7 Ιουνίου 2023

H ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΩΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Η ΟΛΙΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Ήταν ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο της Χλώρακας. Μια αλμυρή βαθιά λίμνη στην άκρη της ακτής η οποία συνδεόταν υπόγεια με τη θάλασσα και όταν είχε τρικυμίες η ορμή των κυμάτων που εισχωρούσαν μέσα δημιουργούσαν ένα υπόκωφο δυνατό θόρυβο και ένα υποχθόνιο βρυχηθμό, σημάδι κατά τους πρωτινούς πριν να έρθει η χειμωνιάτικη βροχή από τη μεριά του νότου.

Ήταν το μπουμπουνητό της θάλασσας όταν θύμωνε και αδυσώπητα χτυπούσε τα τοιχώματα της λίμνης σκάβοντας την όλο βαθύτερα κατά το πέρασμα των αιώνων, και κάθε φορά δημιουργώντας ένα σιντριβάνι από ατμοποιημένο νερό που σαν πυκνό σύννεφο εκτοξευόταν με δύναμη στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας εντυπωσιακό θέαμα ίδιο με ηφαίστειο που ξερνά καπνό.

Υπήρχε για χιλιάδες χρόνια και πολλές ιστορίες υπάρχουν που εξιστορούν γεγονότα σαν παραμύθια που έχουν συμβεί εκεί, μέσα στην βαθιά λίμνη μέσα στα θεόρατα βράχια της ακτής της Χλώρακας. Ήταν ένας φυσικός πλούτος της κοινότητας, ένα υπέροχο αξιοθέατο, μια φυσική αλμυρή λίμνη δίπλα στη θάλασσα που όλοι οι κάτοικοι σαν παιδιά εκεί έπαιζαν τους πειρατές και όλες οι γενεές την είχαν σημείο αναφοράς.

Οι ξενοδόχοι όμως στην προσπάθεια τους για περισσότερο κέρδος, την γέμισαν με μπάζα και θεόρατες πέτρες. Την έκλεισαν και έφτιαξαν παραλία να κάθονται οι τουρίστες να λιάζονται. Κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον για το χρηματικό όφελος, χωρίς να νοιάζονται για το φυσικό όφελος.

Στη προσπάθεια του ο ΠΠΟΧλώρακας με βάση απόφαση της επιτρόπου διοικησεως για αποκατάσταση της, και εξασκώντας πίεση στην Επαρχιακή διοίκηση, κατάφερε να ξεκινήσει η αποκατάσταση της.

Όμως τι όνειδος, εδώ και πλέον του ενός χρόνου που ξεκίνησαν τα εργα, παραμένει σε χειρότερη μορφή, σε άθλια κατάσταση, παραμένει «μια τρύπα στο νερό». 

Και ερωτώ την αξιότιμη έπαρχο, γιατί το έργο έμεινε στη μέση;

Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες;

Μήπως ξεκίνησαν την αποκατάσταση αφου δεν μπορούσαν να παραβλέψουν την απόφαση της επιτρόπου διοικήσεως, αλλά την άφησαν στην παρούσα άσχημη και άθλια κατάσταση υποκύπτοντας στις «διαταγές» του γνωστού ξενοδόχου φίλου του πρώην προέδρου -έτσι για την πλάκα του-,

ή μήπως θέλωντας τοιουτοτρόπως να επιδείξουν την ισχύ τους απέντι στον απλό λαό;