31 Μαρτίου 2019

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, «MILITIA AMORIS ~ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ» του ΑΝΔΡΕΑ Α.ΑΡΤΕΜΗ στην ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ στην Χλώρακα.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παράσταση του Ανδρέα Α.Αρτέμη στον Ορφέα στην Χλώρακα το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2019. Ήταν η Τρίτη παράσταση του συνθέτη κι ερμηνευτή, μετά την Αθήνα την 1η Μαρτίου στο Cabaret Voltaire, στη Λευκωσία στις «Ροές»16 Μαρτίου και 30 Μαρτίου στην Μπουάτ «Ορφέας» στην Πάφο.
Πλαισιωμένος από συνεργάτιδες μαθήτριες του, με επαγγελματισμό και ταλέντο ερμήνευσαν συνθέσεις του Ανδρέα Α.Αρτέμη κι άλλων γνωστών Ελλήνων συνθετών.(Jacqueline Anna Crickitt,Ελένη Ευσταθίου, Κική Μανώλη, Νόρα Οικονόμου, Μύρια Ηροδότου). Καινοτομία η συνεργασία του συνθέτη με τον γνωστό ντραμίστα Γιώργο Ριαλά αλλά και η απαγγελία του γνωστού ηθοποιού σκηνοθέτη Χρύσανθου Χρυσάνθου με το ποίημα «Ανεράδα» του Β. Μιχαηλίδη.
Για τη βραδιά αυτή μας τίμησαν με τη παρουσία τους παλιοί και νέοι φίλοι. Θερμά ευχαριστούμε

Κυριάκος Ταπακούδης
Δημοσιογράφος
Ιδιοκτήτης Μπουάτ Ορφέας

29 Μαρτίου 2019

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ, ΕΙΠΕ:

Στη Χλώρακα όπου υπάρχει το οίκημα της πρώην Συνεργατικής δεν δόθηκε στην Ελληνική, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία όλων των υποδομών. Κρατήθηκαν από το κράτος, ήταν συνειδητή αυτή η θέση για να μπορέσει το κράτος να τα δώσει πίσω στις κοινότητες, και αυτή είναι η πολιτική που στηρίζει ο ΔΗΣΥ και αυτή είναι και η θέση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη»

ΕΝΕΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΠΟΧλώρακας
Αγαπητοί φίλοι, λόγω των καιρικών συνθηκών είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε την εκστρατεία καθαρισμού των αρχαιολογικών μνημείων της Χλώρακας αύριο Σάββατο 30.3.19.Θα επανέλθουμε με νέα ημερομηνία το συντομότερο δυνατό. Σας ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον σας. Εκ μέρους του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας, "ΑΚΤΗ" και Επαρχιακή Επιτροπή Οικολόγων Πάφου. Ευχ. Α. Κυριακού

19 Μαρτίου 2019

ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Όλοι γνωρίζουμε πως μπουάτ  σήμερα ελάχιστες έχουν απομείνει σε λειτουργία, και μια από αυτές,  η μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα, συνεχίζει να λειτουργεί τοιουτοτρόπως, προσφέροντας στους θαμώνες μοναδικές στιγμές.

Στις μπουάτ πρέπει ο καλλιτέχνης να είναι απλός, και να έχει τους θαμώνες κοντά και γύρω του. Θα πρέπει να τα καταφέρνει με το τίποτα, με μία κιθάρα ή ένα πιάνο.
Πρέπει να είναι άμεσος και έτοιμος να αυτοσχεδιάσει. Όταν μπορεί και βρίσκει το κοινό στοιχείο που ενώνει τους θαμώνες, τότε σημαίνει πως ο σκοπός επιτεύχθηκε.
Αυτό συμβαίνει τακτικά στη μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ όπου η αίθουσα μεγάλη και απλά διακοσμημένη, μια απέριττη κάμαρη με κρεμασμένες στους τοίχους φωτογραφίες του Νταλί και του Λωτρέκ, με χαμηλό φωτισμό και τόνενες καρέκλες καθώς και ξύλινα τραπέζια, κρυμμένη σε ένα μεγάλο οικοδόμημα, με μια μισή φωτεινή ταμπέλλα όπου το όνομα του μαγαζιού για να το προσέξει κάποιος, πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει για το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης. Και όμως, πολλοί το γνωρίζουν, αλλά και αν κάποιοι δεν το γνωρίζουν, θα το αναγνωρίσουν από τα παλιά σημάδια του χρόνου που άφησαν χαραγμένα στο χώρο οι πολλές αναμνήσεις των περασμένων 27 ετών, από την εποχή λειτουργίας του χώρου.  

