31 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Α. ΙΩΑΝΝΟΥ

Απεβίωσε εις μεγάλην ηλικίαν η Κατερίνα Αλέκου Ιωάννου, σύζυγος του μακαριστού ιατρού Αλέκου Ιωάννου, και πεθερά του γνωστού ιατρού Φαίδωνα Γιαβάσιη. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στον ιερό ναό της Παναγίας Χρυσοαιματούσης η ώρα 14:00.

22 Ιανουαρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση τουβιβλίου‘Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ’της Δήμητρας Σωκράτουςσε εικονογράφηση της εικαστικού Δρ Στέλλας Καραγιώργη, στην κατάμεστη από μικρούς και μεγάλους Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεμεσούτην Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016. 
Το βιβλίο απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Παρουσιάζειμέσα από συμβολισμούς, φαντασία, θετικότητακι ευαισθησία τηναναζήτηση της παιδικής αλήθειας και το χτίσιμο της κατανόησης γύρω από το θέμα του καρκίνου.Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη Βιβλιοθήκη του Δασκάλου και του Μαθητή. 
Το βιβλίο παρουσίασε ο ποιητής, συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κι εκδότης,            κ.Τάσος Αριστοτέλους. Τη βιβλιοπαρουσίαση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, κ. Εύρος Αλεξάνδρου και ο Αντιπρόεδρος της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού, κ. Πανίκος Παναγή. Το πρόγραμμα παρουσίασε η Δρ Έλενα Κωνσταντίνου, Ερευνήτρια Κοινωνιογλωσσικών Θεμάτων στην Εκπαίδευση και περιλάμβανε αντιφώνηση από τη συγγραφέα, δρώμενο από το Θέατρο Τσέπης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Μάριου Θεοχάρους και τραγούδι από τον τενόρο κ. Μάριο Χαραλάμπους με τη συνοδεία παιδιών από το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της δασκάλας πιάνου κας Μαργαρίτας Μιχαηλίδου.  
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκεμε τηνυποστήριξητου Συντονιστικoύ Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, του Θεάτρου Τσέπης, της ANTAMOSIS, της RedHotPeppers, των ζαχαροπλαστείων – αρτοποιείων ΕΡΜΗΣ και WILTONConfectioneries. 
Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου αναμένεται να διατεθεί για την ευγενική παραχώρηση βιβλίων σε φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες.
Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:
Η μικρή ηρωίδα, η Μαίρη, αναρωτιέται διαρκώς γιατί και πού και πώς και πότε βρέθηκε ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Να το κατανοήσει. Περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς συναντάει πλάσματα που της προσφέρουν τις γνώσεις και το φως τους, βοηθώντας την να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Να τον αγαπήσει. Ώσπου κάποια στιγμή, ανταμώνει με το Λευκό της Μπιζέλι…
Μια ιστορία για τη δύναμη, το θαύμα και την αγάπη της καρδιάς.
Δήμητρα Σωκράτους (συγγραφέας)
Η Δήμητρα Σωκράτους εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Εμψυχώνει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και μη τυπικής μάθησης. Συμμετέχει σε ομάδες δραματοποιημένης αφήγησης.Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε διάφορους κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας.Γράφει ιστορίες για μικρούς και μεγάλους κι αγαπά την ποίηση. Πήρε το Α’ Βραβείο στον 17ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για το τραγούδι «Επλάνεψες με Μάνα μου» (στιχουργός, 2008). Το βιβλίο Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ για μεγάλα παιδιά, αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια. 
Στέλλα Καραγιώργη (εικονογράφος)
Η Στέλλα Καραγιώργη είναι εικαστικός κι ερευνήτρια. Έχει κάνει σπουδές στην Τέχνη και Ιστορία της Τέχνης σε διδακτορικό επίπεδο. Το έργο της εστιάζεται στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου και την εφαρμογή των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχετύπων στη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Διερευνά τους παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Η Στέλλα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εργαστηρίων και στην προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Τάσος Αριστοτέλους (παρουσίαση του βιβλίου)

