27 Νοεμβρίου 2018

Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ

Τι εννοούμε με τη λέξη βλακεία; Η έννοια της γνωστή  ως το αντίθετο της εξυπνάδας, αλλά όλοι γνωρίζουμε πώς υπάρχουν και έξυπνοι άνθρωποι που συμπεριφέρονται σαν βλάκες.
Ο μοναδικός που κατάφερε να δώσει έναν κάπως πειστικό ορισμό, ήταν ο ιστορικός και οικονομολόγος Κάρλο Τσιπόλα που αποφάνθηκε πώς,  Βλάκας είναι αυτός που προκαλεί ζημιά σε κάποιον άλλο χωρίς ο ίδιος να έχει όφελος.
Δηλαδή ηλίθιοι είναι όσοι με τη λογική που τους διέπει, προκαλούν προβλήματα σε άλλους χωρίς να το καταλαβαίνουν, και γίνονται επικίνδυνοι χωρίς να το θέλουν.
Δυστυχώς καμία αντίσταση δεν μπορεί να προβληθεί έναντι αυτής της βλακείας, καθώς τον ηλίθιο κανείς δεν μπορεί να τον συνετίσει. Ο μόνος τρόπος είναι η απομόνωση του, αλλά αυτό είναι δύσκολο, γιατί οι ηλίθιοι είναι η πλειονότης των ανθρώπων και ακόμα δυσκολότερο, γιατί οι έξυπνοι είναι δύσκολο να τους καταλάβουν, καθώς αν και βλάκες, μπορεί να κατέχουν μόρφωση, σπουδές, ή και σπουδαίες δουλειές.
Υπάρχουν λοιπόν ηλίθιοι πολιτικοί, επιστήμονες, σ όλων των ειδών τις τάξεις, σε όλους τους πληθυσμούς, καθώς η ηλιθιότητα χαρακτηρίζει όλους τους λαούς.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του είδους ανθρώπων, είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς έχουν λανθασμένη αντίληψη, και επιμένοντας στην ορθότητα του τρόπου που σκέπτονται και ενεργούν, προκαλούν άθελα τους μεγάλη ζημία στους γύρω τους, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να αποκομίζουν οποιοδήποτε όφελος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