Μέσα από το μαγαζί οι γλυκείες μουσικές ελαφρά διαπερνούν τις στεγανές πόρτες, και γεμίζουν την ατμόσφαιρα στη σκοτεινή νύχτα. Μουσικές από σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές που παίζουν και τραγουδούν τραγούδια ακουστικά, ελαφρολαϊκά και ρεμπέτικα, τραγούδια που αγγίζουν τις ψυχές και διαπερνούν τα μειλίχια των θαμώνων που συνωστίζονται εντός.

Στη μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ, εγκαταστάθηκε ο ημίθεος Ορφέας, και με τη μαγική του λύρα σαν ένας σύγχρονος μαέστρος κατευθύνει τους καλούς μουσικούς που με χαρά και αγάπη  τραγουδούν και ευφραίνουν καρδίες, ηρεμούν ανύσηχες ψυχές, και αγαλλιάζουν τις αισθήσεις των θαμώνων. 


Στη μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ ανάμεσα στις όμορφες μουσικές, οι χαρούμενες φωνές  των θαμώνων που ξεχνώντας τα βάσανα της ημέρας αφήνονται στη μέθη του ποτού και της διασκέδασης, έχουν μόνη έγνοια πως να χορέψουν βαριά και ασήκωτα το βαρύ ζεϊμπέκικο του Αρχάγγελου.


Είναι κάποιες νύχτες στον ΟΡΦΕΑ μαγικές, που από το 1991 προσφέρει μουσικές βραδιές διαφορετικές, όμορφες, χαλαρές και αγαπημένες. Νύχτες ρόδινες από μέθη, νύχτες γεμάτες χαρά και ευχαρίστηση.

18 Μαρτίου 2019

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Τα πολλά υποστατικά που λειτουργούν ως κέντρα αναψυχής στη Χλώρακα αδειούχα και μή, και ο μικρός αριθμός πελατών προσέλευσης σε αυτά ένεκα του μεγάλου αριθμού τους, καθιστά δύσκολη την επιβίωση τους έως και μη βιώσιμη, γι αυτό πολλά από αυτά παραμένουν κλειστά, καθώς τα έξοδα λειτουργίας τους καθίστανται υψηλά ένεκα πολλών παραγόντων. Ο εξοπλισμός τους που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, και η εξασφάλιση αδειών λειτουργίας τους καθεχρονικά καθώς και οι φόροι που πληρώνουν, αλλά ακόμα χειρότερα το all inclusive που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τα ξενοδοχεία της περιοχής, καθιστούν αδύνατη την επιβίωση τους.
Στον παραλιακό δρόμο της Χλώρακας σε απόσταση δυόμιση χιλιομέτρων, υπάρχουν 19 υποστατικά που ασχολούνται με υπηρεσίες, επίσης υπάρχουν πολύ περισσότερα εντός του χωρίου, οπότε ο αριθμός τους είναι υπέρμετρος για να μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να επιβιώνουν. Ένεκα εξ αυτού άλλα υπολειτουργούν, και άλλα μένουν κλειστά.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ανεγέρθησαν τόσα πολλά υποστατικά ώστε να καθιστούν δύσκολη έως και αδύνατη τη λειτουργία τους; Οι λόγοι ασφαλώς είναι αρκετοί, και καθώς καμιά υπηρεσία δεν εγκύπτει του θέματος, η κατάσταση θα παραμένει η ίδια και πολλά καταστήματα από αυτά θα παραμένουν κλειστά να χάσκουν παραμελημένα και εγκαταλελειμμένα.
Οι διάφορες κυβερνήσεις από δεκαετίες τώρα, επέτρεψαν σε πολλά υποστατικά να λειτουργήσουν ως κέντρα αναψυχής, με αποτέλεσμα ένεκα του μεγάλου αριθμού τους να διαμοιράζεται η πίττα των πελατών στον ελάχιστο αριθμό, που δεν αρκεί για την επιβίωση τους.
Η λύση του προβλήματος είναι μία και ολοφάνερη, είναι η μείωση τους, δηλαδή το κλείσιμο μεγάλου αριθμού από αυτά. Το κράτος που θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει και να προστατεύσει το επάγγελμα, αντ αυτού διαχρονικά επέτρεψε την ανεξέλεγκτη δημιουργία τους, ένα πρόβλημα δυστηχώς που παρατηρείται να συμβαίνει σε όλη την Κύπρο.
Μετά τη οικονομική κρίση του ΄13, ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά έπαυσαν να είναι βιώσιμα, και τον τελευταίο καιρό πολλά εξ αυτών βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες.
Θα έπρεπε λοιπόν σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, το κράτος που θεωρείται υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε να επέμβει και να βρει τρόπους προστασίας των ιδιοκτητών από την καταστροφή. Θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους βοήθειας και να μην επιτρέψει στις ανάλγητες τράπεζες να τα εκποιήσουν για πινάκια φακής.
Επειδή λοιπόν εξ υπαιτιότητας του κράτους το οποίον ένεκα ολιγωρίας δεν προστάτευσε το επάγγελμα και επέτρεψε τη λειτουργία υπέρμετρου αριθμού επιχειρήσεων εστίασης, οφείλει τώρα να αγκαλιάσει τους εστιάτορες και να τους βοηθήσει.
Γι αυτό καλούμε το νεοσύστατο υφυπουργείο τουρισμού που είναι υπεύθυνο του θέματος, να μελετήσει το ζήτημα και να εξεύρει τρόπους ώστε να βοηθήσει την επιβίωση των επαγγελματιών του είδους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