Ο Τάσος Αριστοτέλους γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1955. Από το 1975 που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο μέχρι σήμερα, ασχολείται συστηματικά με διάφορες μορφές της λογοτεχνίας (παιδική λογοτεχνία, ποίηση, ευθυμογράφημα) καθώς και με την κριτική. Η μελέτη του για την «Ιστορία της Κυπριακής Σάτιρας» θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στον τομέα αυτό. Ποιήματά του έχουν βραβευτεί σε παγκύπριους και πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης. Έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολόγια και άλλες εκδόσεις όπως μελέτες, κ.τ.λ.  Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» (πρώην αντιπρόεδρος), της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού (πρώην πρόεδρος), τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου. Διευθύνει τις Εκδόσεις Αναστάση Αριστοτέλους και εκδίδει στη Λεμεσό το περιοδικό «Θέματα». Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ένας φίλος των βιβλίων που όταν δε βρίσκει τα βιβλία που θέλει να διαβάσει, κάθεται και τα γράφει ο ίδιος. 

21 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 92 ετών, ο Χαράλαμπος Κυπριανού πρώην κοινοτάρχης Χλώρακας.
Ο εκλιπών διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Χλώρακας και του ΑΚΕΛ Χλώρακας.
Υπηρέτησε την κοινότητα της Χλώρακας από τη θέση του επιτρόπου ΣΠΕ Χλώρακας, από τη θέση του προέδρου της Ένωσης συνταξιούχων Χλώρακας, και ως κοινοτάρχης από το 1984 έως το 2001.
Ήταν άνθρωπος πράος και έχαιρε καθολικής εκτίμησης, και ως εκ της θέσης του, βοήθησε πολλούς συγχωριανούς του. Ως ένδειξη αυτής της εκτίμησης, τιμήθηκε από το ΑΚΕΛ, καθώς και από την υπουργό εσωτερικών Ελένη Μαύρου.
Η κηδεία θα γίνει στην εκκλησλια της Παναγίας Χρυσοαιματούσας την Παρασκευή 22/01 στις 14:00 δαπάνη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ:
 Όταν ένας αξιόλογος άνθρωπος φεύγει από την ζωή, συνηθίζεται να εκφωνείται επικήδειος λόγος σχετικά με την ζωή τη δράση και την προσφορά του.
Και επειδή μακαριστέ Χαράλαμπε Κυπριανού ήσουν ένας αξιόλογος άνθρωπος, σήμερα εδώ, σου  αποτίσουμε φόρο τιμής και εκτίμησης.
Έζησες μια ζωή δύσκολη στα πέτρινα χρόνια του μεσοπολέμου και του μεταπολέμου και αξιώθηκες να γίνεις ένας καθ’ όλα επιτυχημένος πολίτης αφήνοντας τη σφραγίδα σου στα κοινά του τόπου.
Έζησες τη ζωή σου με τους δικούς σου όρους. Υπηρέτησες την κοινότητα σου με πολλή αγάπη από διάφορες θέσεις αξιωμάτων που σε εξέλεξε ο λαός, και βοήθησες πολλούς, άλλους φανερά και άλλους κρυφά χωρίς να αποζητήσεις επαίνους και ευχαριστίες. Αντιμετώπισες όλους τους ανθρώπους με την ίδια καλοσύνη και αξιοπρέπεια.

