1 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΟΥΣΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΠΑΦΙΟΣ (Χρίστος Αχιλλέως Πάφιος)

Ο Χρίστος Αχιλλέως Πάφιος είναι εγγονός του διάσημου Χλωρακιώτη καραγγιοζοπαίχτη, Χριστόδουλου Πάφιου. Εχοντας λοιπόν, κληρονομησει την καλλιτεχνική του φλέβα, εδώ και δύο χρόνια ίδρυσε το  «Μουσείο - Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών Πάφιος»  για να προβάλει το θέατρο Σκιών ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γι' αυτό και δραστηριοποιείται στο χώρο παραστάσεων Καραγκιόζη, εκθέσεων ζωγραφικής και κατασκευής φιγούρας, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση των αείμνηστων παππού και πατέρα του.
Θέλοντας να συνεχίσει την παράδοση των προγονών του, και μεγαλωμένος μέσα στο μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών, κατάφερε εδώ και δύο χρόνια να δημιουργήσει μουσείο με δικά του έξοδα  και να συνεχίσει την παράδοση δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό. Το δραματολόγιό του αποτελείται τόσο από παραδοσιακά έργα του Θεάτρου Σκιών όσο και απο σύγχρονα δικής του έμπνευσης που αφορούν την κυπριακή επικαιρότητα. Οι παραστάσεις του συνοδεύονται πάντα από μουσική και τραγούδια.
Παραστάσεις του έχουν ήδη τιμηθεί με την εμπιστοσύνη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (το οποίο προσέφερε παλαιότερα την οικονομική του στήριξη), Δήμοι και Κοινότητες που τις χρηματοδότησαν και τις φιλοξένησαν, το τηλεοπτικό κανάλι FRED  TV πριν χρόνια τις προέβαλε σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης φιγούρες της οικογενείας κοσμούν δημόσιες (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου -Λευκωσία-, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Ι. Παπαντωνίου Ναύπλιο) και ιδιωτικές συλλογές. Επιπρόσθετα μέσα στη φετινή χρονιά το Μουσείο-Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών προβλήθηκε μέσω των καναλιών ALPHA και ΡΙΚ 1. Το Μουσείο-Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών Πάφιος πραγματοποίησε παραστάσεις σε πολλές κοινότητες και δήμους όχι μόνο αυτή την χρονιά αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, συμμετείχε επιπλέον σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν των αποδήμων μας.
Στόχος του καλλιτεχνη, να ανεβασει ψηλά το Θέατρο Σκιών, τόσο ως σημαντικό ελληνικό και κυπριακό παραδοσιακό θέαμα, όσο και ως εξαιρετικό είδος τέχνης και τεχνικής.


Χρίστος Αχιλλέως Πάφιος:
Στόχος μας είναι να ανεβάσουμε ψηλά το Θέατρο Σκιών, τόσο σαν σημαντικό ελληνικό και κυπριακό παραδοσιακό θέαμα, όσο και σαν εξαιρετικό είδος τέχνης και τεχνικής.
Παραστάσεις ~ Διαλέξεις ~ Εκθέσεις ~ Εργαστήρια ~ Κατασκευή φιγούρων
Στην προσπάθεια μας για προβολή και προώθηση του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας, σας ενημερώνουμε για τη λειτουργία του «Μουσείου - Εργαστηρίου Θεάτρου Σκιών Πάφιος». Στο Μουσείο, εκθέτονται φιγούρες, σκηνικά και οικογενειακά κειμήλια που αποδεικνύουν την επιβίωση της λαϊκής τέχνης του Κυπριακού Θεάτρου Σκιών Καραγκιόζη. Επιπλέον, εκεί βρίσκεται το εργαστήρι κατασκευής φιγούρων. Το μουσείο είναι ανοικτό για ξενάγηση και γνωριμία με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας μπορείτε να μάθετε πως κατασκευάζονται οι φιγούρες και να μπείτε στο ρόλο του «Καραγκιοζοπαίκτη» ανεβαίνοντας στην σκηνή.

ΜΟΥΣΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΠΑΦΙΟΣ
matestlab@hotmail.com
www.theatroskionpafios.com
Ακταίωνος 12, Τ.Τ 1040 Παλ/σσα, Λευκωσία

Δίνονται παραστάσεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για παραγγελίες φιγούρων , επισκέψεις και παραστάσεις παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με τον κ. Χρίστο Α. Πάφιο 99-640611.