22 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΒΛΟΚΚΟΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΛΟΚΚΟΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιανουαριου, ωρα 3:00μμ στην εκκλησια Παναγιας Χρυσοαιματούσης στην Χλώρακα.

Ο Αντωνής Αχιλλέως Βλόκκος ήταν πασίγνωστος και σπουδαίος Βιολάρης από τη Χλώρακα. Έπαιζε σε γάμους και σε συγκεντρώσεις όπως πανηγύρια και εκδηλώσεις, και όπου αλλού τον καλούσαν. Είχε τη μουσική ως κύριο επάγγελμα του, ταυτόχρονα είχε και ένα καφενείο ως πάρεργο. Καταξιώθηκε να γίνει ξακουστός σε όλη την Κύπρο τόσο αυτός, όσο και οι τρεις γιοι του Νικόλας, Ανδρέας και Γιαννής που ακολούθησαν το επάγγελμα του μουσικού και οι ίδιοι.

Για λαουτάρη να τον συνοδεύει, απασχολούσε τον μικρότερο υιό του τον Γιαννή, που τον δίδαξε ο ίδιος και που αργότερα εξελίχθηκε σε σπουδαίο οργανοπαίκτη του μπουζουκιού.

Όπως και σήμερα, έτσι και την παλιά εποχή οι λαουτάρηδες ήταν δυσεύρετοι, καθώς το λαούτο χρησιμοποιείτο κυρίως ως συνοδευτικό όργανο, γι αυτό οι περισσότεροι μουσικοί προτιμούσαν τα σολίστικα όργανα που σε μια μπάντα είχαν πρωτεύοντα ρόλο. Το ίδιο έπραξε και ο Γιαννής, από το λαούτο μεταπήδησε στο μπουζούκι.

Έτσι ο Γιαννής ήταν ο τελευταίος λαουτάρης της Χλώρακας. Από τότε αν και έχουν παρέλθει δεκαετίες, κανείς άλλος δεν σπούδασε την τέχνη του λαουτάρη.