Ο Χαράλαμπος Κυπριανού ήταν ένας γνήσιος Ακελιστής και έντιμος άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά δυναμικός συγχρόνως, καθώς και ευαίσθητος με πολλή καλοσύνη στην καρδιά. Ένας άνθρωπος με ηθικές αξίες και μια εντιμότητα που τον καταξίωσε και τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Απεβίωσε πλήρης ημερών, άφησε όμως δυσαναπλήρωτο κενό γιατί οι άνθρωποι τον αγαπούσαν. Ήταν εξαίρετος ψάλτης καθώς πολύ αγαπημένος πατέρας και παππούς.
Όταν νέος, το 1938 μια δύσκολη εποχή για ολόκληρη την Κύπρο όπου τα πνευματικά, οικονομικά και κοινωνικά πεπραγμένα ήταν σε βαθμό ανυπαρξίας με ελάχιστα σχολεία έως καθόλου, με ορισμένους άλλους συγχωριανούς για πρώτη φορά απ όλη την Πάφο, ίδρυσαν τον «Επιμορφωτικό Σύλλογο» με σκοπό την προώθηση των γραμμάτων, και τον οποίο μετά από λειτουργία τριών ετών όταν στις 14 του Απρίλη 1941 στη Σκαρίνου αποφασίστηκε η ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού, τον ενέταξαν στο  ΑΚΕΛ με πρώτο γραμματέα τον ίδιο τον Χαράλαμπο Κυπριανού.
Υπηρέτησε την τοπική κοινωνία από τη θέση του επιτρόπου της ΣΠΕ, από τη θέση του προέδρου της Ένωσης συνταξιούχων Χλώρακας, και από τη θέση του κοινοτάρχη από το 1984 έως το 2001, θέσεις από τις οποίες πρόσφερε πολλά. Οι αποφάσεις του ήταν πάντα σωστές και ωφέλιμες, διότι ήταν άνθρωπος κοινωνικός και γνώστης των προβλημάτων. Προσωπικότητα ήπιων τόνων, χωρίς οργή και κακολογία για κανένα. Για το έργο του τιμήθηκε από διάφορους φορείς όπως το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, το ΑΚΕΛ Πάφου και από την Κυβέρνηση μέσω της υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου.
Καθώς άνθρωπος με ηθικές αρχές, αγαπούσε το Θεό, και υπηρέτησε την εκκλησία από τη θέση του αριστερού Ψάλτη για πολλές δεκαετίες.

Τώρα λοιπόν, στην ίδια εκκλησία που ο ίδιος πολύ αγάπησες Μακαριστέ Χαράλαμπε Κυπριανού, και εμείς με πολλή αγάπη σε κηδεύουμε και σε τιμούμε μετά θάνατον καθώς σου αρμόζει. Η μνήμη σου θα παραμείνει στις καρδιές μας και πάντα θα σε θυμόμαστε και θα σε τιμούμε.