8 Μαρτίου 2019

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Α. Αρτέμης σε Αθήνα και Κύπρο


Ο συνθέτης και ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης, με 30χρονη διαδρομή ως συνθέτης, με πολλές παραστάσεις εντός κι εκτός Κύπρου και με 21 προσωπικούς ψηφιακούς δίσκους, παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, αρχίζοντας από την Αθήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η επίσημη πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε αρχές Μαρτίου στην Αθήνα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές κι ευνοϊκά σχόλια στους καλλιτεχνικούς κύκλους των Αθηνών.
Ένα από τα πιο βασικά μοτίβα της ελεγειακήςποίησης, είναι, προστίθεται στην ανακοίνωση, η «Μilitia Αmoris», η περιγραφή, δηλαδή, της θητείας στον έρωτα, με την έννοια της πειθαρχίας, πίστης κι αφοσίωσης.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται για μια «ειδική» περίπτωση «ερωτικού τύπου» βίου, πάθους, σαγήνης ντυμένα όλα με τη μαγεία της μουσικής, ποίησης κι ερμηνείας υπό την διεύθυνση του συνθέτη.
Τα τραγούδια του συνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη ερμηνεύουν: Jacqueline Anna Crickitt, Ελένη Ευσταθίου και Κική Μανώλη.
Η επόμενη παράσταση θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου στον πολυχώρο Λόγου και Τέχνης «Ροές» στη Λευκωσία, ενώ στις 30 Μαρτίου ολοκληρώνεται κύκλος στην Πάφο, στην «Μπουάτ Ορφέας» στη Χλώρακα.

