 Απριλίου 2019

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΕΣΗΣ, Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΛΏΡΑΚΑΣ


Στην Κύπρο ανάμεσα σε πολλούς, ως πρώτοι λαϊκοί ποιητές αναφέρονται ο Κινύρας βασιλιάς στην Παλαίπαφο και ο Στασίνος. Άλλοι πρόσφατοι αναφέρονται οι Κατσαντωναίοι και ο Άζινος, ενώ ως σημερινοί οι Χαμπής Αχνιώτης και Σταύρος Μαυρέσης.

Ο Σταύρος Μαυρέσης πρόσφατα κυκλοφόρησε τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Της καρκιάς μου τα δεφτέρκα» 145 σελίδων και συμπεριλαμβάνει περίπου 60 μικρά και μεγάλα ποιήματα, καθώς και ερωτικά τσιαττίσματα.

Ο Χαμπής Αχνιώτης προλογίζει το βιβλίο, και λέγει για τον χλωρακιώτη ποιητή:
Ο Σταύρος Μαυρέσης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας δεινός ποιητής. Είναι πολύ καλός λαϊκός ποιητής που αφού αποφασίσει ότι για κάποιο θέμα θα γράψει ποίημα, κρατάει πάντα πιστά το μέτρο της ποίησης, έχει τέλεια ρίμα, γιατί όπως λέω πάντα, η τέλεια ρίμα είναι πάντα αυτή που δίνει χρώμα στο στίχο μας. Γράφοντας το ποίημα του προσπαθεί να μην επαναλαμβάνει, να μη υπάρχει δηλαδή στροφή με την ίδια σημασία με την προηγούμενη και η τελευταία του στροφή είναι πάντα πολύ δυνατή και με αυτή αφήνει και ένα μήνυμα στον αναγνώστη. Όλα αυτά μαζί με ένα αστείρευτο ταλέντο, τα βρίσκουμε στο Σταύρο Μαυρέση.