17 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν πιάσει πάτο, παρ όλα αυτά στην Κύπρο οι λιανικές τιμές παραμένουν στα ύψη, και ταυτόχρονα παρατηρούμε να μην γίνεται τίποτα από τους κρατικούς φορείς ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός και η μεγάλη εκμετάλλευση των καταναλωτών. Σε μια ένοχη σιωπή οι φορείς, καθώς τη μερίδα του λέοντος την επωφελείται το κράτος, αφήνονται οι απλοί πολίτες να χρυσοπληρώνουν ακόμη μια φορά τους κλέφτες. Όμως το ίδιο αισχρά συμπεριφέρονται και κάποια ΜΜΕ, καθώς οι εταιρείες άρχισαν να βάζουν διαφημίσεις στα διάφορα κανάλια με προεξάρχων το ΡΙΚ και σε εφημερίδες.
Σε μια προσπάθεια το κράτος να καλύψει τα ελλείμματα του δια του φόρου των πετρελαιοειδών, ίσως και σε συνεννόηση με τους εισαγωγείς, επιτρέπει με την ολιγωρία του να συμβαίνει αυτή η φανερή εκμετάλλευση. Όπως με τις τράπεζες που χωρίς να χρειάζονται διαφημίσεις εξαγοράζουν τη σιωπή τους με αυτές, το ίδιο γίνεται σήμερα με τους εισαγωγείς των πετρελαιοειδών. Οι εταιρείες με διαφημίσεις στη τηλεόραση και τις εφημερίδες, εξασφαλίζει  την ανοχή τους. Και τα ΜΜΕ έχοντας οικονομικά οφέλη, δεν επιτρέπουν στην αρθρογραφία που θα ξεσηκώσει το λαό.
Διάφοροι μεγαλοεκδότες και καλανάρχες, γνωρίζοντας πως η δύναμη των ΜΜΕ συνδράμει  καταλυτικά στον εγκλεισμό του πολίτη στην συνήθεια να συμφωνεί με ότι του παρουσιάζουν και να μην αντιδρά, αλλά με παθητικό τρόπο να υπομένει τα δεινά, χρησιμοποιούν το ρόλο τους περισσότερο να έχουν οικονομικά οφέλη, και ύστερα να υπηρετούν τον τύπο.
Αυτό συνέβηκε και συμβαίνει  στη περίπτωση των τραπεζών που κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας, τώρα ακριβώς το ίδιο γίνεται με τις τιμές των καυσίμων. Αντί ο Τύπος να καθοδηγεί τον πολίτη ώστε να ζητά το δίκαιο του, με μια ένοχη σιωπή πολλές φορές τον αφήνουν απληροφόρητο, ώστε να μην φωνάζει, να μην αντιδρά και να μην ξεσηκώνεται.
Δυστυχώς οι επιτήδειοι καλά γνωρίζοντας πόσο τα ΜΜΕ επηρεάζουν τους απλούς πολίτες, χρηματίζουν τους υπευθύνους με διάφορους τρόπους όπως διαφημίσεις κλπ. Και αυτοί με τη σειρά τους μετατρέπουν ένα ολόκληρο λαό σε ουραγούς πολίτες χωρίς δική τους κριτική γνώμη. Δια της αυθυποβολής, μετατρέπουν τη θετική τους σκέψη σε αρνητική και τους καταντούν Ραγιάδες.  
Με την προπαγάνδα λοιπόν, αλλά και την παραπληροφόρηση, καταφέρνει η ολιγαρχία του πλούτου και της εξουσίας, να ελέγχει και να ποδηγετεί τις μάζες του λαού.

Υ.Γ. Πιστεύω πως αυτό μου το άρθρο δεν θα δημοσιευτεί, καθώς χωρίς αναλγησία τα περισσότερα έντυπα είναι μόνο κατ όνομα εφημερίδες  

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

12 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Η συγγραφέας Δήμητρα Σωκράτους από τη Χλώρακα, μετά την πετυχεμένη πρώτη παρουσίαση στην Πάφο του βιβλίου της ''Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ'', συνεχίζει την παρουσίαση και στη Λεμεσό στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (16ης Ιουνίου 1943, αρ. 7. πρώην Γλάδστωνος, τηλ. 25 749 179)., την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 στις 7 μ.μ.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ποιητής και συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Τάσος Αριστοτέλους.
Το βιβλίο είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Παρουσιάζει μέσα από συμβολισμούς, φαντασία, θετικότητα κι ευαισθησία την αναζήτηση της παιδικής αλήθειας και το χτίσιμο της κατανόησης γύρω από το θέμα του παιδικού καρκίνου.

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατεθεί για την ευγενική παραχώρηση βιβλίων σε φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες. 

7 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ


Ο Δήμος Πάφου, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας στην πόλη μας και της αξιοποίησης των πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας, δέχεται από πολίτες λογοτεχνικά-ποιητικά κείμενα με θέμα την Πάφο και την αγάπη των κατοίκων της για αυτήν.
Τα κείμενα μπορεί να είναι σε μορφή πεζού ή ποιήματος και, κατά προτίμηση, να μη ξεπερνούν τη μισή σελίδα ή τις τρείς στροφές.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συλλογή και αξιοποίηση κειμένων παφίων δημιουργών και, ακολούθως, η μελοποίησή τους –είτε μερικώς είτε ως σύνολο- από τον μεγάλο Ελλαδίτη μουσουργό Μίμη Πλέσσα, ο οποίος θα επιμεληθεί και θα υλοποιήσει εθελοντικά την προσπάθεια αυτή.  
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία είναι σε καθαρά εθελοντική βάση και δεν θα προκύπτουν θέματα πνευματικών ή άλλων δικαιωμάτων σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.
Για πρόσθετες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Λειτουργό Δημοτικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάφου Γιάννη Άνθη στο τηλέφωνο 26822357 ή να αποστείλουν τα κείμενά τους, συνοδευόμενα από το όνομα και το τηλέφωνο του συγγραφέα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση foreign.rel@pafos.org.cy  καθώς και στο φαξ 26934762.     