Η ΑΝΕΠΕΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Όλως τυχαία χθες, ανακάλυψα πως ήμουν μπλοκαρισμένος  από την σελίδα του Facebook του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας. Από εχτές προσπαθώντας  να σκεφτώ ένα λόγο γιατί οι διαχειριστές προέβηκαν σε τέτοια ενέργεια, και σε επικοινωνία μου με τον Κοινοτάρχη το πρόβλημα δεν λύθηκε, κατέληξα στο συμπέρασμα πως εσκεμμένα ένας εκ των διαχειριστών της σελίδας και εν γνώση του Κοινοτάρχη (εφ όσον ο ίδιος δεν προέβη σε διορθωτική πράξη μετά την επικοινωνία μας) με μπλόκαρε ώστε να μην διαβάζω όσα δημοσιεύουν θέλοντας  μάλλον να με τιμωρήσουν για τα όσα κάποτε και σπάνια δημοσιεύω στην εφημερίδα της Χλώρακας και τα οποία αφορούν την Κοινότητα της Χλώρακας, τα οποία ίσως  κατά την παιδική  τους αφέλεια τους εκθέτουν, ή ακόμα νομίζοντας πώς η κοινότητα τους έγινε κοτσάνι και πώς μπορούν να πράττουν κατά το δοκούν.
Κατά τη γνώμη μου, η πράξη αυτή εμπεριέχει στοιχεία μικρότητας και αυτός που το έπραξε συμπεριφέρθηκε ως μικρό πεισματάρικο και αππωμένο παιδί. Διότι η σελίδα αυτή στο facebook δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαφήμιση του εαυτού τους, οπότε η διαγραφή μου έγινε απερίσκεπτα και αψυχολόγητα χωρίς να τους αποκομίζει κάποιο κέρδος, παρα μόνον αφήνει εκτεθιμένους τους ίδιους.
Το ζήτημα που γεννιέται αν και μικρό, μπορεί εξ ίσου να θεωρηθεί μεγάλο καθώς δείχνει ότι αυτοί που τάχθηκαν από το λαό της Χλώρακας να κουμαντάρουν τις τύχες των κατοίκων και τα εκατομμύρια εσόδων και εξόδων του οργανισμού, συμπεριφέρονται τοιουτοτρόπως, και καταφεύγουν σε τρόπους ίδιους που χρησιμοποιούν άνθρωποι χαμηλής νοημοσύνης.
Θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς το facebook το διέπουν νόμοι και πώς δεν μπορεί κάποιος στο όνομα οποιουδήποτε κοινωφελούς οργανισμού να διαχειρίζεται οποιαδήποτε σελίδα κατά το δοκούν και εις βάρος άλλων.
Γι αυτό λοιπόν, περιμένω μια εξήγηση από τους άρχοντες του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας για το ποιος ευθύνεται, καθώς και από τον Κοινοτάρχη γιατί δεν προέβηκε σε διορθωτική κίνηση.

Υ.Γ. Πολλοί ελπίσαμε στο σημερινό Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, πώς πλέον αφού ανέλαβαν άνθρωποι νέοι με καινούργιες και σύγχρονες ιδέες, θα έδιναν μια νέα πνοή αλλαγής και καινοτόμου πορείας στα της διοίκησης και της αντιμετώπισης του κάθε πολίτη. Ας προσπαθήσουν λοιπόν να μας το αποδείξουν καθώς μας το έχουν υποσχεθεί, και άς μην προβαίνουν σε μικρές πράξεις που δεν τους τιμούν

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

7 Μαρτίου 2019

ΜΙΑ ΜΕΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Γ. ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΥΡΕΣΗ

Ο Σταύρος Μαυρέσης κατάγεται από τη Χλώρακα, και συγκαταλέγεται μέσα στους λιγοστούς σύγχρονους και άξιους λαϊκούς ποιητάρηδες του τόπου μας.
Έχει γράψει αμέτρητα ποιήματα, τσιαττιστά, καθώς και στίχους, πολλούς εκ των οποίων μελοποίησε ο γιος του Νικόλας Μαυρέσης οι οποίοι έχουν αποσπάσει βραβεία, πρωτιές σε διαγωνισμούς, καθώς και επαίνους. Ο Σταύρος Μαυρέσης είναι στη διαδικασία εκδόσεως σε έντυπη μορφή της τελευταίας του συλλογής, ανάμεσα στην οποία συγκαταλέγεται και ένα πρόσφατο τσιαττιστό εις απάντηση του δημοτικού Συμβούλου στη Λάρνακα Γιώργου Λακκοτρύπη ο οποίος προέβη σε αψυχολόγητες και υβριστικές αναρτήσεις στο facebook για τους Παφίτες. Πρόκειται για ένα ταιριαστό τσιαττιστό ακριβώς για την περίπτωση:

