14 Νοεμβρίου 2016

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Πρέπει καμιά φορά να παραδειγματιζόμαστε από την ιστορία μας. Αν και σήμερα το κάνουμε, κερδισμένος θα βγει μόνον ο λαός. Οι κρατούντες όμως δεν πρόκειται να το πράξουν, καθώς είναι υποχείριοι των λίγων κεφαλαιοκρατών που διαχειρίζονται τους απλούς ανθρώπους ως μαριονέττες και εκ του ιδρώτος και του πόνου τους θησαυρίζουν όλο και περισσότερο.
Ποτέ λοιπόν, δεν είναι αργά να διαβάζουμε, να ενθυμούμαστε και να παραδειγματιστούμε από την Ιστορία μας, διότι μόνο καλό θα μας κάνει.
Ο Σόλωνας νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής, θεωρείται ο πατέρας της δημοκρατίας, αλλά κυρίως δια του νόμου των σεισαχθείων που θέσπισε, απάλλαξε τους φτωχούς από τον κίνδυνο να γίνουν δούλοι επειδή δεν είχαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Στην αρχαία Αθήνα πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ο λαός είχε περιέλθει στην ίδια δεινή θέση όπως σήμερα. Ο πλούτος και η δύναμη ανήκαν σε λίγα χέρια, και οι φτωχοί ήταν χρεωμένοι σε αυτούς
Ο Σόλων ως νομοθέτης θέλοντας να απαλλάξει την πλειονότητα των πολιτών από τα χρέη, θέσπισε τον νόμο των Σεισαχθείων με τον οποίο απάλλασσε τούς δανειολήπτες από τα χρέη που τους προκαλούσε πόνο και οδύνη και που στο τέλος τους έκανε δούλους των δανειστών.
Ο νόμος Σεισάχθεια απάλειψε όλα τα συμβόλαια των φτωχών ανθρώπων που είχαν βάλει ενέχυρο ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό τους καθώς και την περιουσία τους. Κατήργησε την δύναμη του πιστωτή να υποδουλώνει ή να φυλακίζει. Ο νόμος, με την κατάργηση των πολυαρίθμων υποθηκών στις κτηματικές περιουσίες της Αττικής, απελευθέρωσε την γη από τα παλαιά χρέη.
Οι σημερινοί κρατούντες αντί να βοηθούν τις τράπεζες, θα μπορούσαν στη σημερινή συγκυρία έχοντας πηγή έμπνευσης τις αρχές και τις πράξεις του Σόλωνα, να πράξουν το ίδιο και να γλυτώσουν το λαό από τις μέγγενες που έχουν περισφίξει τους φτωχούς δανειολήπτες και ετοιμάζονται να τους πολτοποιήσουν.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