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

Οι οικονομικοί καιροί που διερχόμεθα είναι δύσκολοι, και οι κάτοικοι έχουν καταστεί δυο ειδών πολίτες, των προνομιούχων με εργασία στο δημόσιο και στις τράπεζες, και των μη προνομιούχων που αμείβονται  πενιχρά έως καθόλου, καθώς και όσων δεν έχουν εργασία.
Παρ όλα αυτά, οι κρατούντες απαιτούν να εισπράττουν τους φόρους σε στενά χρονικά πλαίσια, χωρίς να ενδιαφέρονται για όσους  δεν έχουν τα προς το ζειν, πόσον μάλλον στην αποπληρωμή των χρεωστουμένων.
Πρέπει κατά τη γνώμη μου ως κοινωνία να απαιτήσουμε από το κράτος,όπως δοθούν διευκολύνσεις  και  παρατάσεις σε όσους δυσκολεύονται, χωρίς επί πλέον επιβαρύνσεις και τόκους. Διότι τα πρόστιμα και οι τόκοι που επιβάλουν, καθιστούν τους ίδιους ως τοκογλύφους και εκμεταλλευτές χειρίστης μορφής, καθώς για την οικονομική αδυναμία που έχουν οι πολίτες στην αποπληρωμή των χρεοστούμενων τους, δεν ευθύνονται οι ίδιοι παρά μέγιστη ευθύνη φέρει το ίδιο το κράτος που δεν μερίμνησε ως όφειλε ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα και κατ επέκταση ο πληθισμός της.

Πρέπει ως εκ τούτου κατά τη γνώμη μου, το δημόσιο, οι Δήμοι και οι κοινότητες να περισσότερη παράταση χρόνου χωρίς επί πλέον χρεολύσια και άλλα έξοδα, ώστε να μπορούν -όσοι μπορέσουν-, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς είναι πολύ δύσκολο με τα πενιχρά έσοδα τους να αποπληρώσουν δια μιας όσα μαζεύονται ταυτόχρονα κάθε τέλος και αρχή του χρόνου.  

6 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Όσα γράφω σήμερα, είναι για να καταδείξω την κακοδιαχείριση έστω μικρών και αμελητέων ποσών χρημάτων από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Οπωσδήποτε κάποιος θα σκεφτεί άμα συμβαίνουν αυτά, τι θα μπορούσε να συμβεί με μεγάλα ποσά, καθώς όσες αποφάσεις παίρνονται, είναι πάντοτε μακριά από τη δημοσιότητα.

Τα Κοινοτικά συμβούλια έχουν κάποιας μικρής μορφής εξουσία, που δυστυχώς οι έχοντες  την, πολλάκις την χρησιμοποιούν ως επίδειξη ετσιθελισμού και εγωκεντρισμού, αποδεικνύοντας τη μικρότητα τους, θέλοντας τοιουτοτρόπως να επιδείξουν την ανωτερότητα τους σε όσους  δεν γουστάρουν.

