5 Μαρτίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΣΚΥΛΛΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: 
Το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ καλεί όλους τους κατόχους /ιδιοκτήτες σκύλων (άνω τριών μηνών) να εξασφαλίσουν άδεια κατοχής σκύλου και να συμμορφώνονται με τις Πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.
(Περί Σκύλων Νόμοι Ν184(1) 2002- Ν137(1)2005).
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ:
1. Στον Κτηνίατρο:
Σήμανση του σκύλου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο με την τοποθέτηση ηλεκτρονικής μικροσυσκευής, με εξασφάλιση του πιστοποιητικού σήμανσης.
2. Στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους:
Προσκομίζοντας το πιστοποιητικό σήμανσης του σκύλου στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους, εξασφαλίζετε το Πιστοποιητικό εγγραφής.
3. Στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας:
Παίρνετε τα πιο πάνω πιστοποιητικά μαζί με πιστοποιητικό ή βιβλιάριο υγείας του σκύλου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο, στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας για την έκδοση της άδειας κατοχής σκύλου.
Οι διαδικασίες (1+2 γίνονται μόνο μια φορά στη ζωή του σκύλου, ενώ
Η διαδικασία 3 μια φορά το χρόνο.
 
ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΣΟ
ΣΚΥΛΟΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟΙ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΙ Ή ΜΗ €20,50
ΣΚΥΛΟΙ ΘΗΛΥΚΟΙ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΙ €20.50
ΣΚΥΛΟΙ ΘΗΛΥΚΟΙ ΜΗ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΙ €20.50
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΦΥΛΕΣ €170.86
Το Κοινοτικό Συμβούλιο θα προβαίνει σε καταγγελία εναντίον όσων κατέχουν σκύλο χωρίς άδεια κατοχής σκύλου, ή τον διατηρούν κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών όπως συνοψίζεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών πιο κάτω.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ:
Ο σκύλος πωλείται ή παραχωρείται σε άλλο άτομο. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνεται κοινή αίτηση μεταβίβασης παλιού και νέου κατόχου.
Προσκομίσει πιστοποιητικό Θανάτου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο ή υπεύθυνη δήλωση.
Απολέσει το σκύλο του και προσκομίσει σχετική υπεύθυνη δήλωση.
 
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ:
Να διατηρεί το σκύλο του σε καλές συνθήκες διαβίωσης (μπόλικος χώρος, προστασία από καιρικές συνθήκες, τροφή και νερό. άσκηση κ λ.π.) και να μεριμνά για την υγεία του με τους εμβολιασμούς και άλλα μέτρα.
Να μην αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος σε δημόσιους ή άλλους ανοικτούς χώρους.
Στον περίπατο να έχει το σκύλο δεμένο με λουρί και να μαζεύει τα περιττώματα του.
Να φροντίζει έτσι ο σκύλος να μην προκαλεί οχληρία στους γείτονες λόγω γαυγισμάτων ή ακαθαρσιών στο χώρο του.
Να έχει αναρτημένη πινακίδα «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ»
Ο σκύλος πρέπει να διαμένει στο χώρο διαμονής του ιδιοκτήτη. Απαγορεύεται η διατήρηση σκύλων σε χωράφκι, περιβόλια ή άλλους χώρους.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι ιδιοκτήτες μπορούν να παίρνουν το σκύλο τους περίπατο σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο δεδομένου ότι τηρούνται οι Κανονισμοί.
Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ  ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ Ή ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΜΕΧΡΙ 1708 ΕΥΡΩ
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν να αποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο.
Η κατοχή σκύλου απαιτεί και την ανάλογη ευθύνη. Ο σκύλος χρειάζεται αγάπη και φροντίδα τα οποία συνεπάγονται χρόνο, αφοσίωση και κάποια έξοδα. Γι’ αυτό εισηγούμαστε όπως πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο να αναλογιστείτε τα πιο κάτω:
Που θα διαβιεί ο σκύλος;
Ένας καλός εξωτερικός χώρος έχει τα τιο κάτω
χαρακτηριστικά:
Είναι ευρύχωρος ασφαλής και επιτρέπει άνετες κινήσεις στο ζώο.
Εχει κατάλληλη στέγη για προστασία από βροχή και ήλιο.
Εχει τη δυτική και βόρεια πλευρά του προστατευμένες από ρεύματα αέρος
Έχει πάτωμα από σκληρό υλικό για εύκολο πλύσιμο και καθάρισμα.
Το πάτωμα έχει κλίση για διοχέτευση των νερών σε απορροφητικό λάκκο
Έχει κατάλληλα διαμορφωμένη γωνιά για ύπνο.
Αν ο σκύλος θα διαβιεί εντός του υποστατικού βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να κινείται και κατάλληλα διαμορφωμένη «γωνιά» για ύπνο.
2. Μένετε σε πολυκατοικία;
Αν ναι τότε πρέπει να ρωτήσετε την διαχειριστική επιτροπή αν επιτρέπονται τα κατοικίδια. Ακολούθως αναλογιστείτε αν στο διαμέρισμα υπάρχει επαρκής χώρος για να κινείται ο σκύλος και κατάλληλα διαμορφωμένη «γωνιά» για ύπνο. Να θυμάστε ότι σκύλοι σε μπαλκόνια και ταράτσες απαγορεύονται.!
3 Ποιος θα αναλάβει την φροντίδα του σκύλου;
Τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται ένας σκύλος είναι δύο φορές την ημέρα τάισμα και καθάρισμα τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα γύμναση (περίπατο ή παιχνίδι στην αυλή), μπάνιο κάθε μήνα και επίσκεψη στον κτηνίατρο τουλάχιστο μια φορά τον χρόνο για εμβολιασμό και αποπαρασίτωση. Εισηγούμαστε να εμπλέξετε όλη την οικογένεια στην διαδικασία αυτή και να καθορίσετε από πριν τις ευθύνες του κάθε μέλους.