ΠΡΟΣ "ΚΥΡΙΟ" ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ
----------------------------------------------
Βρε άχρηστε, τζι' αμπάλατε
γελοίε, καιροσκόπε
πως είμαστιν τουρκόσποροι
ποιός γάδαρος σου το 'πε ;
Διερωτούμαι πόσον νουν
σου έδωκεν ο Πλάστης.
Μα πέμου σε ψυχίατρον
επήες τζι' εξετάστεις ;
Ξέρεις στον πόλεμο νεκρούς
που 'χαμεν που τη Πάφο,
μα ν' απαντήσουν εν μπορούν
γιατί εν μες τον τάφο ;
Αλλά που ένα κόρωνον
τι καρτεράς ν' ακούσεις ;
Ο σσιύλλος πάντα θα βρωμά
όσον τζιαι να τον λούσεις.
Ποιός σου 'δωκεν δικαίωμαν
για να μας ξιτιμάσεις,
π' ούτε δκυο γάρους τ' άσιερον
εν μπορείς να μοιράσεις.
Τέσσερεις σφαίρες τούρτσσικες
έχω πας το κορμί μου,
τζιαι τέλεια λλίον έλειψεν
να χάσω τη ζωή μου.
Τζι' έρκεσαι τούρκους να μας πεις
τζιαι να μας ξιτιμάσεις,
π' αν δώκουν Νόμπελ για φτανούς
σίουρα θα το πιάσεις ;
Λαλώ σου το τζιαι μάθε το
θκιάβαστο που το γράφω,
είμαι πολλά περήφανος
που είμαι που την Πάφο.
Που μέσα που τον τάφον τους
να 'τουν να τους αφήνναν,
ο Κκέλης τζιαι ο Βαγορής
σίουρα θα σου φτύνναν.
Την Πάφο, να πλυννίσκεσαι
πριν πιάσεις εις το στόμα,
τζι' έξερε εν σε συχχωρώ
τζιαι ποθανόντα 'κόμα.
Υ.Γ
----
Κρύψε, γιατ' εν θέλω ξανά
το στόμα μου ν' αννοίξω,
έχω τζι' έναν επίπεδο
τζι' εν θέλω να το ρίξω.
Σταύρος (Παφίτης) 6/3/2019

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ

Ο ποδηλατόδρομος είναι μια λωρίδα κυκλοφορίας των ποδηλάτων, που στην κατασκευή της ελάχιστα στοιχίζει εν συγκρίσει μα τα οφέλη που προσφέρει. Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες και ιατροί, συστήνουν την ποδηλασία ως μια από τις καλύτερες γυμναστικές που ωφελούν το σώμα. Την κατατάσσουν δεύτερη μετά το κολύμπι.

Με την ποδηλασία επίσης επιτυγχάνεται λιγότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, και κατά συνέπεια διατηρείται πιο υγιεινό το φυσικό περιβάλλον.  
Ένας ποδηλατόδρομος θα ήταν ότι καλό θα μπορούσαν οι τοπικές αρχές να προσφέρουν στους πολίτες, και γι αυτό σε πολλές χώρες της ανεπτυγμένης Ευρώπης, η πολιτική των Κυβερνήσεων είναι η προώθηση τέτοιων έργων. Στη Κύπρο δυστυχώς οι διοικούντες, τοιούτου είδους έργα δεν τα έχουν ως προτεραιότητες, γι αυτό οι ποδηλατόδρομοι είναι λιγοστοί. Θα πρέπει όλοι να ενσκήψουν και να επανεξετάσουν το θέμα, γιατί τα οφέλη από τη χρήση των ποδηλάτων είναι πολλαπλά, και κυρίως στην σωματική και πνευματική υγεία των χρηστών, καθώς νους υγιής εν σώματι υγιή, λέει το Λατινικό ρητό.
Στη Χλώρακα επί του παραλιακού μετώπου μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, υπάρχει πεζόδρομος με θέα ολόκληρο τον ορίζοντα της θάλασσας, γι αυτό το λόγο συγκεντρώνει αμέτρητους περιπατητές. Αν δίπλα λοιπόν του πεζόδρομου, κατασκευαζόταν μια λωρίδα ποδηλατόδρομου, ίσως άλλοι τόσοι ποδηλάτες, χρησιμοποιούσαν τη Χλώρακα ως προορισμό. Μ αυτό τον τρόπο θα αναπτυσσόταν και ο εξωτερικός τουρισμός, και το όφελος της κοινότητας θα ήταν μεγάλο, αφού θα προσέλκυε αθλητικό τουρισμό.
Πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη μου, οι Τοπικοί άρχοντες α ενσκήψουν σοβαρά επί του θέματος, και να σχεδιάσουν, και επειγόντως να κατασκευάσουν ένα παραλιακό ποδηλατόδρομο δίπλα στον υπάρχων πεζόδρομο. Είναι ένα εγχείρημα που ελάχιστα χρήματα κοστίζει, και σίγουρα όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι θα το εκτιμούσαν και θα το επικροτουσαν. Διότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε Πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, μονοπάτια της φύσης και άλλα έργα ωφέλημα στην υγεία του ανθρώπου, παρά πλατείες για πανηγύρια που στοιχίζουν πανάκριβα και αφαιμάσσουν τους φορολογούμενους πολίτες, ειδικά όταν αυτές είναι αχρείαστες.