Γράφοντας αυτά ως εισαγωγή, περιγράψω την ελλειπή φαιά ουσία των όσων διαχειρίζονται τα κοινά, καθώς από βλακεία και μόνον οδηγούμενοι κατά τη γνώμη μου, αντικρίζουν όσους έχουν λόγο που επηρεάζει την κοινή γνώμη εναντίον τους.
Συγκεκριμένα θέλω να πω, πώς ενώ σαν εφημερίδα της Χλώρακας ουδεμία σχεδόν επίπληξη δεν τους εκάμαμεν, αυτοί δυστυχώς από κεκτημένη ταχύτητα μας αντικρίζουν ίσως με ένα εχθρικό τρόπο, και προσπαθούν να μας προκαλέσουν βλάβη. Συνηθίζουν να μας αγνοούν στις περιπτώσεις των διαφημίσεων, με τρόπο που προκαλεί την οργή μας, καθώς χρυσοπληρώνουν πολλές άλλες εφημερίδες που ουδεμία σχέση έχουν με την κοινότητα, ενώ εμάς που έχουμε πλήρη αμεσότητα με τους κατοίκους της κοινότητας, μας αγνοούν σχεδον παντελώς.
Βλέπετε η μικρότητα και η βλακεία διακατέχει  όσους εσείς καημένοι πολίτες της Χλώρακας έχετε επιλέξει να σας διοικούν.  Ένα κοινοτικό Συμβούλιο που μόνο σκοπό έχει την φορολόγηση και την είσπραξη χρημάτων προς δόξαν της φοροεισπρακτικής πολιτικής που εφαρμόζουν, και όχι την εξυπηρέτηση και την υπηρεσία του πολίτη που γι αυτήν τάχατες έχουν ταχτεί να υπηρετούν.

Ως τελικό συμπέρασμα, καταλήξαμε πώς ουδεμία πλέον ανοχή θα επιδείξουμε προς αυτούς, και ως εκ τούτου, από σήμερα θα γνωστοποιούμε όσες καλές και κακές αποφάσεις από τούδε και εξής θα λαμβάνονται και θα υλοποιούνται από αυτούς.  

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Οι Χλωρακώτες και φέτος γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στη θάλασσα του Αγίου Γεωργίου, στο τεχνητό λιμανάκι που υπάρχει εκεί.
Από την εκκλησία ο κόσμος μετέβηκε στη Θάλασσα της Αλυκής, όπου ο Παπανδρέας Αγίασε τα νερά ρίχνοντας τρείς το σταυρό ενώ τολμηροί κολυμβητές που δεν φοβήθηκαν το κρύο, τρεις φορές τον ανέσυραν από τα παγωμένα νερά κερδίζοντας τοιουτοτρόπως καλή τύχη κι υγεία για όλο το χρόνο. Ακολούθως ο κοινοτάρχης Κλεόβουλος Παπακώστας έκοψε τη βασιλόπιττα και πρόσφερε στον κόσμο ως ορίζει το εθιμο.

Πρώτος κολυμβητής που ανέσυρε το σταυρό. ο Πάμπης Χαραλάμπους.









3 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Τα Θεοφάνεια εορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου και είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές.
Οι χριστιανοί συνηθίζουν ανήμερα των Φώτων να παίρνουν Αγιασμό στα σπίτια τους από το νερό που αγιάζουν οι ιερείς στις εκκλησίες μέσα στις κολυμπήθρες, ή και αλλού όπως θάλασσα, ποταμούς, λίμνες κλπ.
Για να αγιασθούν τα νερά, ο παπάς ρίχνει το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων. Στις παραλιακές περιοχές όπου υπάρχει θάλασσα, ο αγιασμός γίνεται σε κάποιο απάνεμο λιμανάκι, οπότε τολμηροί κολυμβητές που δε φοβούνται το κρύο, βουτούν στα παγωμένα νερά και συναγωνίζονται ποιος θα τον πρωτοπιάσει. Αυτός που θα τον ανεβάσει στην επιφάνεια θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη κι υγεία για όλο το χρόνο. 

Στη Χλώρακα και φέτος μετά την εκκλησία, ο κόσμος καλείται να μεταβεί στη Θάλασσα της Αλυκής όπου στο απάνεμο λιμανάκι εκεί, θα αγιαστούν τα νερά και κολυμβητές θα βουτήξουν να ανασύρουν το σταυρόκαι ακολούθως ο κοινοτάρχης της Χλώρακας θα κόψει τη βασιλόπιττα και θα τη μοιράσει ως ορίζει το εθιμο.