21 Φεβρουαρίου 2024

Γράμμα σε έναν συγγραφέα

 
Posted on 29 Σεπτεμβρίου, 2016 by Yetos

Αγαπητέ Κυριάκο Ταπακούδη

Διάβασα τελευταία με προσοχή τα γραφόμενά σου, σχετικά με το ημερολόγιό σου και πολλά άλλα που παρατίθενται στην αξιόλογη ιστοσελίδα σου. Θέλω να σου πω ότι παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον, εδώ και χρόνια, την ενασχόλησή σου με το λόγο. Έναν λόγο αγνό, αυθόρμητο που πηγάζει μέσα από τα κατάβαθα της ψυχής σου, χωρίς αναστολές, αγκυλώσεις και χωρίς υστεροβουλία.

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι η αγάπη σου για τη συγγραφή, είναι ανόθευτη και δεν μπορεί να επηρεαστεί από τίποτε. Η αγάπη σου για την ιστορία τού τόπου σου, τη λαογραφία και την ψηλάφηση των πολιτιστικών στοιχείων της γενέτειράς σου, είναι ανεξάντλητη και απεριόριστη. Η πολλαπλότητα των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεσαι και η διεξοδική έρευνα που κάνεις γύρω από αυτά, είναι δραστηριότητες που θα πρέπει να προκαλούν το θαυμασμό και να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση τόσο των αναγνωστών σου όσο και των επίσημων  θεσμών της κοινότητας. Οι αναφορές σου, κυρίως αυτές που καταπιάνονται με τα λαογραφικά και σύγχρονα στοιχεία της γενέτειράς σου, είναι περισπούδαστες, πρωτότυπες και αξιοθαύμαστες, οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν δεόντως, με το μεγαλύτερο σεβασμό και επιμέλεια, από τους επίσημους θεσμούς της κοινότητας αλλά και ευρύτερα. Πέραν τούτου αποτελούν άριστες πηγές για οποιονδήποτε επιθυμεί και ενδιαφέρεται να ενδιατρίψει περισσότερο στα θέματα αυτά.

Η συγγραφή που γίνεται ύστερα από διεξοδική έρευνα και προσωπικό μόχθο αποτελεί σπουδαία εργασία την οποία ολίγοι μπορούν να κάνουν. Το να είναι κάποιος συγγραφέας και ταυτόχρονα ερευνητής αποτελεί σπουδαία υπόθεση γιατί προϋποθέτει μόχθο, όρεξη και πολλή  δουλειά.  Η δραστηριότητα αυτή είναι επίπονη, επίμονη και σοβαρή. Λίγοι άνθρωποι έχουν αυτό το χάρισμα.

Οι πιο πολλοί αποφεύγουν τη συγγραφή, όπως ο διάβολος το λιβάνι, είτε γιατί δεν μπορούν να γράψουν, είτε γιατί είναι φυγόπονοι, είτε γιατί δεν έχουν τίποτε το αληθινό, το ανόθευτο και το  πρωτότυπο για να το εξωτερικεύσουν με τον γραπτό λόγο. Αρκετοί που αντιμάχονται τον γραπτό λόγο, καλυπτόμενοι στη στιγμιαία εκφορά τού προφορικού τους λόγου, πιστεύω ότι κατά βάθος δεν θέλουν να είναι εγκλωβισμένοι στις όποιες καιροσκοπικές δεσμεύσεις με βάση και τη φράση «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν» «Verba volant, scripta manent». Τοιουτοτρόπως, μερικοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να κρύβονται, να παραπλανούν, να παραπληροφορούν και να διαψεύδουν κατά το δοκούν και εκ του ασφαλούς. Γεμάτοι εγωκεντρισμό, ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό αρνούνται να έχουν σταθερότητα και αντικειμενικότητα στον λόγο.  Μερικοί άνθρωποι που δεν εκτιμούν αλλά αντιμάχονται ασμένως τους συγγραφείς, πιστεύω ότι αποτελούν μια τάξη ανθρώπων η οποία βρίσκεται  στον πυθμένα τού λήθαργου και της ζηλοτυπίας, καλυμμένη με ψευδαισθήσεις, ψευδεπίγραφη ταυτότητα και νοθευμένη σκέψη.

Η πρόσφατη περιγραφή που έκανες, επισκεπτόμενος συγκεκριμένο μέρος στην παραλία της γενέτειράς σου και την περισυλλογή που είχες, καθήμενος σε ένα βράχο, κοιτάζοντας τη θάλασσα  -αυτή τη θάλασσα που κάποτε για χρόνια όργωνες σπιθαμή με σπιθαμή μέχρι την άκρη του κόσμου- φανερώνει άνθρωπο με πλούσια συναισθήματα και πλούσιο εσωτερικό κόσμο. Αυτή η διαπίστωση ενισχύεται και από τις βαθυστόχαστες θύμισες που ξαφνικά είχες εκεί, για το περιδέραιο που δώρισες κάποτε στη μακαριστή σύζυγό σου, την οποία έχασες τόσο νωρίς και τόσο άδικα. Εκείνο το δώρο/φυλακτό,  δυστυχώς, το έχασε κολυμπώντας μαζί σου σε αυτή την παραλία, όπως περιγράφεις με εξομολογητική διάθεση και τόση ειλικρίνεια.

Ο συνειρμός της θάλασσας, της γυναίκας σου, του περιδεραίου,  και η άμεση φυγή σου προς το κοιμητήριο, θέτοντας δακρυσμένος επί του τάφου της συζύγου σου, τις ενδόμυχες σκέψεις σου, τους προβληματισμούς σου και την αγάπη σου, με συγκίνησαν αφάνταστα.

Αγαπητέ Κυριάκο,

συνέχισε να γράφεις. Συνέχισε να ασχολείσαι με τον λόγο. Μην απογοητεύεσαι και μην δειλιάζεις μπροστά σε οποιαδήποτε τυχόν εμπόδια παρουσιαστούν. Πρέπει να ξέρεις ότι προσφέρεις πολλά. Πάρα πολλά, τόσο στη γενέτειρά σου, όσο και ευρύτερα. Αν η τυφλότητα έχει επηρεάσει πολλούς, πράγμα που τους κάνει να μην βλέπουν καθαρά και να μην καταλαβαίνουν τίποτε, δεν φταις εσύ. Είναι δικό τους πρόβλημα. Θα είναι πάντα φτωχοί στο πνεύμα, πενιχροί στην ψυχή, σκλάβοι στον εγωκεντρισμό τους και υπόδουλοι στον αρρωστημένο τους εγωισμό.

Μην σε επηρεάζουν οι τυχόν  δημόσιες θέσεις που εκφράζονται από  τους «δήθεν»,  τους «λόγιους των καφενείων» ή άλλους «συνοικιακούς καλοπροαίρετους/κακοπροαίρετους» που εμφανίζονται κάθε τόσο για να κρίνουν άλλους, όντες οι ίδιοι κενοί, ανούσιοι και κοντόφθαλμοι.  Αυτά ξέρουν αυτά λένε. «Τάφοι κεκονιαμένοι» με πενιχρό εσωτερικό κόσμο που προσπαθούν σαν ναυαγοί να πιαστούν στο διάβα της ζωής τους από κανένα σπασμένο ή δανεικό κατάρτι. Οκνηροί στο πνεύμα και στη φαντασία, αγκομαχούν σε φουρτουνιασμένα κύματα χωρίς να γνωρίζουν τη θάλασσα. Εσύ ξέρεις πολύ καλά και τη θάλασσα και τα κύματα και τους ανέμους. Δεν σε φοβίζουν. Ο λόγος σου διακηρύττει την αλήθεια που ξεγυμνώνει τα ψεύτικα είδωλα και ενοχλεί όλους εκείνους που αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, λόγω ιδιοτέλειας, εγωπάθειας και αυταρέσκειας. 

Σε χαιρετώ

Υετός

29 Σεπτεμβρίου 2016

11 Φεβρουαρίου 2024

ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Για ακόμη μια φορά γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για ρύπανση στις θάλασσες της Χλώρακας.

Έφτασε κοντά μας καταγγελία για απόρριψη υγρών αποβλήτων στη θάλασσα των Ροδαφινιών και ήτι από αποχετεύσεις με αποτέλεσμα στη περιοχή να επικρατεί βρώμα και δυσοσμία, ενώ τα θαλασσινά νερά μέσα στη μικρή λίμνη των Ροδαδαφινιών αλλά και στην ευρύτερη θάλασσα να έχουν αλλάξει χρώμα. 

Ως γνωστό ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Κινγκ Ευέλθων έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολλές παρανομίες επί του εδάφους και της θάλασσας της Χλώρακας. Και παρ όλες τις καταγγελίες και τις παροτρύνσεις από τους αρμόδιους, αυτός εξακολουθεί να συνεχίζει το εγκληματικό του έργο.

8 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ



H θάλασσα είναι υγεία και βάλσαμο για την ψυχή. Τα οφέλη για εκείνους που ζουν δίπλα της είναι πολλά. Επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία και ανακάλυψαν πως όσοι βλέπουν τη θάλασσα από το παράθυρό τους μπορούν να διαχειριστούν το άγχος καλύτερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θέα της θάλασσας ασκεί ισχυρή ηρεμιστική επίδραση, πολύ μεγαλύτερη από τη θέα του πράσινου.

Στην είσοδο της κοινότητας της Χλώρακας στο γκρεμό που είναι χτισμένος ο μικρός ναΐσκος του Αγίου Νικολάου, μέχρι πρότινος υπήρχε απεριόριστη θέα της θάλασσας. Αλλά η θέα αποκόπηκε και λιγόστεψε όταν οι κάτοικοι έκτισαν τοίχο για να περιφράξουν το Κοινοτικό γήπεδο. Άφησαν μόνο ένα μικρό μέρος στην αυλή του Αγίου και αντί τοίχο τοποθέτησαν κάγκελο καθώς υπάρχει ένας αστικός μύθος που στηρίζεται σε πραγματικότητες.

Ο αστικός μύθος προέρχεται από μαρτυρίες γερόντων κατοίκων  που έλεγαν πως ο Άη Νικόλας της Χλώρακας θέλοντας να έχει απρόσκοπτη τη θέα της θάλασσας που απλώνεται στα ριζά του λόφου όπου είναι κτισμένο το μικρό εκκλησάκι του, κάθε νύχτα όποιες νύχτες οι κάτοικοι την ημέρα έκτιζαν τοίχο για περίφραξη στην άκρη του επικίνδυνου γκρεμού, τον χαλούσε. Καθώς Άγιος των ναυτικών και των θαλασσινών, ήθελε να παρακολουθεί από εκεί ψηλά όλα τα συμβαινούμενα εντός της θάλασσας. Ώσπου τελικά οι άνθρωποι κατάλαβαν την επιθυμία του και αντί τοίχο, τοποθέτησαν σιδερένια κάγκελά που δεν αποκόπτουν τη θέα της θάλασσας.

Καλούμε λοιπόν τις κοινοτικές αρχές να χαλάσουν τον τοίχο και να τοποθετήσουν κάγκελά ώστε με αυτό τον τρόπο όσοι διέρχονται τον αυτοκινητόδρομο αλλά και οι κάτοικοι της γειτονιάς, να έχουν την γαλάζια θέα της θάλασσας περισσότερη. Γνωρίζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα μια τέτοιας θέας, οι αρμόδιοι θα πρέπει χωρίς δεύτερες σκέψεις να προβούν αμέσως στη διόρθωση αυτού του λάθους.

7 Φεβρουαρίου 2024

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΛΑΟΥΡΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο εκπαιδευτικός, πρώην επαρχιακός επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης Χριστόδουλος Γεωργίου Λαούρης. Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο η ώρα 2: 00 μ.μ. στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσοαιματούσης στη Χλώρακα.

Οι οκείοι ατί στεφάνων παρακαλούν όπως γίνονται εισφορές για το ΣΚΕ Χλώρακας.

Ο Χριστόδουλος λαούρης γεννήθηκε το 1931. 
Συμπλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πάφο και αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου τι 1951. Μετεκπαιδεύτηκε το 1969 στην εκπαιδευτική τεχνολογία, το 1973-74 στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας και το 1979-80 στην εκπαιδευτική διοίκηση σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας. Κατέχει τους τίτλους Dipl.Ed., M.Sc. και Ph.D. Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στη δημοτική εκπαίδευση. Διατέλεσε Επιθεωρητής Δημοτικών σχολείων, και ήταν υπεύθυνος του Επαρχιακού γραφείου Πάφου. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης επιθεωρητών Δημοτικής εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δάσκαλος / διευθυντής στην Πάφο και σε πολλές κοινότητες. Κατά τη δεκαετία του 1970 αποσπάστηκε στη νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία εκπαιδευτικής Ραδιοφωνίας / Τηλεόρασης του υπουργείου παιδείας όπου εργάστηκε για σειρά ετών για την καθιέρωση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης ως μέσον διδασκαλίας στα σχολεία της Κύπρου.

Δημοσίευσε σειρά άρθρων και βιβλίων μεταξύ των οποίων ένα βιβλίο στα Ελληνικά «Οδηγό Μουσείου για μαθητές» για την Παναγιά γενέτειρα του Μακαρίου, και 4 άλλα στα Αγγλικά με περιεχόμενο εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, ψυχολογικό.
Για όλη την πνευματική του δράση τιμήθηκε και βραβεύτηκε σε από το Σύνδεσμο γονέων και τις κοινοτικές αρχές της γενέτειρας του Χλώρακας.

5 Φεβρουαρίου 2024

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΤΟΟΥΛΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ: ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Σε σχέση με όσα καταγράφονται για τα οικονομικά του Κοινοτικού Συμβουλίου καταγράφω τη θέση μου ως Γραμματέας αυτού, από την περίοδο λειτουργίας του σαν μια μικρή κοινότητα μέχρι της εξέλιξης του σε:

Περιαστική κοινότητα με πολλά υποστατικά ιδιοκατοίκησης, ενοικίων ή και πωλήσεων

Τουριστική κοινότητα με μεγάλο αριθμό τουριστικών κλινών

Υποστατικά για λοιπές εμπορικές ή και άλλες χρήσεις

Τα πιο πάνω κατέταξαν την κοινότητα μας σε ένα από τα πλέον εύρωστα οικονομικά Κοινοτικά Συμβούλια.

Να αναφερθεί ότι έχει νομοθετική υποχρέωση το Κοινοτικό Συμβούλιο να ετοιμάζει ετήσια , ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εσόδων και εξόδων . Σημειώνεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ετοιμάζεται πριν το τέλος του χρόνου και εγκρίνεται από Έπαρχο, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Γενικό Λογιστήριο. Στη βάση των εγκριμένων προϋπολογισμών λειτουργεί το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Μέσα από αυτούς διαφαίνεται η ευχέρεια να προχωρήσει το εκάστοτε Κοινοτικό Συμβούλιο, στην λειτουργία αυτού, εκτέλεσης και παροχής των βασικών υπηρεσιών προς το κοινό, συντήρηση οδικού δικτύου, υφιστάμενων δημόσιων υποστατικών και έργων ή και σε προγραμματισμό νέων. Η δανειοδότηση δεν είναι απαγορευτική , αλλά όταν και όπου χρειάζεται μάλλον αναγκαία. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο ισοσκελισμένος αλλά πλεονασματικός.

Όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο ή και ακολουθούσαν συνετή οικονομική πολιτική και γι΄ αυτό σήμερα έχομε:

-- Κοινοτικό Γήπεδο, πάρκο Βρύσης, ανοικτό αμφιθέατρο, πάρκο τουριστικής περιοχής, παραλιακό πεζόδρομο, κοινοτικό νηπιαγωγείο και πολλά άλλα.

Με την λήξη του οικονομικού έτους η Υπηρεσία έχει υποχρέωση να ετοιμάζει τις τελικές οικονομικές καταστάσεις και αποστέλλει αυτές τόσο στον Έπαρχο όσο και στον Γενικό Ελεγκτή. Αυτές ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας . Μετά τον έλεγχο αυτές αναρτούνται δημόσια μαζί με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Εδώ να αναφερθεί ότι υστερούμε και είμαστε πολύ πίσω. Ο τελευταίος οικονομικός έλεγχος έγινε το 2017 και αφορούσε τις οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2008 μέχρι 2013. Μετά δεν έγινε οποιοσδήποτε αναλυτικός οικονομικός έλεγχος. Η μόνη αναφορά του Γενικού Ελεγκτή για την Χλώρακα ( και αφορά την θητεία του νυν Κοινοτικού Συμβουλίου) είναι η περίπτωση ελέγχου των φακέλων για δύο μεγάλα έργα στην περιοχή – την ανακαίνιση υποστατικών πρώην ΣΠΕ Χλώρακας για χρήση αυτών σαν Κοινοτικά Γραφεία και το έργον ανέγερσης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην «Βρύση».

Οφείλει ο Γενικός Ελεγκτής να προωθήσει ενέργειες για τον συντομότερο οικονομικό έλεγχο των τελικών καταστάσεων λοιπών ετών μέχρι το έτος 2022. Τούτο όχι για να βρούμε λάθη και ατασθαλίες, για προεκλογική χρήση, αλλά αν τέτοια υπάρχουν να υποδειχθούν / καταγραφούν και να γνωρίζουν όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και να αποφεύγονται τόσο από αυτούς όσα και από τους νεότερους.

Γιώργος Τοουλιάς

Υποψήφιος Κοινοτάρχης Χλώρακας